ΕΚΘΕΣΗ

από 19/11/2014 έως 31/5/2015

Ίασις

Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό

H ΕΚΘΕΣΗ

Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τί αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Η έκθεση Ίασις παρουσίασε την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την πρακτική και θεουργική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική. Περιέλαβε σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων αντικείμενα ταξίδεψαν από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στην Ρώμη.

Η έκθεση χωρίστηκε σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, και κάλυπτε το χρονικό διάστημα περίπου από τον 13ο π.Χ. αιώνα έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες. Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

VIDEO

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Καθ. Νίκος Σταμπολίδης
Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Γιώργος Τασούλας
Επιμελητής αρχαιοτήτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ
SANOFI

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
Chiesi
Eurolife
EFG

ΧΟΡΗΓΟΣ
Famar
Novartis
Pharmathen

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
abbvie
Ferring
Lanes
Menarini Diagnostics
proton
uni-pharma
3E

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
AEGEAN

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
St.George

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Δήμος Αθηναίων

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
MEGA
ΕΡΤ
πρώτο πρόγραμμα
τρίτο πρόγραμμα
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
madame figaro
Athens Voice
insider
THE TOC
Health Daily
in2life.gr
popaganda
ελculture
doc.tv
protagon,gr
pepper 96.6
αθήνα 98.4
deBop.gr
artmag
iefimerida

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.