ΠΑΙΔΙ

Δράσεις για ΑμεΑ

Επισκέψεις και εργαστήρια για άτομα με αναπηρίες

ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το πρόγραμμα «Μαζί παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και προσφέρει δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους 5 με 17 ετών με  μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, άτομα με τυφλότητα, καθώς και άτομα που πάσχουν από Alzheimer.

Με προσωπικό εξειδικευμένο στην εκπαίδευση και στην ψυχοθεραπευτική  διάσταση της τέχνης, στα εργαστήρια γίνεται η χρήση του «παιχνιδιού» ως μέσου εμψύχωσης για συμμετοχή και προσωπική έκφραση. Μέσα από την ασφάλεια του παιχνιδιού εισάγονται ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και διαδικασίες, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος ξεκινά να ανακαλύπτεται ως ένα ακόμη μέσο για δημιουργική συνεργασία. Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η επικοινωνία μεταξύ αυτών των κοινοτήτων και η ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Μέσα από τα εργαστήρια παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή τόσο με τις συλλογές του ΜΚΤ αλλά και με τον κόσμο των μουσείων γενικότερα, αποκτώντας έτσι την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία επίσκεψης πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, ως μια επέκταση αυτού του προγράμματος, εργαστήρια που ακολουθούν τις ίδιες διδακτικές και εκπαιδευτικές αρχές πραγματοποιούνται και εκτός του χώρου του Μουσείου, σε ειδικά σχολεία και κοινοτικά κέντρα σε ανάγκη. Μέσω αυτών των προγραμμάτων το ΜΚΤ προσπαθεί να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για την τέχνη και την εκπαίδευση μέσα σε κοινότητες των οποίων οι ευκαιρίες για επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό είναι ελάχιστες.

Το 2016 το πρόγραμμα λειτούργησε με την υποστήριξη των Young Patrons του ΜΚΤ και της RAYCAP.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Νιόβη Σταυροπούλου
Art Therapist

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Πληροφορίες – Κρατήσεις:  Τ. 210.7239438
Καθημερινά 10:00 - 16.00

ΕΙΚΟΝΕΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.