EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 20:00

Shirin Neshat

CYCLADIC CAFE ART PROJECT

18 ΜΑΙΟΥ - 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Shirin Neshat, Stories of Martyrdom, 1994

Αναλύει τη γυναικεία διάσταση στη σύγχρονη ισλαμική κοινωνία, ιδιαίτερα την ιρανική από την οποία προέρχεται και η ίδια. Το έργο Stories of Martyrdom είναι μέρος της διάσημης φωτογραφικής της σειράς «Women of Allah», που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1993 και 1997, μέσω της οποίας η καλλιτέχνις εξερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας διάστασης στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1978-1979.

Στις «Γυναίκες του Αλλάχ», ασπρόμαυρες φωτογραφίες Ιρανών γυναικών καλυμμένων με πέπλο, συχνά κρατώντας πυροβόλα όπλα, καλύπτονται από λέξεις Φαρσί, το περιεχόμενο των οποίων ποικίλλει από θρησκευτικά έως κοσμικά θέματα, στα οποία εξερευνώνται οι σφαίρες της οικειότητας, της σεξουαλικότητας και του φεμινισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η καλλιτέχνις ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού και του μιλιταρισμού, καθώς και τη σχέση μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

αξονομετρική λήψη του εκθέματος στον χώρο του Café
01
Φωτό Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
λήψη σε πρόσοψη του εκθέματος στον χώρο του Café
02
Φωτό Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
κοντινή λήψη του εκθέματος σε πρόσοψη
03
Φωτό Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
01
Φωτό Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
Φωτό Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
Φωτό Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Η Shirin Neshat είναι Ιρανικής καταγωγής καλλιτέχνις και σκηνοθέτης που ζει στη Νέα Υόρκη. Η Neshat αποτέλεσε αντικείμενο πολυάριθμων ατομικών εκθέσεων σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως το Whitney Museum of American Art, το Art Institute of Chicago, το Stedelijk Museum, το Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington DC, το Detroit Institute of the Arts, Ντιτρόιτ, και η Serpentine Gallery, Λονδίνο, μεταξύ άλλων. Σημαντικές αναδρομικές εκθέσεις της έχουν πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τορόντο, Καναδάς (2022), στο The Broad Museum, Λος Άντζελες (2019) και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Fort Worth, Τέξας (2021).

Η Neshat έχει λάβει το βραβείο Golden Lion στην 48η Μπιενάλε της Βενετίας (1999), το Crystal Award του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (2014) και το Praemium Imperiale (2017). Η Neshat έχει σκηνοθετήσει δύο μεγάλου μήκους ταινίες: “Women Without Men” (2009), η οποία έλαβε το Βραβείο Ασημένιο Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και “Looking For Oum Kulthum” (2017). Το 2017, η Neshat σκηνοθέτησε επίσης την πρώτη της όπερα, AIDA στο Μουσικό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία.

CYCLADIC CAFE ART PROJECT

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Cycladic Café Art Project ξεκίνησε το 2017 ως μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, ενώνοντας χώρους κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη. Με απώτερο στόχο να αγκαλιάσει την ελληνική και τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, το Μουσείο παρουσιάζει στο Cycladic Café έργα διεθνών αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία συνδέονται με τις τρέχουσες εκθέσεις και δραστηριότητές του. Το Cycladic Café Art Project στηρίζει και παρακινεί έτσι έναν οικείο διάλογο μεταξύ τέχνης και καθημερινότητας.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Γκόνου & Αταλάντη Μαρτίνου

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ