ΔΡΑΣΕΙΣ

Cycladic Café Art Project

Ενώνοντας χώρους κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη

ΤΡΕΧΟΝ PROJECT

SISTER CORITA

Love the moment. Flowers grow out of dark moments. Therefore, each moment is vital. It affects the whole. Life is a succession of such moments and to live each, is to succeed.
Sister Corita

Η Sister Corita, η ‘μοντέρνα μοναχή’, όπως την έχουν αποκαλέσει, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους της ποπ αρτ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Τα έργα της αντανακλούν πνευματικότητα, αισιοδοξία για τη ζωή αλλά και έκδηλο ενδιαφέρον για την προάσπιση της ειρήνης, της αγάπης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Sister Corita εκφράζει μοναδικά τις αξίες της pop art αφομοιώνοντας με δημιουργικό τρόπο τόσο τη γλώσσα όσο και την αισθητική της βιομηχανίας της διαφήμισης προκειμένου να μεταφέρει ριζοσπαστικά μηνύματα κοινωνικού και ηθικού περιεχομένου. Στα πιο αναγνωρίσιμα έργα της συγκαταλέγεται το γραμματόσημο ‘Love’ το οποίο σχεδίασε το 1985. H ταχυδρομική υπηρεσία των Η.Π.Α πούλησε πάνω από 700 εκατομμύρια γραμματόσημα.

H Francis Elisabeth Kent (1918-1986) έλαβε το 1936 το χρίσμα της μοναχής του τάγματος Immaculate Heart of Mary στο Λος Άντζελες και πήρε το όνομα Sister Mary Corita. Το 1951 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης στο University of Southern California και άρχισε να διδάσκει στο Τμήμα Τέχνης του κολεγίου της μονής, το οποίο μάλιστα διηύθυνε από το 1964 έως το 1968. 

Το 1968, αφού άφησε την μοναστική ζωή, η Corita μετακόμισε στην Βοστώνη και αφιερώθηκε στο εικαστικό της έργο. Το 1967 η φωτογραφία της έγινε εξώφυλλο στο Newsweek. Δημιούργησε πολυάριθμα έργα (μεταξοτυπίες, τοιχογραφίες και εξώφυλλα βιβλίων), πολλά μάλιστα ύστερα από ανάθεση ποικίλων εμπορικών αλλά και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών, όπως είναι μεταξύ άλλων οι Westinghouse Group W, Container Corporation, Physicians for Social Responsibility, Amnesty International, Reynolds Aluminum Corporation, Boston Gas και United States Postal Service. 

Το 2008 οι Kalfayan Galleries παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ατομική έκθεση με έργα της Sister Corita.

CYCLADIC CAFE ART PROJECT

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει το Cycladic Café Art Project - μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης-  ενώνοντας χώρους κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη. Με απώτερο στόχο να αγκαλιάσει την ελληνική και τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, το Μουσείο παρουσιάζει έργα διεθνών αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία συνδέονται με τις τρέχουσες εκθέσεις και δραστηριότητές του. Το Cycladic Café Art Project στηρίζει και παρακινεί έτσι έναν οικείο διάλογο μεταξύ τέχνης και καθημερινότητας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Αφροδίτη Γκόνου & Αταλάντη Μαρτίνου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ PROJECT

Background Image |  Sister Corita, Yes #3, 1979, μεταξοτυπία, 50.8 x 50.8 cm, 

Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.