ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

από 20/05/2022 έως 29/08/2022

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», ο Αμερικανός καλλιτέχνης Brice Marden παρουσιάζει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», ο Αμερικανός καλλιτέχνης Brice Marden παρουσιάζει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση με τίτλο «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Σταθάτου και θα διαρκέσει από τις 20 Μαΐου έως τις 29 Αυγούστου 2022. Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση του σημαντικού καλλιτέχνη στην Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον Marden και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Ο Marden, που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και έχει στο ενεργητικό του μια πορεία εξήντα ετών, εξακολουθεί να συναρπάζει με τη χειρονομιακή του απλότητα. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον Μινιμαλισμό και τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια o καλλιτέχνης εμπνέεται από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971. Αμέσως μαγεύεται από το ελληνικό φως και αγοράζει το πρώτο του σπίτι στην Ύδρα μαζί με την Έλεν, τη γυναίκα του που είναι επίσης ζωγράφος. Έκτοτε περνούν εκεί ένα διάστημα κάθε καλοκαίρι. Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Marden, ο οποίος παρατηρεί τη φύση και δημιουργεί.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα περιλαμβάνει έργα από όλο το εύρος της δουλειάς του καλλιτέχνη που αποκαλύπτουν τον συντονισμό του Marden με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ζωγραφικοί πίνακες, σχέδια, σημειωματάρια που φανερώνουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά, θα παρουσιαστούν σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, προσκαλώντας τον θεατή να αποκωδικοποιήσει το εικαστικό λεξιλόγιο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.

Λίγα Λόγια για τον Brice Marden

Ο Brice Marden γεννήθηκε το 1938 στο Bronxville της Νέας Υόρκης. Zει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο, όπως σε αυτές των: Tate του Λονδίνου, Kunstmuseum της Βασιλείας, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, Solomon R. Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, Whitney Museum of American Art της Νέας Υόρκης, Philadelphia Museum of Art, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden της Ουάσινγκτον, Art Institute of Chicago, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, Saint Louis Art Museum, Museum of Fine Arts του Χιούστον, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και Musée des beaux-arts du Canada στην Οτάβα.

Στις μεγάλες εκθέσεις του περιλαμβάνονται η έκθεση στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη (1975), η έκθεση Paintings, Drawings, Etchings 1975–80 στο Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ (1981, η οποία ταξίδεψε στη γκαλερί Whitechapel Art Gallery στο Λονδίνο), η έκθεση Cold Mountain στο Dia Center for the Arts στη Νέα Υόρκη (1991, η οποία ταξίδεψε στο Walker Art Center στη Μιννεάπολη, στο Μουσείο Menil Collection στο Χιούστον, και στο Städtisches Kunstmuseum στη Βόννη της Γερμανίας), η έκθεση A Retrospective of Paintings and Drawings στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (2006–07, η οποία ταξίδεψε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και στο Hamburger Bahnhof–Museum für Gegenwart στο Βερολίνο), η έκθεση Morocco στο Musée Yves Saint Laurent στο Μαρακές (2019),  η έκθεση Think of Them as Spaces: Brice Marden’s Drawings στο Μουσείο Menil Collection στο Χιούστον (2020), και η έκθεση Brice Marden. Inner Space στο Kunstmuseum Basel στη Βασιλεία (2022).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

BRICE MARDEN ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Είσοδος: €10
Mειωμένο: €7

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
- άτομα άνω των 65 ετών
- φοιτητές
- άτομα 19-26 ετώv
- κάτοχοι κάρτας εικαστικού επιμελητηρίου
- υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού
- κάτοχοι Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
• ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ
• Παιδιά έως 18 ετών
• Άτομα με αναπηρία και ο συνοδός τους
• Άνεργοι με την επίδειξη ενεργής κάρτας ΟΑΕΔ
• Μέλη του ICOM και του ICOMOS
• Δημοσιογράφοι
• Διπλωματούχοι ξεναγοί

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ & ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Είσοδος: €15
Μειωμένο: €10

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
- άτομα άνω των 65 ετών
- φοιτητές
- άτομα 19-26 ετώv

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
• ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ
• Παιδιά έως 18 ετών
• Άτομα με αναπηρία και ο συνοδός τους
• Άνεργοι με την επίδειξη ενεργής κάρτας ΟΑΕΔ
• Μέλη του ICOM και του ICOMOS
• Δημοσιογράφοι
• Διπλωματούχοι ξεναγοί 

ONLINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ο δίγλωσσος συνοδευτικός κατάλογος της έκθεσης «Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα» περιλαμβάνει μία πλήρη επισκόπηση του συνόλου των έργων της έκθεσης, μαζί με φωτογραφικό υλικό από την παρουσίασή τους στους χώρους του Μεγάρου Σταθάτου.

Την έκδοση προλογίζουν η Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΜΚΤ, και η Αφροδίτη Γκόνου, Σύμβουλος Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης. Περιλαμβάνεται, επίσης, συζήτηση ανάμεσα στον καλλιτέχνη Brice Marden και τον επιμελητή Δημήτριο Αντωνίτση.

Επιμέλεια: Δημήτριος Αντωνίτσης
Συντονισμός έκδοσης: Μαρία Μπασαγιάννη
Σχεδιασμός: Bend
Διαστάσεις: 28 x 21,5 εκ.
Σελίδες: 232
Εξώφυλλο: σκληρόδετο

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.