ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Σχετικά με εμάς

Πληροφορίες για το Μουσείο και την ιστορία του μέσα στο χρόνο

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός στo κέντρο της Αθήνας που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση.

Λειτουργεί από το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων της Ντόλλης και του Νικόλαου Γουλανδρή. Έκτοτε, επεκτάθηκε σημαντικά και σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων. 

Η Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης καθώς τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια που απεικονίζουν γυμνές ανθρώπινες μορφές γοητεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους, στοιχεία που ενέπνευσαν, άλλωστε, σπουδαίοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Brancusi, Modigliani, Giacometti, Hepworth και Moore.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, μαρτυρίες πολιτισμών που άνθισαν στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επικεντρώνονται στην αρχαιολογία, τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη και έχουν στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή όχι μόνο με την αρχαιότητα αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα, διερευνώντας τους δεσμούς μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενηθεί έργα και εκθέσεις των καλλιτεχνών που έχουν φιλοξενηθεί είναι οι Salvador Dali, Pablo Picasso, Thomas Struth, Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Ugo Rondinone, Jannis Kounellis, Mario Merz, Ai Weiwei, Cy Twombly, George Condo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

 • ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ

  Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει την αρχαιολογική συλλογή του Νικολάου και της Αικατερίνης (Ντόλλης) Γουλανδρή με έργα της Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης. Έκτοτε, το Μουσείο έχει εξελιχθεί σε ένα ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης χιλιετίας π.Χ.

 • ΑΠΟΣΤΟΛΗ

  Αποστολή του Μουσείου είναι η προβολή του Πολιτισμού του Αιγαίου (από το 6.000 π.Χ) και η διάδοση της Τέχνης μέχρι τους σύγχρονους δημιουργούς, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

 • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

  Το ιστορικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα στο χρόνο.

 • ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

  Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτήρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά: το Κτήριο της Νεοφύτου Δούκα και το Μέγαρο Σταθάτου.

 • ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  H διάδοση και προβολή της Eλληνικής Προϊστορικής Κλασικής Τέχνης στο εξωτερικό, υπήρξε βασικός σκοπός του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή, πολύ πριν τη δημιουργία του Μουσείου. Η αρχαιολογική συλλογή με έργα της Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης που δημιούργησαν οι δύο συλλέκτες από το 1960 και μετά, σύντομα φιλοξενήθηκε στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

 • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

  Οι στρατηγικοί στόχοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την επόμενη πενταετία.

 • ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  Στρατηγικός στόχος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και να εκπαιδεύσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

 • ΙΣΤΟΡΙΑ

  Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές.

 • ΔΩΡΗΤΕΣ

  Τα εκθέματα που απαρτίζουν τις τρεις μεγάλες ενότητες του ΜΚΤ (Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Τέχνη, Κυπριακός Πολιτισμός) προέρχονται από δωρεές σημαντικών συλλεκτών, δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών με πιστοποιημένη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού καθώς και ανώνυμων ιδιωτών.

 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ιδρύματος και η έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή που τις συνοδεύει αναρτώνται σύμφωνα με τον νόμο και για λόγους διαφάνειας προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου.

 • ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΠΕΤΡΟΥ ΓΟΝΕΟΥ

  Χρηματικό Έπαθλο στη μνήμη Πέτρου Γονέου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ίδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης (CAF, Νέα Υόρκη) για μελέτες στον πολιτισμό των Κυκλάδων.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.