ΕΚΘΕΣΗ

από 4/3/2008 έως 30/4/2008

Νόστος

Γιάννης Ψυχοπαίδης

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η μεγάλη έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τίτλο «Νόστος», που οργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, περιλαμβάνει εβδομήντα περίπου έργα ζωγραφικής και μικτής τεχνικής, που χρονολογούνται από το 1980 έως σήμερα και αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της εξελικτικής πορείας του διακεκριμένου ζωγράφου και Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα από πολυσυζητημένες ενότητες της γνώριμης δουλειάς του, όπως τα: «Αλφάβητο 24 + 1 Γράμματα», «Έπεα πτερόεντα. Σημειώσεις στην Οδύσσεια», «Δώματα Νυκτός. Εικαστικό ταξίδι στο ποίημα του Παρμενίδη», «Ιστορία δύο πόλεων», «Το γράμμα που δεν έφτασε», “Fragile paintings”, «Κίονες και πεσσοί», «Η κληρονομιά του Απόλλωνα», «Άνθη της πέτρας» (εικόνες πάνω στην ποίηση του Γ. Σεφέρη), «Τα κάτω άκρα» και «Πατριδογνωσία».

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, τις μνημειακές συνθέσεις «Χρησμός» (150x100 εκ, μικτή τεχνική, 2003), «Εκατό πιάτα» (230x230 εκ, μικτή τεχνική, 2005), «Μεγάλος Νόστος» (230x600 εκ, μικτή τεχνική, 2008), και την εγκατάσταση «Αλφάβητο 24» (24 βιβλία – 24 γράμματα), που αποκαλύπτουν την εμμονή του καλλιτέχνη για την κατάκτηση νέων πλαστικών εκφραστικών μέσων.

Το σκεπτικό της έκθεσης

Ο Ψυχοπαίδης εστιάζει την προσοχή του στην ισοδύναμη σχέση της νοηματικής φόρτισης των έργων του και των ποιοτικών πλαστικών αξιών της ζωγραφικής του. Χειρίζεται με αμεσότητα και ελευθερία το μνημονικό απόθεμα της εμπειρίας, έχοντας αφοσιωθεί στην ιχνηλάτηση του κόσμου μας. Οι εξπρεσιονιστικοί χειρισμοί και οι αφαιρετικές διατυπώσεις αποτελούν γνώριμα στοιχεία της ζωγραφικής του έκφρασης. Η κριτική διάθεση και η στοχαστική ματιά τού επιτρέπουν τον άμεσο ή έμμεσο σχολιασμό της πραγματικότητας.

«Ο Νόστος», σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης κ. Τάκης Μαυρωτάς, «εκφράζει την πνευματική τόλμη και την εμμονή του Ψυχοπαίδη να ακροβατεί συνεχώς, άλλοτε στρέφοντας το βλέμμα του στις αιώνιες μορφές της τέχνης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και άλλοτε βυθιζόμενος στοχαστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ζωγραφική του ταυτίζεται με την ωριμότητά του, ενδυναμώνοντας την αίσθηση ότι κάθε έργο είναι σαν ένα επιτύμβιο. Μορφή και περιεχόμενο, απόλυτα ισορροπημένα, ορίζουν τη ριζοσπαστική τόλμη των ζωγραφικών του διατυπώσεων. Η δουλειά του, εντελώς πρωτότυπη, εδράζεται στέρεα σε ρεαλιστικά δεδομένα, φανερώνοντας την ιδεολογική του άποψη απέναντι στην ιστορική μνήμη και την εποχή του.»

Βιογραφικά στοιχεία για τον Γιάννη Ψυχοπαίδη
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης σπούδασε στο εργαστήριο χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (1970 – 1976). Το 1970, με υποτροφία της D.A.A.D, πήγε στο Μόναχο, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Από το 1977 έως το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Δ. Βερολίνο, ως υπότροφος του καλλιτεχνικού προγράμματος της πόλης. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα Κοινωνιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το 1987 εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, όπου παρέμεινε ως το 1992, και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1994 εξελέγη καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε επίσης μέλος της ομάδας «A» στην Αθήνα και 10/9 στο Μόναχο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας των «Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών» και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών. Θεωρητικά του κείμενα που αναφέρεται σε θέματα αισθητικής, τέχνης και κοινωνίας έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τάκης Μαυρωτάς

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  Όμιλος Επιχειρήσεων

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.