EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 20:00

Μουσειοσκευή: Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ

Η ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ

Στόχος της μουσειοσκευής είναι να δοθούν πληροφορίες για τα ενδύματα των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονταν, τα εξαρτήματα της ενδυμασίας, όπως τα κοσμήματα και τα καλύμματα της κεφαλής, καθώς και τα υποδήματα που συμπλήρωναν την αμφίεση των αρχαίων Ελλήνων.

Αντίγραφα εκθεμάτων, έντυπο υλικό,  χειροτεχνίες και μια σειρά ενδυμάτων (χιτώνες, πέπλος, ιμάτια, χλαμύδα, εξωμίδα) αλλά και απαραίτητα εξαρτήματα, όπως ζώνες και ταινίες για τα μαλλιά, διδάσκουν τα παιδιά, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ντυθούν και τα ίδια.

Ο τρόπος που ντύνονταν οι αρχαίοι Έλληνες καθορίστηκε από το γεγονός ότι ο αργαλειός, στον οποίο ύφαιναν τα ρούχα τους, παράγει ένα ορθογώνιο πανί. Το ύφασμα αυτό  το τύλιγαν συνήθως γύρω από το σώμα τους, χωρίς να του έχουν δώσει προηγουμένως οποιοδήποτε σχήμα και το συγκρατούσαν στη θέση του χρησιμοποιώντας περόνες (είδος καρφίτσας), πόρπες (είδος παραμάνας), κουμπιά και ζώνες. Με αυτόν τον τρόπο το ίδιο κομμάτι ύφασμα μπορούσε να δημιουργήσει διάφορους τύπους ενδυμάτων. Οι πηγές από τις οποίες αντλούμε τις πληροφορίες για τους διάφορους τύπους ενδυμασίας είναι ή φιλολογικές, τα κείμενα δηλαδή των αρχαίων συγγραφέων, ή αρχαιολογικές, τα ίδια δηλαδή τα έργα, τα αγάλματα και οι παραστάσεις πάνω στα αγγεία.

ΠΕΡΙΕΧΕΙ

Έντυπο εκπαιδευτικό υλικό

Παιχνίδια

Αντίγραφα

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

01
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
Παιχνίδι για το Ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
01
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
Παιχνίδι για το Ένδυμα στην Αρχαία Ελλάδα
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για την κράτηση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 210 7239438. Περισσότερες πληροφορίες στο emarkou@cycladic.gr.

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο ή ο φορέας;

Η διάρκεια του δανεισμού είναι 10 εργάσιμες ημέρες και υπολογίζονται επιπλέον οι ημέρες που απαιτούνται για τη μετακίνηση.

Ναι, αλλά όχι περισσότερες από δύο, καθώς η διάρκεια του δανεισμού δεν αλλάζει.

Όχι. Οι μουσειοσκευές δανείζονται σε σχολεία και άλλους φορείς της Ελλάδας, αλλά όχι στο εξωτερικό.

Οι φορείς που προσφέρουν προγράμματα δωρεάν.

Στη μουσειοσκευή υπάρχουν οδηγίες και προτάσεις.

ΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

Οι μουσειοσκευές δανείζονται κυρίως σε σχολεία. Μπορούν επίσης να «υιοθετηθούν» από έναν φορέα, εταιρεία ή ιδιώτη και να προσφερθούν σε σχολείο, Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα ή άλλο φορέα.

Στην Ελλάδα

Οι μουσειοσκευές του Μουσείου έχουν ταξιδέψει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Επίσης, μουσειοσκευές έχουν παραχωρηθεί και σε φορείς όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αλλά και σε σχολεία.

Στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό μουσειοσκευές υπάρχουν σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Προξενεία και Πρεσβείες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη, στη Ζιμπάμπουε και στο Χονγκ Κονγκ