ΕΚΘΕΣΗ

από 23/9/1999 έως 31/12/1999

Πάμπλο Πικάσο

Σπουδές για την Γκερνίκα

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η πρώτη περιοδική έκθεση τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο Ισπανό καλλιτέχνη του 20ου αιώνα Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) και στο πλέον γνωστό έργο του τη Γκερνίκα.

Ο ιδρυτής του κυβισμού, που επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει με το έργο του την παγκόσμια τέχνη, φιλοτέχνησε τη Γκερνίκα (ή Γκουέρνικα) το 1937 έπειτα από παραγγελία του Ισπανικού Κράτους για την έκθεση του Παρισιού της ίδιας χρονιάς. Έμπνευση για το έργο, που απεικονίζει τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, υπήρξαν τα πραγματικά γεγονότα του Απριλίου του 1937, όταν Γερμανοί πιλότοι βομβάρδισαν την Γκερνίκα, πόλη της χώρας των Βάσκων, με αποτέλεσμα να την ισοπεδώσουν.

Το έργο, είναι ένας τεράστιος καμβάς στον οποίο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο λευκό, μαύρο και γκρίζο χρώμα. Το 1939 με την επιβολή της δικτατορίας του Φράνκο, το έργο φυγαδεύτηκε στην Αμερική και επεστράφη στην Ισπανία μόλις το 1989.

Πριν την εκτέλεση του τελικού έργου, ο Πικάσο δημιούργησε αρκετά προσχέδια, που αποτέλεσαν τον πυρήνα της έκθεσης στο ΜΚΤ σε συνδυασμό με φωτογραφίες της συζύγου του καλλιτέχνη Ντόρας Μάαρ, η οποία φωτογράφιζε τον σύντροφό της καθ’ όλη την πορεία του έργου. Τα σχέδια ανήκουν στη συλλογή του Museo Nacional - Centro de Arte Reina Sofia στη Μαδρίτη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Δρ Δημήτρης Πλάντζος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ
TELESTET

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.