ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασική φιλοσοφία είναι η ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα προγράμματα απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιών προσαρμοσμένα στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα τους έτσι ώστε να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στον πολιτισμό.

Εστιάζοντας στην πολυπολιτισμική και διαφυλετική παιδεία, προσπαθεί να φέρει σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και να αναπτύξει μια συνεχή πλατφόρμα διαλόγου και οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ ανθρώπων  που μοιράζονται και καλλιεργούν το πάθος για την τέχνη. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο ελπίζει να  συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ένταξης και απομόνωσης. 

ΣΟΦΗ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το πρόγραμμα “Σοφή Παρέα στο Μουσείο” ξεκίνησε το 2016 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και απευθύνεται σε άτομα άνω των 65. 'Εχει υποδεχτεί πάνω από 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας στο μουσείο μέσω οργανωμένων επισκέψεων. Από το 2019 το πρόγραμμα εξελίσσεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, καθώς και τους Young Patrons του Μουσείου. Περιλαμβάνει τα παρακάτω: 

1. Εβδομαδιαίες επισκέψεις ΚΑΠΗ / Λεσχών Φιλίας στο Μουσείο, με δωρεάν είσοδο στις μόνιμες συλλογές, ξενάγηση από ειδικευμένο αρχαιολόγο καθώς και μια θερμή υποδοχή από το προσωπικό στο Cycladic Café.

2. Εβδομαδιαία εκπαιδευτικά εργαστήρια
με τίτλο "Παίζοντας στην Αρχαία Ελλάδα και στις μέρες μας" που εστιάζουν στο 'παιχνίδι' στην Αρχαία Ελλάδα και ενεργοποιούν την μνήμη των συμμετεχόντων.  

3. Εβδομαδιαία εργαστήρια σε μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία που έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν τις ζωές των ανθρώπων που αδυνατούν να επισκεφθούν το Μουσείο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven, με εμπειρία και γνώση στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε γηροκομεία.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς 2020-2021, το Μουσείο προσφέρει διαδικτυακά διαδραστικά εργαστήρια σε μη κερδοκοπικά γηροκομεία σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να απευθυνθεί σε μία κοινωνική ομάδα που έχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι από τα πρώτα μουσεία στην Ελλάδα, που έχει πραγματοποιήσει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού από γεροντολόγους προκειμένου να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες της τρίτης ηλικίας με επιτυχία.

Εικονική Ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Φέτος για πρώτη φορά, το ΜΚΤ προσφέρει ξεναγήσεις - εικονικής πραγματικότητας σε 12 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της Αττικής. Μια VR εφαρμογή προσκαλεί τους ηλικιωμένους να «ζήσουν» την εμπειρία μίας επίσκεψης στο Μουσείο, να ξεναγηθούν στην Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης και να «ταξιδέψουν» για λίγο στις Κυκλάδες φέρνοντάς τους σε επαφή με την θάλασσα και τα νησιά.  
Περισσότερα

ΜΑΖΙ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το πρόγραμμα “Μαζί Παρέα στο Μουσείo” ξεκίνησε τον 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 με 17 ετών με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες. Από το 2018, το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και των Young Patrons του Μουσείου. Εξελίσσεται ακόμα περισσότερο και πλέον περιλαμβάνει:

1. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία ειδικής εκπαίδευσης. Οργανώνονται από το έμπειρο προσωπικό του Μουσείου που ειδικεύεται στην ψυχοθεραπευτική διάσταση της τέχνης. Στα εργαστήρια το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέσο προσωπικής έκφρασης των παιδιών.  

2. Βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Ειδική Αγωγής. 

3. Εκπαιδευτικά εργαστήρια εκτός Μουσείου, όπως στο δημοτικό σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" και τον οργανισμό "Φλόγα" που φιλοξενεί παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. 

4. Πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο σκοπός του προγράμματος δεν είναι μόνο η ένταξη των επωφελούμενων στον κοινωνικό ιστό αλλά και η γνωριμία τους με το Μουσείο και τις μόνιμες συλλογές, καθώς και η εξοικείωση τους με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων. Με την πρόσφατη επέκταση του προγράμματος, το Μουσείο δίνει την ευκαιρία γνωριμίας με τον Κυκλαδικό πολιτισμό και σε παιδιά που δεν μπορούν να το επισκεφθούν. 

ΟΛΟΙ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το πρόγραμμα "Όλοι Παρέα στο Μουσείo” ξεκίνησε το 2016 και για τρεις συνεχείς χρονιές προσέφερε μια σειρά από διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά εργαστήρια σε πρόσφυγες, κυρίως ασυνόδευτα παιδιά, και Έλληνες μαθητές. Στα εργαστήρια αυτά, παιδιά τα οποία δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα και προέρχονταν από διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, έμαθαν να χρησιμοποιούν την Κυπρο-μινωική γραφή ως κοινό κώδικα επικοινωνίας μέσω της τέχνης. 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην προσπάθεια του να ενισχύσει και να αναπτύξει το κοινωνικό του έργο ώστε να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, οργανώνει πλέον ένα νέο διαπολιτισμικό πρόγραμμα για παιδιά από διάφορες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Αθήνα με την υποστήριξη του Helidoni Foundation. Περιλαμβάνει:

1. Εκπαιδευτικά εργαστήρια εκτός Μουσείου, για παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά διαπολιτισμικά σχολεία της Αθήνας. Χρησιμοποιόντας ως αφετηρία το εκπαιδευτικό υλικό των μουσειοσκευών, παιδιά σε τάξεις του δημοτικού διαφόρων διαπολιτισμικών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την μουσειακή εμπεία και να έρθουν σε επαφή με τις μόνιμες συλλογές, καθώς και να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό. 

2. Διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, διάρκειας 6 εβδομάδων, στο Μουσείο, για παιδιά 12 εως 17 ετών σε συνεργασία με τις μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις Polyphonica και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που πραγματοποιούν δράσεις για ευάλωτα παιδιά από διαφορετικές εθνικές κοινότητες. 
Περισσότερα

Σκοπός του προγράμματος είναι η συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ παιδιών από διαφορετικές εθνικές κοινότητες. Επίσης, σκοπός είναι και η προσφορά μουσειακής εμπειρίας και η επικοινωνία τους όχι μόνο με έναν πολιτιστικό φορέα, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και η συνομιλία με τις μόνιμες συλλογές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σοφή Παρέα στο Μουσείο/ Όλοι Παρέα στο Μουσείο
magiostratiti@cycladic.gr

Μαζί Παρέα στο Μουσείο
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr | magiostratiti@cycladic.gr
Κρατήσεις καθημερινά 10.00-13.00 | Τ. 210 7239438, 210 7228321 (εσωτ 135)
Εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία
mplati@cycladic.gr | emarkou@cycladic.gr
Κρατήσεις καθημερινά, 10.00-16.00 | Τ. 210 7239438

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.