EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 20:00

Χρηματικό Έπαθλο στη μνήμη Πέτρου Δ. Γονέου

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2024 – 2025

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Σκοπός του Χρηματικού Επάθλου είναι να ενθαρρύνει, να υποστηρίξει και να προωθήσει υψηλής ποιότητας έρευνες από νέους επιστήμονες πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό των Κυκλάδων από τη Νεολιθική έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο ή με την πρόσληψή του στη σύγχρονη εποχή.

Για τον σκοπό αυτόν προκήρυξαν το ετήσιο Χρηματικό Έπαθλο ύψους 7000 USD στη μνήμη Πέτρου Δ. Γονέου, πρώην ενεργού μέλους και αντιπροέδρου του Cycladic Art Foundation, το οποίο θα δοθεί στο ακέραιο για ένα ακαδημαϊκό έτος σε καθέναν από δυο ισότιμους υποψηφίους ή σε ομάδα υποψηφίων που θα υποβάλουν κοινή ερευνητική πρόταση και θα κριθούν από Ακαδημαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης.

Στόχος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Cycladic Art Foundation είναι το ετήσιο αυτό χρηματικό έπαθλο να καταστεί θεσμός που θα προάγει ουσιαστικά την έρευνα και την παραγωγή υψηλής ποιότητας μελετών για τον πολιτισμό των Κυκλάδων στη διαχρονία του, βοηθώντας παράλληλα νέους ερευνητές στα πρώτα ακαδημαϊκά τους βήματα.

ΝΙΚΗΤΕΣ

«Οι αρχές της αστικοποίησης στο Αιγαίο κάτω από το μικροσκόπιο»

Δρ Μυρσίνη Γκούμα
Vrije Universiteit, Άμστερνταμ Ινστιτούτο Βιο/Γεωαρχαιολογίας

«Διερεύνηση τoυ επιπέδου υγείας και των κοινωνικών μετασχηματισμών σε πληθυσμούς των Κυκλάδων κατά την Κλασική Αρχαιότητα. Οι άνθρωποι των νεκροταφείων από τη Χώρα της Τήνου και της Νάξου.»

Άννα Καρλιγκιώτη
Υποψ. Διδάκτωρ, Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό, Ινστιτούτο Κύπρου

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Καθηγητής Jan Driessen

Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Louvain University, Βέλγιο

Δρ. Αναστασία Γκαδόλου

Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Δρ. Δημήτριος Αθανασούλης

Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Καθηγητής Νικόλαος Κοντογιάννης

Διευθυντής Βυζαντινών Σπουδών στο Dumbarton Oaks, Ουάσινγκτον

Καθηγητής Απόστολος Σαρρής

Καθηγητής Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία

Δρ. Μυρσίνη Γκούμα

«Οι αρχές της αστικοποίησης στο Αιγαίο κάτω από το μικροσκόπιο»

Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει τη μικροστρωματογραφική ανάλυση στον οικισμό Δασκαλιό της Πρώιμης Εποχής το Χαλκού. Εξετάζει τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τα αρχικά στάδια της αστικοποίησης (χρήση του χώρου, αρχιτεκτονική τεχνολογία και ανθρώπινες δραστηριότητες) σε μια κλίμακα που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Στόχος της ανάλυσης είναι να εντοπιστούν τα επιμέρους κατασκευαστικά υλικά και οι ιδιότητες τους, οι λεπτομέρειες στις τεχνικές κατασκευής, αλλά και τα μικρο-επεισόδια χρήσης και ανακατασκευής των χώρων. Η μικρομορφολογική ανάλυση αυτών των μικρο-επεισοδίων φέρνει στο φως μεταβαλλόμενες πρακτικές σε λεπτομερή χρονική και χωρική κλίμακα, ανασυστήνοντας τα στάδια της ζωής, της εγκατάλειψης και της πιθανής επανακατοίκησης του οικισμού.

Άννα Καρλιγκιώτη, Υποψ. Διδάκτωρ

«Διερεύνηση τoυ επιπέδου υγείας και των κοινωνικών μετασχηματισμών σε πληθυσμούς των Κυκλάδων κατά την Κλασική Αρχαιότητα. Οι άνθρωποι των νεκροταφείων από τη Χώρα της Τήνου και της Νάξου.»

Το χρηματικού έπαθλο στη μνήμη του Π.Δ. Γονέου θα υποστηρίξει την πρώτη βιοαρχαιολογική μελέτη πληθυσμών των ιστορικών χρόνων στις Κυκλάδες. Ενσωματώνοντας δεδομένα που προέρχονται από τη μελέτη ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων, στο ταφικό και ιστορικό πλαίσιο, το πρότζεκτ στοχεύει στη διερεύνηση κοινωνικών διαφοροποιήσεων και τη διαμόρφωση ταυτοτήτων στις Κυκλάδες κατά την Κλασική Αρχαιότητα.

Για να γίνει αυτό, η μελέτη θα εξετάσει ανισότητες όσον αφορά την υγεία, τη διαφορετική πρόσβαση στην τροφή, την κινητικότητα, το βαθμό συγγένειας και τα επίπεδα δραστηριότητας που προκύπτουν από τους ανθρώπους που κατοίκησαν στη Νάξο και την Τήνο από την Κλασική έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ

Σκοπός του Χρηματικού Επάθλου είναι να ενθαρρύνει, να υποστηρίξει και να προωθήσει υψηλής ποιότητας έρευνες από νέους επιστήμονες πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό των Κυκλάδων από τη Νεολιθική έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο ή με την πρόσληψή του στη σύγχρονη εποχή. Η προς βράβευση έρευνα θα είναι πρωτότυπη και θα αφορά επιστημονικούς κλάδους όπως την Αρχαιολογία, την Ανθρωπολογία, την Ιστορία της Τέχνης και τις Φυσικές Επιστήμες.

Από τη φετινή χρονιά το Χρηματικό Έπαθλο θα ανέλθει στο ποσό των 7,000 δολαρίων, το οποίο θα δοθεί στο ακέραιο για ένα ακαδημαϊκό έτος σε καθέναν από δύο ισότιμους υποψηφίους ή σε ομάδα υποψηφίων που θα υποβάλουν κοινή ερευνητική πρόταση. Η καταβολή του θα γίνει σε μία δόση στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους (τον Σεπτέμβριο). Στην περίπτωση ομαδικής πρότασης το χρηματικό ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό των ατομικών προτάσεων. Οι επιτυχόντες δεν δικαιούνται να αιτηθούν χρηματοδότησης δεύτερη χρονιά.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί φορέα που παρέχει ίσες ευκαιρίες και αντιμετωπίζει εξίσου όλους τους υποψηφίους υποτρόφους ανεξαρτήτως γένους, χρώματος, φύλου, ηλικίας, εθνικής προέλευσης, θρησκείας, πιθανής σωματικής αναπηρίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού και πολιτικών πεποιθήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον Συντονιστή του Προγράμματος Υποτροφιών του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην ηλεκτρονική διεύθυνση
fellowships@cycladic.gr