Μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος με δίγλωσση αναθηματική επιγραφή
![](https://cycladic.gr/wp-content/uploads/2024/12/078.-α-scaled.jpg)
Μια επιγραφή των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. χαραγμένη σε μάρμαρο δηλώνει δημόσια τη φροντίδα μιας Ρωμαίας για την κατασκευή/επισκευή οικοδομημάτων στη Μήλο. Το κείμενο είναι δίγλωσσο, γραμμένο στα ελληνικά και στα λατινικά ως θύμηση της πατρικής γης της. Το όνομά της είναι, σύμφωνα με την επιγραφή, Μαγία Πούλχρα, κόρη του Λευκίου Μαγίου Έρωτος.
Το κείμενο υποδεικνύει ότι ο λίθος στον οποίο έχει χαραχθεί, προέρχεται από ένα στῴδιον / porticucula (μικρή στοά) και ίσως ένα [περιβώ]μιον, δηλαδή ένα περίβολο γύρω από βωμό που αφιέρωσε η Μαγία Πούλχρα στην Αθηνά / Minerva και σε μια ακόμη θεότητα υφαίνοντας έτσι ισχυρούς δεσμούς με τη νέα της μικρή πατρίδα. Μια ακόμα επιγραφή του νησιού μαρτυρά το όνομα Λεύκιος Μάγιος Έρως, ο οποίος έχτισε με τη σειρά του οικοδομήματα στο ίδιο νησί. Φαίνεται ότι πατέρας και κόρη, άνθρωποι χωρίς μηλιακή καταγωγή, προερχόμενοι από κύκλο απελεύθερων Ρωμαίων που σταδιακά κατέκλυσαν τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου κατά τον 1ο αι. μ.Χ., θέλησαν να προσφέρουν στο μικρό κυκλαδίτικο νησί.
Κόρη επιφανούς οικογένειας επιχειρηματιών που σχετίζονταν πιθανότατα με την εκμετάλλευση μηλιακών ορυκτών γαιών, η Μαγία Πούλχρα γίνεται Κυκλαδίτισσα και χτίζει έναν εντυπωσιακό δημόσιο χώρο λατρείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην κοινωνία της Μήλου. Πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα, που δεν δίστασε να συνάψει δάνειο που ανέρχεται στα 30.000 σηστέρτια από οικογένεια τραπεζιτών ή δανειστών από τον κόλπο της Νάπολης, τους Σουλπικίους, για να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, μάρτυρας της νέας θέσης που διεκδικεί η γυναίκα στο Αρχιπέλαγος από την Ελληνιστική εποχή (323-31 π.Χ.) κι έπειτα στη Ρωμαϊκή περίοδο.