ΕΚΘΕΣΗ

από 14/5/2008 έως 20/10/2008

Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας

Έργα από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Η ΕΚΘΕΣΗ

Ενενήντα έργα από την περίφημη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 14 Μαΐου έως τις 20 Οκτωβρίου 2008. Πρόκειται για σημαντικά έργα (πίνακες, σχέδια, τρισδιάστατα αντικείμενα) αντιπροσωπευτικά όλων των ομάδων και κινημάτων της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας (κατά τις δεκαετίες 1900 – 1930).

Η έκθεση περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της συλλογής, από καλλιτέχνες όπως οι Malevich, Popova, Tatlin, Rochenko, Nikritin, Lissitzky, κ.ά. Χωρίζεται σε πέντε ενότητες που παρουσιάζουν τις ρηξικέλευθες και τολμηρές αισθητικές περιπέτειες που συνέβησαν στη Ρωσία, μεταβάλλοντας με τη δυναμική και την τόλμη τους την ιστορία της τέχνης του 20ου αιώνα.

Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο «Τα Χρόνια Πριν» και παρουσιάζει έργα επηρεασμένα από τον συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον μετεμπρεσιονισμό, έργα που ανοίγουν το δρόμο στην πρωτοπορία που θα ακολουθήσει.

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Τα Ταξιδιωτικά Χρόνια» και παρουσιάζει την σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, την επίδραση του κυβισμού και του φουτουρισμού, την αναζήτηση μιας νεωτερικότητας μέσα από την επαναπροσέγγιση της παράδοσης, την κατάργηση της γραμμικής εξέλιξης, τη σύνθεση των τεχνών.

Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Τα Μυστικιστικά Χρόνια» και παρουσιάζει φιλοσοφικές θεωρίες για την τέχνη - με έμφαση στον σουπρεματισμό του Καζιμίρ Μαλέβιτς – που αφορμώνται από θεοσοφιστικές προσεγγίσεις και διερευνούν τρόπους διεύρυνσης της αντίληψης με τη βοήθεια της εικαστικής δημιουργίας.

Η τέταρτη ενότητα έχει τίτλο «Τα Ιδεολογικά Χρόνια» και παρουσιάζει έργα που είναι συναφή με την ιδεολογία της Οκτωβριανής Επανάστασης και υποστηρίζουν μια υλιστική προσέγγιση της τέχνης που είναι ενταγμένη στο όραμα της αλλαγής του κόσμου και επιδιώκει να προσφέρει κατασκευαστικές και χρηστικές ιδέες και λύσεις στους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς.

Η πέμπτη ενότητα έχει τίτλο «Τα χρόνια μετά» και παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που αρνήθηκαν να ενταχθούν στην αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού αλλά συνέχισαν μια δύσκολη και μοναχική πορεία, επιστρέφοντας στην παραστατικότητα και καταθέτοντας με ιδιαίτερο τρόπο τα συμπεράσματα των πρωτοποριακών πειραμάτων.

Η έκθεση συνοδεύεται και από υλικό τεκμηρίωσης για τον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη. Πρόκειται για πρωτότυπο σχεδιασμό έκθεσης που θα αποτελέσει τη βάση για την έκθεση που θα ακολουθήσει τον επόμενο Νοέμβριο στο Μουσείο Maillol του Παρισιού και θα έχει τον τίτλο “Vers de Nouveaux Rivages – έργα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ”.

VIDEO

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μαρία Τσαντσάνογλου

ΒΟΗΘΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ
Αγγελική Χαριστού

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης 

ΧΟΡΗΓΟΣ
LAVRENTIADIS Group of Companies

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Karavias & Associated Ar

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ
ΤΟ ΒΗΜΑ
CITY PRESS
NET 105,8 fm
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
KOSMOS 93,6 fm
goculture.gr

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.