ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασική φιλοσοφία είναι η ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιών προσαρμοσμένα στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στον πολιτισμό.

Εστιάζοντας στην πολυπολιτισμική και διαφυλετική παιδεία, προσπαθεί να φέρει σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και να αναπτύξει μία συνεχή πλατφόρμα διαλόγου και οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται και καλλιεργούν πάθος για την τέχνη. Με αυτό το τρόπο, το Μουσείο ελπίζει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής εντάξης και απομόνωσης.

ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ

Ξεκιίνησε το 2016 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και απευθύνεται σε άτομα άνω των 65. Έχει υποδεχτεί πάνω από 10,000 άτομα μέσω οργανωμένων επισκέψεων. Από το 2019 εως το 2022, το πρόγραμμα εξελίχθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, καθώς και τους Young Patrons του Μουσείου. Περιελαβάνει τα παρακάτω:

1. Εβδομαδιαίες επισκέψεις ΚΑΠΗ / Λεσχών Φιλίας στο Μουσείο, με δωρεάν είσοδο στις μόνιμες συλλογές. ξενάγηση από αρχαιολόγο καθώς και θερμή υποδοχή από το προσωπικό του Μουσείου στο Cycladic Café.

2. Εβδομαδιαία εκπαιδευτικά εργαστήρια με τίτλο "Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα και στις μέρες μας" που εστιάζουν στο παιχνίδι στην Αρχαία Ελλάδα και ενεργοποιούν την μνήμη των συμμετεχόντων. Απευθύνονται σε ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας. 

3. Εβδομαδιαία εργαστήρια σε μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία που έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν τις ζωές των ανθρώπων που αδυνατούν να επισκεφθούν το Μουσείο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven, με εμπειρία και γνώση στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε γηροκομεία. 

Σκοπός του προγράμματος είναι να απευθυνθεί σε μία κοινωνική ομάδα που έχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι από τα πρώτα μουσείο στην Ελλάδα, που έχει πραγματοποιήσει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού από γεροντολόγους προκειμένου να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες των άτομων άνω των 65 ετών με επιτυχία. 

* Κατά την διάρκεια της χρονιάς 2020-2021, λόγο της πανδημίας, το Μουσείο προσέφερε διαδικτυακά διαδραστικά εργαστήρια σε μη κερδοσκοπικά γηροκομεία σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα

** Το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2020, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσέφερε ξεναγήσεις εικονικής πραγματικότητας σε μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της Αττικής. Μία virtual reality εφαρμογή προσκαλεί τα άτομα που ζουν σε γηροκομεία να "ζήσουν" την εμπειρία μίας επίσκεψης σε Μουσείο, να ξεναγηθούν στην Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης και να "ταξιδέψουν" για λίγο στις Κυκλάδες φέρνοντας τους σε επαφή με τη θάλασσα και τα νησία. Περισσότερα

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για άτομα με αναπηρίες. Από το 2018, το πρόγραμμα εξελίσσεται άκομα περισσότερα με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και των Young Patrons του Μουσείου. Περιλαμβάνει:

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία ειδικής εκπαίδευσης. Οργανώνονται από το έμπειρο προσωπικό του Μουσείου που ειδικεύεται στην ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης. Στα εργαστήρια το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέσο προσωπικής έκφρασης των παιδιών.  

2. Βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Ειδική Αγωγής. 

3. Εκπαιδευτικά εργαστήρια εκτός Μουσείου, όπως στο δημοτικό σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" και τον οργανισμό "Φλόγα" που φιλοξενεί παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. 

4. Πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στον κοινωνικό ιστό αλλά και η γνωριμία με το Μουσείο και τις μόνιμες συλλογές του. Επίσης το πρόγραμμα επιθυμεί να εξοικειώσει τοςυ ωφελούμενους με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων αλλά και να δώσει την ευκαίρια γνωριμίας με τον Κυκλαδικό πολιτισμό στα άτομα που δεν μπορούν να το επισκεφθούν. 

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, κωφά και βαρήκοα άτομα θα μπορούν να παρακολουθούν ξεναγήσεις στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μια φορά το μήνα, στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Οι μηνιαίες ξεναγήσεις θα έχουν διαφορετική θεματική κάθε φορά και θα πραγματοποιούνται την πρώτη Πέμπτη του μήνα στις 18:00. 

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από την HandsUp, το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα, και ακολουθούν τη δέσμευσή του Μουσείου να παρέχει έναν πολιτιστικό χώρο προσβάσιμο σε όλους.
 Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προκράτηση θέσης, μέσω email στο magiostratiti@cycladic.gr.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αντώνιου και Ιωάννη Αγγελικούση.

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, κωφά και βαρήκοα άτομα θα μπορούν να παρακολουθούν ξεναγήσεις στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μια φορά το μήνα, στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Οι μηνιαίες ξεναγήσεις θα έχουν διαφορετική θεματική κάθε φορά και θα πραγματοποιούνται την πρώτη Πέμπτη του μήνα στις 18:00. 

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από την HandsUp, το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα, και ακολουθούν τη δέσμευσή του Μουσείου να παρέχει έναν πολιτιστικό χώρο προσβάσιμο σε όλους.

 Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προκράτηση θέσης, μέσω email στο magiostratiti@cycladic.gr.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αντώνιου και Ιωάννη Αγγελικούση.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΚΩΦΩΣΗ, ΒΑΡΗΚΟΪΑ, ΟΠΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ) | ΣΕ ΕΠΑΦΗ

Το πρόγραμμα "ΣΕ ΕΠΑΦΗ" ξεκίνησε το 2022 για να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) να έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης. Το πρόγραμμα έγινε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το μουσείο και υλοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» και την HandsUp – το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα – και τέθηκε σε λειτουργία μετά από πιλοτική εφαρμογή του σε focus groups ατόμων με αισθητηριακές βλάβες.

Περιλαμβάνει:

1. Θεματική διαδρομή και νέα κινητή προθήκη ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Η προθήκη  αποτελείται από θήκες και περιλαμβάνει κάτοψη της αίθουσας, απτικούς χάρτες της Ελλάδας και των Κυκλάδων και αντίγραφα εκθεμάτων που είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο ή ρητίνη. 

2. Την πολυαισθητηριακή μουσειοσκευή. Η μουσειοσκευή περιέχει ένα βιβλίο με πληροφορίες σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραφή, έναν κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα από αντίγραφα ειδωλίων και μαρμάρινα αντίγραφα ειδωλίων. Ένα βίντεο που απευθύνεται κυρίως στον εκπαιδευτικό/εμψυχωτή του προγράμματος εξηγεί πώς το υλικό που περιέχεται στη μουσειοσκευή  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

3. Μια σειρά δράσεων ώστε το Μουσείο να είναι προσβάσιμο σε κωφά ή βαρήκοα άτομα. Στο cycladic.gr διατίθενται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα πληροφορίες για την επίσκεψη στο μουσείο. Στην είσοδο του μουσείου βίντεο στη νοηματική παρέχει, επίσης, αναλυτικές πληροφορίες για το μουσείο (συλλογές του μουσείου, ωράριο κτλ).Στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης έχει σχεδιαστεί και συμπεριληφθεί βίντεο με μαγνητοσκοπημένη ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους καθώς και στα διεθνή νοήματα με αγγλικούς υπότιτλους.

Σκοπός του προγράμματος είναι ένα μουσείο ανοικτό σε όλους με βάση τις αρχές της συμπερίληψης, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) να έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης.

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και για τρεις συνεχείς χρονιές προσέφερε μια σειρά από διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά εργαστήρια σε πρόσφυγες, κυρίως ασυνόδευτα παιδιά, και Έλληνες μαθητές. Στα εργαστήρια αυτά, παιδιά τα οποία δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και προέρχονταν από διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, έμαθαν να χρησιμοποιούν την Κυπρο-μινωική γραφή ως κοινό κώδικα επικοινωνίας μέσω της τέχνης. 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην προσπάθεια του να ενισχύσει και να αναπτύξει το κοινωνικό του έργο ώστε να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, οργανώνει πλέον ένα νέο διαπολιτισμικό πρόγραμμα για παιδιά από διάφορες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Αθήνα με την υποστήριξη του Helidoni Foundation. Περιλαμβάνει:

1. Εκπαιδευτικά εργαστήρια εκτός Μουσείου, για παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά διαπολιτισμικά σχολεία της Αθήνας. Χρησιμοποιόντας ως αφετηρία το εκπαιδευτικό υλικό των μουσειοσκευών, παιδιά σε τάξεις του δημοτικού διαφόρων διαπολιτισμικών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την μουσειακή εμπεία και να έρθουν σε επαφή με τις μόνιμες συλλογές, καθώς και να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό. 

2. Διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, διάρκειας 6 εβδομάδων, στο Μουσείο, για παιδιά 12 εως 17 ετών σε συνεργασία με τις μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις Polyphonica και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που πραγματοποιούν δράσεις για ευάλωτα παιδιά από διαφορετικές εθνικές κοινότητες. Περισσότερα

Σκοπός του προγράμματος είναι η συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ παιδιών από διαφορετικές εθνικές κοινότητες. Επίσης, σκοπός είναι και η προσφορά μουσειακής εμπειρίας και η επικοινωνία τους όχι μόνο με έναν πολιτιστικό φορέα, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και η συνομιλία με τις μόνιμες συλλογές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

magiostratiti@cycladic.gr | Τ. 2107228321 (εσωτ 135)

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.