Επιστολές της Μαντώς Μαυρογένη
Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο σημαντικές επιστολές της Μαντώς Μαυρογένη, που φωτίζουν διαφορετικές πλευρές της ζωής και της δράσης της. Η πρώτη, που συντάχθηκε το 1825, και η δεύτερη το 1841, καταγράφουν την πορεία της από την ηρωική συμμετοχή στον Αγώνα της Επανάστασης μέχρι την ώριμη ηλικία, όταν διεκδίκησε την αναγνώριση των προσφορών της και των δικαιωμάτων των γυναικών στον αγώνα για την ελευθερία.
Η πρώτη επιστολή αποτυπώνει την ανιδιοτελή προσφορά της Μαντώς για την υπεράσπιση της Πατρίδας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της Επανάστασης. Απευθυνόμενη στο Βουλευτικό Σώμα, δηλώνει την πρόθεσή της να θυσιάσει όχι μόνο την περιουσία της, αλλά και τη ζωή της για την ελευθερία. Κατά την κρίσιμη περίοδο του Αγώνα, η Μαντώ προσφέρει 30.000 γρόσια, δηλώνοντας πως «ἡ παροῦσα δεινὴ περίστασις τῆς Πατρίδος μὲ ἀναγκάζει νὰ πρόσφέρω καὶ τὴν ἰδίαν μου ζωὴν εἰς ὑπεράσπισιν τῶν ἱερῶν δικαιωμάτων αὐτῆς», εκφράζοντας έτσι την αποφασιστικότητά της και το βαθύ αίσθημα καθήκοντος.
Η δεύτερη επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά της ηρωίδας. Τώρα πια, η Μαυρογένη, έχοντας χάσει όλα της τα υπάρχοντα, απευθύνεται στον Βασιλιά Όθωνα για να διεκδικήσει την αναγνώριση και την υποστήριξη της Πατρίδας για τα όσα προσέφερε. Αυτή η επιστολή δεν αφορά μόνο την προσωπική της ανάγκη, αλλά αποτελεί επίσης έναν αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, διεκδικώντας ισότιμο σεβασμό και αποδοχή για τις γυναίκες αγωνίστριες.
Η Μαντώ αναφέρεται στην έλλειψη αναγνώρισης των στρατιωτικών δικαιωμάτων των γυναικών και τονίζει την απαράδεκτη διάκριση σε βάρος τους.