EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Μεγάλη Ελλάς
Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου. Κάτω Ιταλία και Σικελία

ΕΚΘΕΣΗ

1 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

Η έκθεση παρουσίασε την ανάπτυξη του αθλητισμού κατά την αρχαιότητα στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας του ελληνικού κόσμου, δηλαδή στις πόλεις της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας, και ανέλυσε τη σημασία της συμμετοχής αθλητών από τις πόλεις αυτές στις πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις της «μητρόπολης», δηλαδή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά επίσης τα Πύθια τα Ίσθμια και τα Νέμεια.

Οι σκορπισμένοι στον μεσογειακό χώρο Έλληνες, με την συμμετοχή τους σε αυτές τις αθλητικές εορτές – στις οποίες μόνον Έλληνες γίνονται δεκτοί – συνειδητοποιούν ότι είναι μέλη του ίδιου έθνους, που η καρδιά του κτυπά στο θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της μητροπόλεως, την Ολυμπία. Είναι εδώ όπου σφυρηλατούνται ακατάλυτοι συγγενικοί δεσμοί ανάμεσα στους κατοίκους των πόλεων-κρατών ενισχύοντας το αίσθημα της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Η συμμετοχή αθλητών από τις περιοχές αυτές στους πανελλήνιους αγώνες παρουσιάστηκε μέσα από μια σειρά επιλεγμένων αντικειμένων από νεκροπόλεις και ιερά της Ιταλίας. Τα εκθέματα – από τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. έως και τον 2ο αι. μ.Χ.- διαρθώνονταν σε ενότητες με βάση τις κατηγορίες των αγωνισμάτων και την σειρά που αυτά διεξήγοντο στους αγώνες της Ολυμπίας.

ΕΙΚΟΝΕΣ

01
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
04
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
01
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
04
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Πήλινα αγγεία

Τόσον εισηγμένα, κυρίως από την Αττική, όσο και τοπικής παραγωγής της Κάτω Ιταλίας αλλά και της Ετρουρίας – που απεικονίζουν την προπόνηση των αθλητών, την διεξαγωγή των αγωνισμάτων και την βράβευση των νικητών. Αρκετά από αυτά αποδίδονται σε σημαντικούς ζωγράφους της μελανόμορφης και ερυθρόμορφης αττικής αγγειογραφίας όπως π.χ. στον Λυδό, τον Μύσωνα, τον Νικοσθένη, τον Κλεοφράδη, τον Ονήσιμο κ.ά.

Αντικείμενα αθλητών

Αντικείμενα που χρησίμευαν στην προπόνηση των αθλητών (χάλκινοι δίσκοι, μολύβδινοι αλτήρες, ακόντια) αλλά και στην προετοιμασία και τον καθαρισμό του σώματος (αρύβαλλοι, αλάβαστρα, χάλκινοι ετρουσκικοί «κλωβοί», ενεπίγραφες στλεγγίδες, λουτήρια),

Νομίσματα

Νομίσματα πόλεων της Μεγάλης Ελλάδας με παραστάσεις που μνημονεύουν τις ολυμπιακές νίκες που πέτυχαν οι τύραννοι στα ιππικά αγωνίσματα της Ολυμπίας, όπως π.χ. τα ασημένια τετράδραχμα του Αναξίλα, τυράννου του Ρηγίου και της Μεσσήνης.

Αναθήματα αθλητών

Όπως π.χ. η χάλκινη ενεπίγραφη πινακίδα του ολυμπιονίκη Κλεομβρότου από την Σύβαρη (αρχές 6ου αι. π.Χ.) και η ενεπίγραφη άγκυρα που ανέθεσε στον Δία ο πυθιονίκης και Σαλαμινομάχος Φάυλλος από τον Κρότωνα (αρχές 5ου αι. π.Χ.).

Γλυπτά

Αναθηματικά και επιτύμβια γλυπτά, όπως ο μαρμάρινος έφηβος του Ακράγαντα και ο χάλκινος έφηβος του Castelvetrano

«Ηνίοχος» της Μοτύης

Ένα από τα ωραιότερα ελεύθερα γλυπτά της αρχαιότητας, που βρέθηκε στη νήσο Mozia της ΒΔ Σικελίας και χρονολογείται περί τα μέσα του 5ου αι. π.Χ.

Οργάνωση και Επιμέλεια έκθεσης



Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Γιώργος Τασούλας
Επιμελητής Αρχαιοτήτων ΜΚΤ

Συνεργαζόμενα Ιδρύματα

Για την πραγματοποίηση της Έκθεσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάστηκε με τριάντα δύο (32) Αρχαιολογικά Μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ιταλίας (κυρίως από την Κάτω Ιταλία και την Σικελία, αλλά και από την Ετρουρία και Σαρδηνία) και του κράτους του Βατικανού, από τα οποία παρουσίασε περίπου 230 αντικείμενα.

Επίσης, από την Ελλάδα συμμετείχε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου.

Χορηγός Επικοινωνίας

ΕΡΤ