ΕΚΘΕΣΗ

από 10/12/2014 έως 15/2/2015

Επέκεινα

Ο Θάνατος και η Μεταθανάτια Ζωή στην Αρχαία Ελλάδα

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το ήξερες πως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Θάνατο και τον Ύπνο, αδέλφια; Και μάλιστα δίδυμα;

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι η όψη του ανθρώπου που κοιμάται και του νεκρού έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, έτσι τις προσωποποίησαν ως φτερωτά δίδυμα αδέλφια. Μια εντυπωσιακή χάλκινη κεφαλή Ύπνου ταξίδεψε από το Βρετανικό Μουσείο και παρουσιάστηκε στην ενότητα του Ομηρικού Άδη.

Η έκθεση Επέκεινα εξέτασε ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: την τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος. Η έκθεση παρουσίασε τα τελετουργικά και τις συνήθειες, καθώς και τις κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη ζωή μετά τον θάνατο από την εποχή των ομηρικών επών έως τον Πλάτωνα.

Η έκθεση διαθρώθηκε σε 5 ενότητες: Η στιγμή του θανάτου, Έθιμα ταφής, και τρεις εκδοχές του Άδη: Ο Ομηρικός Άδης, Ο Βακχικός-Ορφικός Άδης, και Ο Πλατωνικός Άδης. Οι τρεις αυτές εκδοχές αφορούν στις φιλοσοφικές και θρησκειολογικές τάσεις των διαφόρων περιόδων της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας. Η έκθεση παρουσίασε 120 αρχαία αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μέσα από την έκθεση Επέκεινα ζητήσαμε από τον επισκέπτη να στοχαστεί πάνω στα πανανθρώπινα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, να αναζητήσει και να βρει τις ομοιότητες και τις διαφορές με τις αντιλήψεις ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, να αναρωτηθεί πόσα από τα στοιχεία επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων, λαμβάνοντας νέες μορφές αλλά διατηρώντας τις παλιές αγωνίες. Ο επισκέπτης είδε να ξεδιπλώνονται μπροστά του όλα αυτά που ο ίδιος φοβάται, πιστεύει ή ελπίζει.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
● Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
● Σταυρούλα Οικονόμου
Επιμελήτρια Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ & ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
● Δημήτρης Κουτσογιάννης
Αρχιτέκτων
● Γεωργία Μπουντουράκη
Συνεργάτις Αρχιτέκτων

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
BEND
● Γιώργος Αξιώτης,
● Βίκτωρ Γκόγκας
● Οδυσσέας Τσόλκας

VIDEO

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού


ΧΟΡΗΓΟΣ

  • Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.