ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τα Κτήρια

Το ΜΚΤ στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται εσωτερικά μεταξύ τους.

Το ΜΚΤ στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά: στο Κεντρικό Κτίριο βρίσκονται οι αίθουσες των μόνιμων συλλογών και η Νέα Πτέρυγα του μουσείου, ενώ στο Μέγαρο Σταθάτου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΑΘΑΤΟΥ

Έργο του αρχιτέκτονα Ernest Ziller, το Μέγαρο Σταθάτου είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δείγματα του νεοκλασσικισμού στην Αθήνα. Από το 1991 φιλοξενεί τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου. Η είσοδος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1, η πρόσβαση είναι όμως δυνατή και από το αίθριο του Κεντρικού Κτιρίου, μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου διαδρόμου στεγασμένου με γυαλί.

Έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ernest Ziller, το κτίριο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δείγματα του νεοκλασσικισμού στην Αθήνα. Άρχισε να κτίζεται το 1895 ως κατοικία της μεγαλοαστικής οικογενείας Όθωνος και Αθηνάς Σταθάτου, στην οποία και ανήκε μέχρι το 1938. Στη συνέχεια, φιλοξένησε κατά περιόδους διπλωματικές αντιπροσωπείες διαφόρων κρατών. Το 1982 αγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου και αναπαλαιώθηκε από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για επίσημους προσκεκλημένους του κράτους. Για διάφορους λόγους το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το 1991 το κτίριο παραχωρήθηκε στο ΜΚΤ προς κάλυψη των αυξημένων εκθεσιακών αναγκών του. Το 2001, το ελληνικό κράτος αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης του για άλλα 50 χρόνια στο Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή. Το Μέγαρο Σταθάτου συνδυάζει με αρμονικό τρόπο στοιχεία από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, καθώς και από νεώτερες επιδράσεις. Η κλιμακωτή είσοδος του κτιρίου είναι αναγεννησιακού ρυθμού και πλαισιώνεται από μια διώροφη τοξωτή πρόσοψη. Δύο γυναικεία αγάλματα -της Αθηνάς και της Τύχης- επιστέφουν το θωράκιο της στέγης, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι διακοσμούνται με κυμάτια.

Στο υπερυψωμένο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται η τραπεζαρία και το μεγάλο σαλόνι του αρχοντικού καθώς και μια μεταλλική ροτόντα στον άξονα της εισόδου. Οι χώροι αυτοί δεν έχουν υποστεί μετατροπές και διατηρούν τις χρυσοποίκιλτες γύψινες διακοσμήσεις στους τοίχους, τους πολυελαίους και τα τζάκια (σε περιόδους εκθέσεων κάποια από τα τμήματα αυτά καλύπτονται με ξύλινες επενδύσεις). Ένα μεγάλο κλιμακοστάσιο οδηγεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκονταν κάποτε τα υπνοδωμάτια της οικίας. Σήμερα οι χώροι αυτοί έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, ενώ τα τζάκια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία έχουν καλυφθεί με κινητές ξύλινες επενδύσεις.

Το υπόγειο του κτίρίου, όπου βρίσκονταν η κουζίνα και οι βοηθητικοί χώροι του Μεγάρου Σταθάτου, φιλοξενεί σήμερα τα γραφεία και τις υπηρεσίες του ΜΚΤ. Στο βάθος του κήπου, δεξιά από την κεντρική είσοδο, βρίσκεται ένα βοηθητικό κτίσμα που χρησίμευε ως αμαξοστάσιο, στάβλος και κατάλυμα του προσωπικού. Σήμερα το κτίριο στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες.

ΚΤΗΡΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Το Κεντρικό Κτίριο, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, κατασκευάστηκε το 1985 από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα για να στεγάσει τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ. Στην πρόσοψή του συνδυάζει το μάρμαρο και το γυαλί, αναπαράγοντας την αίσθηση της λιτότητας και της διάχυσης του ανακλώμενου φωτός, που κυριαρχεί στο κυκλαδικό τοπίο.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι απέριττες γραμμές και η μοντέρνα αισθητική, με υλικά που συναντά κανείς στις Κυκλάδες, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης. Το κτίριο διαθέτει 4 ορόφους με εκθεσιακούς χώρους συνολικού εμβαδού 2.300 μ², αποθήκες, εργαστήρια και χώρους γραφείων. Ήδη από το χώρο του ισογείου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει επιτοίχια εισαγωγικά κείμενα που περιέχουν πληροφορίες για τον Κυκλαδικό πολιτισμό και την τέχνη του.

Στο ισόγειο βρίσκονται επίσης το Πωλητήριο και το Καφέ του Μουσείου. Από το Καφέ ένας διάδρομος οδηγεί στο Μέγαρο Σταθάτου.

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

 • Πτέρυγα "Ντόλλη Γουλανδρή"
  Ισόγειο

  Δεξιά από την κεντρική είσοδο του κεντρικού κτιρίου, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, ξεκινά η Νέα Πτέρυγα του ΜΚΤ, που εγκαινιάστηκε το 2005. Η Νέα Πτέρυγα εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς: στεγάζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις, ενώ πολύ συχνά φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

 • Κυκλαδική Τέχνη
  1ος όροφος

  Η Κυκλαδική Συλλογή (3200-2000 π.Χ.) αποτελεί τον πυρήνα του Μουσείου. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον Elroy Quenroe και τον Gordon Anson, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Η μετατροπή μιας ιδιωτικής Συλλογής σε μια έκθεση διεθνούς προβολής οφείλεται στην εμπειρία και την επιμελημένη εργασία των τριών ειδικών σχεδιαστών, ενώ η επιστημονική κατάταξη και επίβλεψη των προς έκθεση αντικειμένων έγινε από τον Καθηγητή Χρίστο Ντούμα. Το χρώμα που επιλέχθηκε για να περιβάλλει τις κυκλαδικές αρχαιότητες είναι το βαθύ μπλε.

 • Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Μια Ιστορία με Εικόνες
  2ος όροφος

  Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης καλύπτει την περίοδο από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Η αρχική μουσειολογική μελέτη της έκθεσης είχε γίνει από την Καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού. Το 2009 η αίθουσα ανακαινίστηκε ριζικά. Η νέα έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Δρ Νίκος Παπαδημητρίου και σχεδίαζαν οι αρχιτέκτονες Ανεστέι Παρίση και Ανδρομάχη Σκουρογιάννη, προτείνει μια νέα ασυνήθιστη ματιά στον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων, με σύγχρονη αισθητική και πολλές διαδραστικές εφαρμογές.

 • Κυπριακός Πολιτισμός
  3ος όροφος

  Η Κυπριακή Συλλογή καλύπτει την αρχαιολογία της Κύπρου από την 4η χιλιετία π.Χ. έως την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, δωρεά του συλλέκτη Θάνου Ν. Ζιντίλη. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον Boris Micka με την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Νίκου Χρ. Σταμπολίδη και της επιμελήτριας Μαρίας Τόλη.

 • Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα
  4ος όροφος

  Θεματική έκθεση που πραγματεύεται διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα (δημόσιο βίο, λατρεία, δραστηριότητες ανδρών και γυναικών, κτλ.) μέσα από έναν συνδυασμό αρχαιολογικών αντικειμένων και σύγχρονων εποπτικών μέσων υψηλής αισθητικής. Την επιστημονική επίβλεψη της έκθεσης είχαν ο Καθηγητής Νίκος Χρ. Σταμπολίδης και ο Επιμελητής Γιώργος Τασούλας ενώ ο μουσειογραφικός σχεδιασμός έγινε από τον Boris Micka.

 • Auditorium
  5ος όροφος

  Στον πέμπτο όροφο λειτουργεί η Αίθουσα Διαλέξεων, χωρητικότητας 120 ατόμων, κατάλληλη για διαλέξεις, συνεντεύξεις Τύπου, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και συνέδρια. Ο χώρος διαθέτει οθόνες και σύγχρονο οπτικο-ακουστικό εξοπλισμό.

 • Cycladic Café
  Το καφέ

  Φως και γεύσεις από Κυκλάδες φέρνει στην καρδιά της Αθήνας το Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ένα μοναδικό σημείο συνάντησης του πολιτισμού με τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης, που συνδυάζει τις λιτές κυκλαδικές γραμμές με αυθεντικές κυκλαδικές γεύσεις. Για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό.

 • Cycladic Art Shop
  Πωλητήριο

  Eντυπωσιακά και διαχρονικά δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου και ανακαλύψτε την εκτενέστερη στον κόσμο συλλογή αντιγράφων Κυκλαδικών ειδωλίων. Εξερευνήστε πανέμορφα αντίγραφα αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων καθώς και έργα νέων σχεδιαστών, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου.

ΧΑΡΤΗΣ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.