EN

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Καΐρη – Επιστολή προς Φιλελληνίδας

Η δεκαοκτασέλιδη Ἐπιστολὴ Ἑλληνίδων τινῶν πρὸς τὰς Φιλελληνίδας συντάχθηκε το 1825 από την Ευανθία Καΐρη ανώνυμα με τα αρχικά Α. Ν. Το «Ν.» παραπέμπει στο πατρώνυμό της «Νικόλαος», ενώ το «Α», σύμφωνα με τον Γρηγόριο Ροΐδη, στον τόπο καταγωγής της, την Άνδρο.

Η Επιστολή αυτή υπογράφηκε επώνυμα από περισσότερες από 30 επιφανείς Ελληνίδες με σκοπό την παρακίνηση των φιλελληνίδων των δυτικών χωρών ώστε να βοηθήσουν στην αναστροφή της μεροληπτικής και «προδοτικής», όπως χαρακτηρίζεται στην Επιστολή, στάσης και πολιτικής των ηγετών τους εναντίον των εξεγερμένων Ελλήνων.

To 1826 μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον George Lee, δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο και βρήκε μεγάλη απήχηση στους φιλελληνικούς κύκλους γυναικών στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από την επιστολή υπέρ των Ελλήνων της εταιρείας Κυριών του Παρισιού, αλλά και από την επιστολή του 1828 της Ευανθίας Καΐρη στις φιλελληνίδες των ΗΠΑ. Με την Επιστολή της η Ευανθία βοήθησε καίρια στη φούντωση του φιλελληνικού ρεύματος, ενώ παράπλευρα τόνισε τη συμβολή του γυναικείου φύλου στα γράμματα και στην πολιτική δράση.

01
02
03
04
05
06
07
01
02
03
04
05
06
07