ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αρχαία Ελληνική Τέχνη

Δύο μόνιμες εκθέσεις επιχειρούν να μεταφέρουν τους επισκέπτες στον κόσμο της αρχαιότητας

Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη συνιστά ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα του παγκόσμιου πολιτισμού και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της αισθητικής του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του ΜΚΤ δίνει τη δυνατότητα μιας διαχρονικής προσέγγισης του φαινομένου αυτού από τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) μέχρι το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου (4ος αι. μ.Χ.). Η Συλλογή παρουσιάζεται στον 2ο και 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου με τίτλο Μια Ιστορία με Εικόνες και Σκηνές από την Καθημερινή Ζωή στην Αρχαιότητα αντίστοιχα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Σάββατο 2/2/2019 η μόνιμη έκθεση στον 2ο όροφο θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Μόνιμες Εκθέσεις

Η μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στον 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου επιχειρεί να μεταφέρει τους επισκέπτες με τρόπο ζωντανό στον κόσμο της αρχαιότητας.

Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, που ξεκινά από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες απλών γυναικών και ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες των ανθρώπων, και καταλήγει στο βασίλειο του κάτω κόσμου.

Συνολικά 142 αρχαία αντικείμενα –τα περισσότερα της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου (5ος-1ος αι. π.Χ.)– εκτίθενται στις παρακάτω εννέα θεματικές ενότητες:
- Θεοί και Ήρωες
- Με τα φτερά του Έρωτα
- Καλλωπισμός και γάμος
- Γυναικείες δραστηριότητες
- Αθλητισμός
- Συμπόσιο
- Στην Αθηναϊκή Αγορά
- Πόλεμος
- Φροντίζοντας τους νεκρούς

Η εικαστική επένδυση της έκθεσης είναι πλούσια και έχει στόχο –πέραν της αισθητικής αρτιότητας– να βοηθήσει του επισκέπτες να κατανοήσουν την χρήση του κάθε εκθέματος.

Σε κάθε προθήκη, μία σχεδιαστική ζωφόρος, συνοδευόμενη από επεξηγηματικά κείμενα, επιχειρεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του εκάστοτε θέματος, προσφέροντας τις κατά το δυνατόν σημαντικότερες πληροφορίες. Για τις διδακτικές ανάγκες της έκθεσης προβάλλονται δύο μικρού μήκους ταινίες, που γυρίστηκαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων. Στην πρώτη ταινία παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή ενός άνδρα, του Λέοντα: τη γέννηση και τα παιδικά του χρόνια, την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, τη στρατιωτική του εκπαίδευση, τη συμμετοχή του στα κοινά, την προετοιμασία του γάμου του με την Μελίτη και, τέλος, την αναχώρησή του για τον πόλεμο. Η δεύτερη ταινία εστιάζει στον θάνατο του πρωταγωνιστή με τους συγγενείς που τον κηδεύουν αποδίδοντάς του τις νενομισμένες τιμές. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την υποθετική, σχεδιαστική αναπαράσταση ενός παράλιου δήμου της Αττικής του 5ου αι. π.Χ., όπου –σύμφωνα με το σενάριο των ταινιών– γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο ήρωάς μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιμέλεια έκθεσης:
Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ
Γιώργος Τασούλας, Επιμελητής ΜΚΤ
Μουσειογραφική μελέτη:
GPD Exhibitions & Museums
Boris Micka

Οι αρχαιοελληνικές συλλογές του ΜΚΤ ενοποιήθηκαν σε μια μόνιμη έκθεση που παρουσιάζεται στον 2ο όροφο του μουσείου με τίτλο "Αρχαία Ελληνική Τέχνη - Μια ιστορία με εικόνες".

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 350 αντικείμενα από τις συλλογές Ν.Π. Γουλανδρή, Κ. Πολίτη και Ακαδημίας Αθηνών, ορισμένα νέα αποκτήματα καθώς και πέντε αντικείμενα από την ανασκαφή της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, που παραχωρήθηκαν υπό μορφή δανεισμού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου (Υπουργείο Πολιτισμού).

"Γιατί χρειάζονταν τόσες εικόνες οι αρχαίοι Έλληνες;". Αυτό είναι ένα ερώτημα που γεννά ο πλούτος των δημόσιων και ιδιωτικών εικονιστικών παραστάσεων που έχουν σωθεί έως τις ημέρες μας από την αρχαία Ελλάδα, ένας πλούτος που δεν έχει παράλληλο σε άλλους πολιτισμούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αρχαία ελληνική πόλη αποκαλείται συχνά "πόλη των εικόνων". Χρησιμοποιώντας τις εικόνες αυτές, η έκθεση επιχειρεί ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία των κοινωνιών του Αιγαίου από τα ανακτορικά συστήματα της 2ης χιλιετίας π.Χ., στην περίοδο των πόλεων-κρατών και, τέλος, στην εποχή των μοναρχιών και της αυτοκρατορικής ρωμαϊκής εξουσίας.

Δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση τέχνης και κοινωνίας, η έκθεση εξετάζει πώς επηρέασαν οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της κάθε περιόδου την τέχνη και τις μορφές αναπαράστασης. Η έκθεση δεν ασχολείται μόνον με την πρακτική χρήση των εκθεμάτων αλλά και με την συμβολική σημασία τους. Μελετώντας τις κρυμμένες αυτές σημασίες, κατανοούμε καλύτερα τόσο τον χαρακτήρα όσο και την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας.

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε μείζονες χρονολογικές ενότητες από το 2000 π.Χ. έως το 395 μ.Χ. Κάθε ενότητα αποτελείται από μια λεπτομερή ιστορική εισαγωγή και προθήκες με αυτόνομες θεματικές ιστορίες. Τα αντικείμενα παρουσιάζονται με τρόπο που αναδεικνύει τις μορφολογικές λεπτομέρειές τους αλλά ταυτόχρονα είναι φιλικός προς το κοινό.

Μέσα από διαδραστικές εφαρμογές (σε οθόνες αφής) οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για την Ιστορία της Γραφής και την Κλασική Γλυπτική. Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης αφιερώνεται στις τεχνολογίες της φωτιάς. Μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και βίντεο –παραγωγής του ΜΚΤ σε συνεργασία με ειδικευμένους τεχνίτες– οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για το πώς κατασκευάζονταν στην αρχαιότητα τα πήλινα, μετάλλινα και γυάλινα αντικείμενα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιμελητής:
Νίκος Παπαδημητρίου, Επιμελητής ΜΚΤ
Μουσειογραφική επιμέλεια:
Ανεστέι Παρίση
Ανδρομάχη Σκουρογιάννη
Εικαστική επιμέλεια:
Χριστίνα-Ιωάννα Λάμπρου
Λίλα Λάμπρου (οθόνες αφής, λεζάντες)
Σχεδιασμός φωτισμού:
Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Σχέδια (τεχνικές κατεργασίας):
Άκης Γκούμας
Βίντεο (τεχνικές κατεργασίας):
Δάφνη Τόλη

Θεματικές Σελίδες

Συγγραφείς κειμένων

Νίκος Παπαδημητρίου, Επιμελητής ΜΚΤ

Σταυρούλα Οικονόμου, Επιμελήτρια ΜΚΤ

Μαρία Τόλη, Αρχαιολόγος

Γιώργος Τασούλας, Επιμελητής ΜΚΤ

Ελένη Μάρκου, Αρχαιολόγος – Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΚΤ


Θεώνη Γεωργοπούλου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος

Allison Siegenthaler, ασκούμενη φοιτήτρια αρχαιολογίας (2006)

Cody Gerzt, ασκούμενος φοιτητής αρχαιολογίας (2007)

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.