ΕΚΘΕΣΗ

από 22/10/2015 έως 31/01/2016

Mario Merz

Numbers are prehistoric

Η ΕΚΘΕΣΗ

Ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με το Fondazione Merz, παρουσιάζει την έκθεση έργων του Mario Merz, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του κινήματος της Arte Povera.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του ιταλού καλλιτέχνη που θα παρουσιαστεί σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα. Σε επιμέλεια του Paolo Colombo, η έκθεση-επισκόπηση φιλοδοξεί να φωτίσει την πολυπρόσωπη πρακτική του Mario Merz.

Ο τίτλος της έκθεσης, “Numbers are prehistoric”, προέρχεται από το βιβλίο του Mario Merz “I Want to Write a Book Right Now” (1989) και εκφράζει την ανάγκη που τον παρακίνησε να ασχοληθεί και να αφοσιωθεί στην τέχνη, την πολιτική, τη ζωή. Με αυτή τη φράση, ο καλλιτέχνης εννοεί ότι οι αριθμοί υπήρχαν πριν από την ιστορία και εξελίσσονται στο άπειρο παράλληλα με την εξέλιξη της γης και του σύμπαντος.

Παρουσιάζοντας υλικό που δεν έχει εκτεθεί ξανά, η έκθεση ισορροπεί μεταξύ της εικαστικής τέχνης και της γραπτής έκφρασης, ακολουθώντας τον ιδιαίτερο τρόπο του Merz, ο οποίος αντιμετωπίζει τα κεντρικά θέματα στην τέχνη του χρησιμοποιώντας γραμμές, αριθμούς και λέξεις.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, όπου οι έννοιες της αναγκαιότητας και των πρωταρχικών αναγκών
επαναξιολογούνται, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στο θεατή να επανεξετάσει τις ιδέες του μέσα από διάφορα παραδείγματα των έργων του Merz.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διαμορφωθεί παράλληλο πρόγραμμα σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη.

VIDEO

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • H επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης // Διάλεξη με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη, μαθηματικό - συγγραφέα

    Στο πλαίσιο της έκθεσης Mario Merz | Numbers are Prehistoric, ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την ομάδα Θαλής + Φίλοι, διοργανώνει ομιλία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα "H επιστήμη μέσα από τη ματιά της τέχνης".

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Mario Merz έχει διαμορφωθεί παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα, το οποίο υλοποιείται από τον οργανισμό ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Τα μέλη του οργανισμού θα παρουσιάζουν την έκθεση, μικρές δράσεις και σύντομες ομιλίες για παιδιά και εφήβους, επικεντρωμένες στη σχέση της τέχνης με τα μαθηματικά.

Με αφορμή τα έργα του Mario Merz, οι εκπαιδευτικοί, μέλη του οργανισμού , επιχειρούν να φωτίσουν με ποικίλους τρόπους τη σχέση της μαθηματικής επιστήμης με την τέχνη, τη λογοτεχνία και, γενικότερα, με διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Fibonacci στα ηλιοτρόπια και το Χρυσό Ορθογώνιο.
Αναφορά στην ακολουθία Fibonacci, την οποία αξιοποιεί ο Mario Merz στο έργο του. Συνοπτική ερμηνεία της ακολουθίας και διοργάνωση ενός σχετικού μαθηματικού παιχνιδιού.
Εκπαιδευτικός | Πότα Κοταρίνου

Μαγικά τετράγωνα στην τέχνη και τα μαθηματικά
Μαθηματικό παιχνίδι για τη σχέση μαθηματικών και τέχνης.
Εκπαιδευτικός | Άλκηστη Πατρινέλη

Μαθηματικά και θεατρικό παιχνίδι
Εκπαιδευτικός | Μαρία Δαμασιώτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Paolo Colombo

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΝΕΟΝ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.