ΕΚΘΕΣΗ

από 24/10/2002 έως 22/2/2003

Salvador Dali

Μύθος και Ιδιομορφία

H ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση, με τριάντα πίνακες και ένα γλυπτό του καλλιτέχνη, παρουσίασε μία γενική επισκόπηση του έργου του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, καλύπτοντας όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τη δεκαετία του 1980.

Το κέντρο βάρους της έκθεσης εστίαζε στην ιδιόμορφη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Σαλβαντόρ Νταλί (1904-1989), που άφησε έντονο το σημάδι του στην πολιτισμική ιστορία του εικοστού αιώνα, και στην πρωτοπόρο τέχνη του, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε πλέον τον κόσμο.

Ο τίτλος της έκθεσης βασίστηκε στο έργο του Singularities ("ιδιομορφίες"), με το οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει σκωπτικά την εκκεντρική προσωπικότητά του και τον μύθο που την περιβάλλει - αλλά και τους μύθους της ανθρωπότητας, από τους οποίους συχνά και ο ίδιος άντλησε την έμπνευσή του.

Μεταξύ των έργων της έκθεσης: η προτομή “de Femme Retrospectif”, ο πίνακας “A Propos of the ‘Treatise on Cubic Form’ by Juan de Herrera”, η αυτοπροσωπογραφία του με τίτλο “Self-portrait with Raphaelesque Neck” και ο πίνακας με την τριπλή απεικόνιση της συντρόφου του Gala «Three Apparitions of the Visage of Gala».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Δρ Δημήτρης Πλάντζος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ίδρυμα Gala-Salvador Dali
Figueres, Ισπανία
Εθνικό Μουσείο Κέντρο Τέχνης Reina Sofia, Μαδρίτη

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ
ASPIS

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤELESTET
ΕΡΤ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.