ΕΚΘΕΣΗ

από 15/11/2006 έως 20/1/2007

Όπυ Ζούνη

Διαδρομές στο φως και το χρώμα

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση «Διαδρομές στο φως και το χρώμα» με έργα της Όπυς Ζούνη ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Επρόκειτο για μια παρουσίαση των πιο πρόσφατων ιδεών της Όπυς Ζούνη, με μια διασύνδεση και αναφορά στις αναζητήσεις των τελευταίων 25 χρόνων. Στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η καλλιτέχνης παρουσίασε μια πραγματική «φαντασία του σήμερα», μετουσιώνοντας το περιβάλλον που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στους χώρους της απασχόλησής του, αλλά και σ' εκείνους της φαντασίας του. Έργα όπου καταγράφεται αδρά το τοπίο των μεγαλουπόλεων σε μια ονειρική συνύπαρξη με τη φύση. Έργα-κατασκευές με καθρέφτες που συνομιλούν και ζωντανεύουν τον χώρο, καθώς και εγκαταστάσεις με παράλληλους καθρέφτες που δημιουργούν πολλαπλά είδωλα από επάλληλους αντικατοπτρισμούς.

Μεγαλύτερη έκταση δόθηκε στα έργα των τελευταίων ετών, καθώς και σε εκείνα που δεν είχαν παρουσιαστεί στην Αθήνα. Επίσης παρουσιάστηκε μια ταινία δημιουργίας της Όπυς Ζούνη, διάρκειας 6.30 λεπτών, με τίτλο «Περιπλάνηση στις μορφές», που διατρέχει τη θεματογραφία της, δομώντας και αποδομώντας τις συνθέσεις των έργων της.

Η Όπυ Ζούνη σημείωνε για το σκεπτικό της έκθεσης τα παρακάτω:
«Με την εμπειρία της κατασκευής και το προχώρημα του ασπρόμαυρου μού ανοίχτηκε ο ορίζοντας της ατέλειωτης μελέτης του χρώματος. Η γεωμετρία όχι μόνον δεν στάθηκε εμπόδιο, αλλά ήταν μια συνεχής πρόκληση για την παράλληλη ανάπτυξη της ύλης, γέννημα προοδευτικά μιας χειρονομιακής γραφής. Στην έκθεση αυτή αποφάσισα να ανατρέξω πίσω μια εικοσιπενταετία, όχι για να επιβάλω αυστηρά χρονικά περιθώρια, αλλά για να θέσω ένα περίγραμμα δειγματοληπτικής επιλογής –που μερικές φορές το ξεπέρασα. Τελικά έδωσα μεγαλύτερη έμφαση σε έργα του σήμερα.»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Δρ. Γιάννης Μπόλης

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ
Ιδρυμα Ωνάση

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.