EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Κυκλαδούπολη

Ένα παιχνίδι για το περιβάλλον και την ομορφιά της κυκλαδικής φύσης, «ταξιδεύει» στα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω των μουσειοσκευών του Μουσείου

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.
Δυναμική συνεργασία με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, ξεκινούν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το WWF Ελλάς.

Οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς από καινοτόμες δράσεις που με όχημα τον πολιτισμό και την ιστορία, τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το περιβάλλον, τις σύγχρονες απειλές που δέχεται και την ανάγκη για την προστασία του, μέσα από την κινητοποίηση των πολιτών. Οι δύο οργανισμοί δημιούργησαν το παιχνίδι με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσουν γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής, με όχημα μία από τις κοιτίδες του πολιτισμού, τις Κυκλάδες.

Η δημιουργία της «Κυκλαδούπολης» υποστηρίχθηκε από το Cyclades Preservation Fund και το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Το παιχνίδι παίζεται από 2-4 παίκτες με δύο ζάρια και πιόνια εμπνευσμένα από αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού. Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες. Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει πάνω στις 16 κάρτες «μπουνάτσα» όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες «φουρτούνα» όπου πληρώνει κυκλαδόνια ενώ με τις 22 «κάρτες τίτλων προστασίας» μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος του παιχνιδιού είναι η προστασία της φύσης των Κυκλάδων. Τα «κυκλαδόνια» αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι «τίτλοι» που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας. Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Μέσα από το παιχνίδι ενημερώνονται για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ο κυκλαδικός πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό περιβάλλον όπου γεννήθηκε. Η θάλασσα, η γη που δίνει τις πρώτες ύλες για τα τέχνεργα του ανθρώπου, όπως το μάρμαρο και ο οψιδιανός, το ιδιαίτερο φως του Αιγαίου, το έδαφος που καλεί σε μια μινιμαλιστική αρχιτεκτονική.

Κι αν είναι ακόμη πολλά τα αινίγματα που μένουν να λυθούν για το νόημα και την ερμηνεία των έργων που κατασκεύασαν οι Κυκλαδίτες στην εποχή της ακμής του πολιτισμού τους, άλλα τόσα είναι και τα αινίγματα της φύσης των Κυκλάδων που δεν έχουν απαντηθεί με σιγουριά. Ήταν άραγε πάντα τόσο αραιή και χαμηλή η βλάστηση στα νησιά ή μήπως το άδενδρο τοπίο είναι προϊόν της υπερβόσκησης;

Είναι βέβαιο πως πίσω από το φαινομενικά ξερό τοπίο των νησιών, κρύβεται μια θαυμαστή βιοποικιλότητα. Στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα ζούνε οργανισμοί, ζώα και φυτά, που αποτελούν πολύτιμους κρίκους σε ένα οικοσύστημα. Μέρος του οικοσυστήματος ήταν πάντα ο άνθρωπος. Το είδος μας επηρέασε και επηρεάστηκε από τη φύση. Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή έγειρε η ζυγαριά επικίνδυνα προς τη μεριά της επίδρασης του ανθρώπου στη φύση.

Αν όμως οφείλουμε να προστατεύσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα των ανασκαφών, άλλο τόσο πρέπει να προστατεύσουμε και τη φύση.Για να συνεχίσουμε να ζούμε και να παράγουμε πολιτισμό.

Από το εισαγωγικό κείμενο του παιχνιδιού

01
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
01
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
03
Φωτό. Πάρις Ταβιτιάν
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ

Μουσειοσκευή: Κυκλαδικός πολιτισμός