EN

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Θεματικές Ξεναγήσεις

Ανακαλύψτε την κάθε ιστορία ξεχωριστά, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις που προσφέρονται από εξειδικευμένους αρχαιολόγους του Μουσείου.

Συνδυάστε την εκδήλωσή σας, με ιδιωτική θεματική ξενάγηση στις Μόνιμες Συλλογές ή στην τρέχουσα περιοδική έκθεση.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

«Η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν»

Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης, όπως: μαρμάρινα ειδώλια, ορισμένα από τα πρωιμότερα χάλκινα αντικείμενα του Αιγαίου, πήλινα αγγεία καθημερινής και τελετουργικής χρήσης, τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ.

Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στον οποίο πρωταγωνιστούν οι αφαιρετικές μορφές των μαρμάρινων ειδωλίων που επηρέασαν βαθύτατα τους καλλιτέχνες του Μοντερνισμού, όπως Constantin Brancusi, Henry Moore, Amedeo Modigliani κ.α

«Αριστουργήματα από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης»

Στα εκθέματα της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου μπορεί να θαυμάσει κανείς έργα τέχνης που χαρακτηρίζονται από μια εκθαμβωτική απλότητα, την απευθείας λάξευση και τον μινιμαλισμό. Τέχνεργα που δημιουργήθηκαν στην αυγή του πολιτισμού του Αιγαίου.

Ανακαλύψτε αιώνες ιστορίας μέσα από τη συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, με αρχαιότητες που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τον 4ο αι. μ.Χ. Στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου περιλαμβάνεται και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου. Τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τη Βυζαντινή Εποχή.

«Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου»

Το κρασί θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του. Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης.

Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

«Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα;»

Η Κέρος είναι σήμερα ένα άγονο, ακατοίκητο νησί ανάμεσα στην Αμοργό και τα Κουφονήσια, στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας όμως, αποτελούσε το σπουδαιότερο ίσως κέντρο του Αιγαίου πελάγους, μέσα σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας και πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Μεγάλο μέρος του περίφημου αυτού «Θησαυρού» στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου.

«Η καθημερινή ζωή στην Κλασική Αθήνα»

Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, που ξεκινά από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες απλών γυναικών και ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες των ανθρώπων, και καταλήγει στο βασίλειο του κάτω κόσμου. Συνολικά 142 αρχαία αντικείμενα –τα περισσότερα της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου (5ος-1ος αι. π.Χ.)– εκτίθενται στις παρακάτω εννέα θεματικές ενότητες:

Θεοί και Ήρωες | Με τα φτερά του Έρωτα | Καλλωπισμός και γάμος | Γυναικείες δραστηριότητες | Αθλητισμός | Συμπόσιο | Στην Αθηναϊκή Αγορά | Πόλεμος | Φροντίζοντας τους νεκρούς

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Υλοποίηση & γλώσσα

Οι θεματικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους αρχαιολόγους του Μουσείου και διατίθενται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Διάρκεια

Μέγιστη διάρκεια κάθε ξενάγησης: 60′

Ωράριο

Οι θεματικές δια ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται εντός και εκτός ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου, κατόπιν συνεννόησης

Επικοινωνία

Διονύσης Σακελλάριος
Corporate Events & Private Tours Coordinator
T: 210 7228321-3 (εσωτ. 150)
Ε: dsakellarios@cycladic.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ