ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασική φιλοσοφία είναι η ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιών προσαρμοσμένα στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στον πολιτισμό.

Εστιάζοντας στην πολυπολιτισμική και διαφυλετική παιδεία, προσπαθεί να φέρει σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και να αναπτύξει μια συνεχή πλατφόρμα διαλόγου και οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ ανθρώπων  που μοιράζονται και καλλιεργούν το πάθος για την τέχνη. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο ελπίζει να  συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ένταξης και απομόνωσης.

Σοφή Παρέα στο Μουσείο

Το πρόγραμμα “Σοφή Παρέα στο Μουσείο” ξεκίνησε το 2016 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και απευθύνεται σε άτομα άνω των 65. 'Εχει υποδεχτεί πάνω από 6.000 άτομα τρίτης ηλικίας στο μουσείο μέσω οργανωμένων επισκέψεων. Την περίοδο 2017-2018, το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τους Young Patrons του Μουσείου. Το 2019 το πρόγραμμα εξελίσσεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, και περιλαμβάνει τα παρακάτω: 

1. Εβδομαδιαίες επισκέψεις ΚΑΠΗ / Λεσχών Φιλίας στο Μουσείο, με δωρεάν είσοδο στις μόνιμες συλλογές, ξενάγηση από ειδικευμένο αρχαιολόγο καθώς και μια θερμή υποδοχή από το προσωπικό στο Cycladic Café.

2. Εβδομαδιαία εκπαιδευτικά εργαστήρια με τίτλο "Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα και στις μέρες μας" που εστιάζουν στο 'παιχνίδι' στην Αρχαία Ελλάδα και ενεργοποιούν την μνήμη των συμμετεχόντων.  

3. Εβδομαδιαία εργαστήρια σε μη-κερδοσκοπικούς οίκους ευγηρίας που έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν τις ζωές των ανθρώπων που αδυνατούν να επισκεφθούν το Μουσείο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven, με εμπειρία και γνώση στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε οίκους ευγηρίας. 

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να απευθυνθεί σε μία κοινωνική ομάδα που έχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι από τα πρώτα μουσεία στην Ελλάδα, που έχει πραγματοποιήσει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού από γεροντολόγους προκειμένου να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες της τρίτης ηλικίας με επιτυχία.

Μαζί Παρέα στο Μουσείο

Το πρόγραμμα “Μαζί Παρέα στο Μουσείo” ξεκίνησε τον 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 με 17 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες. Tην περίοδο 2016-2018, το πρόγραμμα λειτούργησε χάρη στην ευγενική χορηγία των Young Patrons του Μουσείου και της RAYCAP.  

Στα εργαστήρια αυτά γίνεται η χρήση του παιχνιδιού ως μέσον προσωπικής έκφρασης των παιδιών. Οργανώνονται από το προσωπικό του Μουσείου που είναι εξειδικευμένο στην εκπαίδευση και στην ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης. Μέσα από την ασφάλεια του παιχνιδιού, εισάγονται ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και διαδικασίες, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος ξεκινά να ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία. Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επικοινωνία μεταξύ αυτών των κοινοτήτων και η ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Μέσα από τα εργαστήρια, τα παιδιά έρχονται σε επαφή τόσο με τις εκθέσεις του Μουσείου αλλά και με τον κόσμο των μουσείων γενικότερα, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Από το 2018, το πρόγραμμα επεκτείνεται, και εκτός από αυτά τα εξειδικευμένα εργαστήρια, προσφέρει: 

1. βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με φορείς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς των ειδικών αυτών σχολείων.  Επίσης,

2. ειδικά εργαστήρια έξω από το Μουσείο, όπως στο Δημοτικό Σχολείο του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" και στον οργανισμό Φλόγα, που απευθύνεται σε παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. 

Την περίοδο 2018-2019, το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και των Young Patrons του Μουσείου.

Όλοι Mαζί Παρέα στο Μουσείο

Το πρόγραμμα "Όλοι Μαζί Παρέα στο Μουσείo” ξεκίνησε το 2016 και διοργανώνει εργαστήρια που διαρκούν 5 εβδομάδες σε πρόσφυγες, κυρίως ασυνόδευτα παιδιά, και 'Ελληνες μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.   

Την περίοδο 2016-2017, το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τους Young Patrons του Μουσείου. 

Σε αυτά τα εργαστήρια συμμετέχουν 20 παιδιά ανά κύκλο, 10 πρόσφυγες και 10 'Ελληνες μαθητές. Μέσω αυτών των εργαστηρίων, τα παιδιά, τα οποία δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την Κυπρό-Μινωική γραφή ως κοινό κώδικα επικοινωνίας μέσω της τέχνης. Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία γνωριμίας και εξοικείωσης μεταξύ τους. 

Τα εργαστήρια αυτά αποτελούν αφετηρία για να γεννηθούν απορίες όπως: Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον όταν δεν μιλώ την ίδια γλώσσα ή προέρχομαι από διαφορετικό τόπο; Πώς δημιουργώ ένα νέο κώδικα επικοινωνίας; Πώς δημιουργείται μια καινούρια γλώσσα;

Για την περίοδο 2018-2019, το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της εταιρείας CCC και των Young Patrons του Μουσείου. 

Πληροφορίες

Σοφή, Παρέα στο Μουσείο/ Όλοι Παρέα στο Μουσείο
amlampropoulos@cycladic.gr | magiostratiti@cycladic.gr


Επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr

Κρατήσεις καθημερινά 10.00-13.00
Τ. 210.7239438


Εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr

Κρατήσεις καθημερινά, 10.00-16.00
Τ. 210.7239438

Με την υποστήριξη

Στρατηγικός Συνεργάτης

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.