ΕΚΘΕΣΗ

από 8/2/2006 έως 8/4/2006

Α...Όπως Ακριθάκης

Αλέξης Ακριθάκης

H ΕΚΘΕΣΗ

«Πολλές φορές μου συμβαίνει να ζωγραφίζω το μισό έργο και να συμπληρώνω το υπόλοιπο με λόγια», έλεγε ο Αλέξης Ακριθάκης, ένας σημαντικός Έλληνας καλλιτέχνης της γενιάς του 1960, που αν και έφυγε από τη ζωή νέος, πρόλαβε ένα αφήσει πίσω του πλούσιο έργο που ξαφνιάζει με την ποικιλία και την ευρηματικότητα των εικόνων του. Αυτό ακριβώς το σκεπτικό προσπάθησε να αναδείξει η έκθεση με τίτλο «Α…όπως Ακριθάκης».

Κεντρική ιδέα της έκθεσης, που περιελάμβανε άγνωστα έως σήμερα σχέδια του καλλιτέχνη, αποτέλεσε η παιχνιδιάρικη εκδοχή μιας πρωτότυπης εικαστικής ταξινόμησης, όπου χρώματα, λέξεις και γραφές αναπτύσσονται αλφαβητικά, οδηγώντας σε νέους απρόβλεπτους συσχετισμούς και νέες συναρπαστικές εικόνες. Το γοητευτικό αυτό αλφαβητάρι από το Α έως το Ω μοιάζει με τις μυστικές σελίδες ενός προσωπικού ημερολογίου προσφέροντας στον θεατή την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής του Ακριθάκη και να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα των συμβόλων του: το Αεροπλάνο, την ταξιδιάρικη Βαλίτσα, τις Γεω-γραφίες και τις Γραφές, το μαγικό Δένδρο.....

Ο Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Υπότροφος του γερμανικού καλλιτεχνικού προγράμματος DAAD, έζησε στο Βερολίνο από το 1968 έως το 1980 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Είχε στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ιόλα) και είχε λάβει μέρος σε επιλεγμένες ομαδικές. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην εικονογράφηση βιβλίων, το design και τη σκηνογραφία θεάτρου.

Μετά τον θάνατό του, το 1994, οργανώθηκε η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την ίδια χρονιά η έκθεση παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Ακολούθησε η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας το 1998, ενώ το 2003 η πόλη του Βερολίνου τον τίμησε με μια πολύ σημαντική έκθεση έργων του (της Βερολινέζικης κυρίως περιόδου) στην Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μαρία Κατζαμάνη

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
UBS

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.