ΕΚΘΕΣΗ

από 8/10/2009 έως 8/11/2009

Golden Age

Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Πρεσβεία του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Ελλάδα παρουσιάζουν την έκθεση ‘Golden Age – Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990)’. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 200 διακεκριμένα έργα από την ιστορία της Ολλανδικής Γραφιστικής από τον 19ο και 20ο αιώνα. Η παραγωγή της έκθεσης αποτελεί σύμπραξη της Premsela, της Ολλανδικής Πλατφόρμας για το Ντιζάιν και τη Μόδα και του De Beyerd, Μουσείου Γραφιστικής της Ολλανδίας.

Η έκθεση Golden Age παρουσιάζει για πρώτη φορά το εξαιρετικά ευρύ φάσμα ενός αιώνα γραφιστικής στην Ολλανδία, προβάλλοντας δείγματα γραφής όλων των σημαντικών στυλ της εποχής, όπως της Αρ Νουβώ, του κινήματος De Stijl, του Εξπρεσιονισμού, του Κονστρουκτιβισμού και του μεταπολεμικού Ρασιοναλισμού.

Οι αφίσες και τα άλλα έργα που εκτίθενται φέρουν την υπογραφή κορυφαίων σχεδιαστών όπως οι Jan Toorop, Bart van der Leck, Piet Zwart, Paul Schuitema, Willem Sandberg, Jan Bons, Jan van Toorn, Wim Crouwel και άλλων. Η μοναδική αυτή κληρονομιά του Ολλανδικού σχεδιασμού αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και για τη σημερινή νέα γενιά γραφιστών.

Ο τίτλος ‘Η Χρυσή Εποχή της Ολλανδικής Γραφιστικής’ επιχειρεί έναν παραλληλισμό με την άλλη Ολλανδική Χρυσή εποχή του Ρέμπραντ και του Βερμέερ.

Κοινή και στις δύο εποχές είναι η σπουδαιότητα της προόδου και της ποιότητας, αλλά πάνω από όλα η έμφαση που δόθηκε στην ελευθερία και την ανοχή. Εμπνευσμένοι οι καλλιτέχνες, πιθανώς και καθοδηγούμενοι, από μια περίοδο προόδου αλλά συγχρόνως και καταστροφής, αναζητούν νέους τρόπους έντυπης επικοινωνίας.

Η έκθεση ‘Golden Age – Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990)’ είναι καρπός της δημιουργικής συνεργασίας των δύο επιμελητών της, Cees W. de Jong και Alston W. Purvis, συγγραφέων του βιβλίου ‘Ολλανδική Γραφιστική. Ένας Αιώνας Καινοτομία’. Η έκθεση σχεδιάστηκε από το στούντιο COMA και υλοποιήθηκε εν μέρει χάρη στη συνεισφορά του Πολιτιστικού Προγράμματος HGIS, που στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων, και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού κι Επιστημών της Ολλανδίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πρεσβεία Βασιλείου των Κάτω Χωρών

ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
premsela.org
MOTI

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Εν λευκώ 87,7 fm
FREE SUNDAY
ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ web design

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.