ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου.

Βασική φιλοσοφία είναι η ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιών προσαρμοσμένα στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στον πολιτισμό.

Εστιάζοντας στην πολυπολιτισμική και διαφυλετική παιδεία, προσπαθεί να φέρει σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και να αναπτύξει μια συνεχή πλατφόρμα διαλόγου και οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ ανθρώπων  που μοιράζονται και καλλιεργούν το πάθος για την τέχνη. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο ελπίζει να  συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ένταξης και απομόνωσης.

Σοφή παρέα στο Μουσείο

Το κοινωνικό πρόγραμμα «Σοφή παρέα στο Μουσείο» έχει μέχρι στιγμής φέρει πάνω από 3.500 άτομα τρίτης ηλικίας στο μουσείο. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ Πλέον υποστηρίζεται από το πρόγραμμα των Young Patrons του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, όπου μια ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας επισκέπτεται το μουσείο. Κάθε επίσκεψη συμπεριλαμβάνει δωρεάν μεταφορά προς και από το Μουσείο, δωρεάν είσοδο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, ξενάγηση από ειδικευμένο ξεναγό καθώς και μια θερμή υποδοχή της ομάδας με κέρασμα, καφέ και λεμονάδα στο Cycladic Café. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα στο οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική εκπαίδευση του προσωπικού από γεροντολόγο προκειμένου να  ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες της ομάδας και να μπορεί να υποδέχεται τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Μαζί, παρέα στο Μουσείο

Το πρόγραμμα «Μαζί παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και προσφέρει για πρώτη φορά μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 με 17 ετών με  μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες.  

Με προσωπικό εξειδικευμένο στην εκπαίδευση και στην ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης, στα εργαστήρια γίνεται η χρήση του "παιχνιδιού" ως μέσου εμψύχωσης για συμμετοχή και προσωπική έκφραση. Μέσα από την ασφάλεια του παιχνιδιού εισάγονται ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και διαδικασίες, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος ξεκινά να ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία.

Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επικοινωνία μεταξύ αυτών των κοινωτήτων και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Μέσα από τα εργαστήρια παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή τόσο με τις εκθέσεις του ΜΚΑ αλλά και με τον κόσμο των μουσείων γενικότερα, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, ως μια επέκταση αυτού του προγράμματος, εργαστήρια που ακολουθούν τις ίδιες διδακτικές και εκπαιδευτικές αρχές έχουν λάβει χώρα και εκτός του χώρου του Μουσείου, σε κοινοτικά κέντρα σε ανάγκη. Μέσω αυτών των προγραμμάτων το ΜΚΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για την τέχνη και την εκπαίδευση μέσα σε κοινότητες των οποίων οι ευκαιρίες για επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ελάχιστες.Το 2016 και το 2017 το πρόγραμμα λειτούργησε χάρη στην ευγενική χορηγία των International Young Patrons του ΜΚΤ και της RAYCAP.

Όλοι, Παρέα στο Μουσείο

Τον Νοέμβριο του 2016 το ΜΚΤ ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά από το καταφύγιο προσφύγων στον Ελαιώνα και μαθητές της σχολής Χιλλ.

Το πρόγραμμα εισάγει τα παιδιά στην Κυπρό-Μινωική γλώσσα. Οι νέοι που συμμετέχουν συνειδητοποιούν πως η αρχαία αυτή γλώσσα υπήρξε το αποτέλεσμα μιας έντονης οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας των δύο αυτών πολιτισμών και αποτέλεσε την βάση επικοινωνίας μεταξύ ετερόγλωσσων κοινωνιών.

Αυτά τα εργαστήρια δίνουν την ευκαιρία της γνωριμίας και εξοικείωσης μεταξύ των συμμετεχόντων και αποτελούν αφετηρία για να γεννηθούν απορίες όπως: Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον όταν δεν μιλώ την ίδια γλώσσα ή προέρχομαι από διαφορετικό τόπο; Πώς δημιουργώ ένα νέο κώδικα επικοινωνίας; Πώς δημιουργείται μια καινούρια γλώσσα;

Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε υπό την ευγενική χορηγία των International Young Patrons του ΜΚΤ.

Πληροφορίες

Σοφή, Παρέα στο Μουσείο/ Όλοι Παρέα στο Μουσείο
amlampropoulos@cycladic.gr


Επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr

Κρατήσεις καθημερινά 10.00-13.00
Τ. 210.7239438


Εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr

Κρατήσεις καθημερινά, 10.00-16.00
Τ. 210.7239438

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται με την υποστήριξη