ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου.

Βασική φιλοσοφία είναι η ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιών προσαρμοσμένα στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στον πολιτισμό.

Εστιάζοντας στην πολυπολιτισμική και διαφυλετική παιδεία, προσπαθεί να φέρει σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και να αναπτύξει μια συνεχή πλατφόρμα διαλόγου και οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ ανθρώπων  που μοιράζονται και καλλιεργούν το πάθος για την τέχνη. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο ελπίζει να  συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ένταξης και απομόνωσης.

Σοφή παρέα στο Μουσείο

Το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, έχει φέρει πάνω από 1500 τα άτομα της τρίτης ηλικίας στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2016 και περιλαμβάνει δωρεάν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Μουσείο για τις Λέσχες Φιλίας ου Δήμου Αθηναίων. Κάθε επίσκεψη περιλαμβάνει δωρεάν μεταφορά στο μουσείο, δωρεάν είσοδο και ξενάγηση καθώς και ένα θερμό καλωσόρισμα στο Cycladic Café από το προσωπικό του μουσείου με καφέ και γλυκίσματα.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το προσωπικό του μουσείου για πρώτη φορά εκπαιδεύτηκε από ειδικούς γεροντολόγους με διαδραστικό τρόπο προκειμένου να μπορέσουν να καλωσορίσουν τα άτομα τρίτης ηλικίας με πιο επαγγελματικό και ζεστό τρόπο.

Το 2017 το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλους Δήμους και θα χορηγηθεί από τους International Young Patrons του ΜΚΤ.

Μαζί, παρέα στο Μουσείο

Το πρόγραμμα «Μαζί παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και προσφέρει για πρώτη φορά μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 με 17 ετών με  μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες. 

Με προσωπικό εξειδικευμένο στην εκπαίδευση και στην ψυχοθεραπευτική  διάσταση της τέχνης, στα εργαστήρια γίνεται η χρήση του «παιχνιδιού» ως μέσου εμψύχωσης για συμμετοχή και προσωπική έκφραση. Μέσα από την ασφάλεια του παιχνιδιού εισάγονται ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και διαδικασίες, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος ξεκινά να ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία.

Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επικοινωνία μεταξύ αυτών των κοινοτήτων και η ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Μέσα από τα εργαστήρια παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή τόσο με τις εκθέσεις του ΜΚΑ αλλά και με τον κόσμο των μουσείων γενικότερα, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.


Παράλληλα, ως μια επέκταση αυτού του προγράμματος, εργαστήρια που ακολουθούν τις ίδιες διδακτικές και εκπαιδευτικές αρχές έχουν λάβει χώρα και εκτός του χώρου του Μουσείου, σε κοινοτικά κέντρα σε ανάγκη. Μέσω αυτών των προγραμμάτων το ΜΚΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για την τέχνη και την εκπαίδευση μέσα σε κοινότητες των οποίων οι ευκαιρίες για επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ελάχιστες.

Το 2016 και το 2017 το πρόγραμμα λειτούργησε χάρη στην ευγενική χορηγία των International Young Patrons του ΜΚΤ και της RAYCAP.

Όλοι, Παρέα στο Μουσείο

Τον Νοέμβριο του 2016 το ΜΚΤ ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά από το καταφύγιο προσφύγων στον Ελαιώνα και μαθητές της σχολής Χιλλ.

Το πρόγραμμα εισάγει τα παιδιά στην Κυπρό-Μινωική γλώσσα. Οι νέοι που συμμετέχουν συνειδητοποιούν πως η αρχαία αυτή γλώσσα υπήρξε το αποτέλεσμα μιας έντονης οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας των δύο αυτών πολιτισμών και αποτέλεσε την βάση επικοινωνίας μεταξύ ετερόγλωσσων κοινωνιών.

Αυτά τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία της γνωριμίας και εξοικείωσης μεταξύ των συμμετεχόντων και αποτελούν αφετηρία για να γεννηθούν απορίες όπως: Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον όταν δεν μιλώ την ίδια γλώσσα ή προέρχομαι από διαφορετικό τόπο; Πώς δημιουργώ ένα νέο κώδικα επικοινωνίας; Πώς δημιουργείται μια καινούρια γλώσσα;

Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε υπό την ευγενική χορηγία των International Young Patrons του ΜΚΤ.

Πληροφορίες

Σοφή, Παρέα στο Μουσείο/ Όλοι Παρέα στο Μουσείο
amlampropoulos@cycladic.gr


Επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr

Κρατήσεις καθημερινά 10.00-13.00
Τ. 210.7239438


Εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr

Κρατήσεις καθημερινά, 10.00-16.00
Τ. 210.7239438

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με την υποστήριξη