ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Κυκλαδική Τέχνη

Η συλλογή κυκλαδικών αρχαιοτήτων του ΜΚΤ συνιστά μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο

Ο Κυκλαδικός πολιτισμός άνθισε στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Το ΜΚΤ διατηρεί μια από τις σημαντικότερες και πληρέστερες συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, χάλκινων όπλων και εργαλείων καθώς και κεραμικής όλων των φάσεων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

Μόνιμη έκθεση

Η Συλλογή Κυκλαδικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζεται στον α’ όροφο του κτιρίου των μονίμων συλλογών και εγκαινιάστηκε το 1986. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό υψηλής ποιότητας μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, ορισμένα από τα πρωιμότερα χάλκινα αντικείμενα στο Αιγαίο, πήλινα αγγεία καθημερινής και τελετουργικής χρήσης κ.ά. τα περισσότερα εκ των οποίων τοποθετούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Περιλαμβάνει επίσης:

  • εξαιρετικά σμιλευμένες μαρμάρινες φιάλες, πινάκια, κύλικες και ζωόμορφα αγγεία,
  • μαρμάρινα σταθμά,
  • μετάλλινα αντικείμενα, όπως χάλκινα εργαλεία και όπλα, μολύβδινα ειδώλια και ένα μικρό αργυρό σκεύος,
  • συμβολικά αντικείμενα, όπως τα τηγανόσχημα αγγεία, τα οποία είναι διακοσμημένα με εγχάρακτα μοτίβα που θυμίζουν την θάλασσα, τα άστρα και τη γυναικεία γονιμότητα,
  • τον λεγόμενο «Θησαυρό της Κέρου».

Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που εκτίθενται εδώ είναι το γυναικείο ειδώλιο 724 της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου, με ύψος 1,40 μ. που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ το γνωστό ως «Αγγείο των Περιστεριών» (ΣΝΓ 329), που κατέχει επίσης εξέχουσα θέση στην έκθεση, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο παράδειγμα δισκοειδούς πινακίου με ολόγλυφα πτηνά που έχει βρεθεί έως σήμερα.

Κυκλαδικές Σελίδες

Συγγραφείς κειμένων

Πέγκυ Σωτηρακοπούλου
Αρχαιολόγος

Νίκος Παπαδημητρίου
Επιμελητής ΜΚΤ

Μαρία Τόλη
Αρχαιολόγος

Kathleen Kemezis
Aσκούμενη τελειόφοιτος αρχαιολογίας (2006)