Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας στην Aρχαιότητα.
Μέσα από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΕΩΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Η ΕΚΘΕΣΗ
Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στη θέση της γυναίκας και τους ρόλους που αυτή κλήθηκε να διαδραματίσει στην αρχαιότητα, από την Προϊστορία μέχρι και την ύστερη Ελληνιστική εποχή. Ιστορικά, η θέση της γυναίκας ακροβατεί μεταξύ του περιορισμού της στα όρια του οίκου και της όλο και πιο εμφανούς παρουσίας της στα κοινά πράγματα με το πέρασμα του χρόνου. Στην αρχαιότητα, τα πλαίσια μέσα στα οποία κινούνταν οι γυναίκες ήταν γενικώς ασφυκτικά, ενώ η σχέση τους με τους άνδρες, τον πατέρα, τον σύζυγό ή τον αδελφό τους, ήταν αυτή που διαμόρφωνε εν πολλοίς την κοινωνική τους θέση. Ακόμη, όμως, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η γυναίκα στην αρχαιότητα όχι μόνο επιβίωνε, αλλά έβρισκε και σημαντικούς ρόλους να διαδραματίσει. Ρόλους όχι τόσο διαφορετικούς από αυτούς της σύγχρονης γυναίκας. Σημαντικά συμπεράσματα για τους ρόλους των γυναικών στην αρχαιότητα αντλούμε από τις γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ιδιαιτέρως σημαντική για την κατανόηση της θέσης της γυναίκας είναι η μαρτυρία της Αθήνας της κλασικής περιόδου, μιας πόλης-λίκνου της Δημοκρατίας, αλλά ταυτοχρόνως και ενός περιορισμένου ρόλου της γυναίκας.
Φυσικά, οι ρόλοι των γυναικών στην αρχαιότητα ξεφεύγουν κατά πολύ από μια αθηνοκεντρική προσέγγιση. Κάθε αρχαιολογικό αντικείμενο που τις εικονίζει ή προορίζονταν για να χρησιμοποιηθεί από τις γυναίκες διηγείται την ιστορία τους, την κοινωνική τους διάδραση, τη σχέση τους με τον άνδρα. Χάρη σε αυτά τα αρχαιολογικά αντικείμενα μπορούμε να κοιτάξουμε την ιστορία των γυναικών και των ρόλων τους ήδη από τη μακρινή Προϊστορία.
Στην έκθεση, η γυναικεία πραγματικότητα ξεδιπλώνεται μέσα από επιλεγμένες αρχαιότητες των μονίμων συλλογών του Μουσείου που χρονολογούνται από την Προϊστορία έως και την Ελληνιστική περίοδο προερχόμενες από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά και την Κύπρο: Μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, πήλινες «Ταναγραίες» ή Κύπριες ιέρειες μαζί με δισδιάστατες θεές και θνητές σε αγγεία προσφέρουν το υπόβαθρο ώστε να εξεταστεί διαχρονικά η γυναικεία μορφή. Επίσης, παρουσιάζεται σύντομη ταινία με θέμα την εξελισσόμενη θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα στην οποία επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου αφηγούνται τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας και τα μηνύματα που εκείνη φέρει από το παρελθόν στο σήμερα.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Ημερομηνίες
Ανοιχτά καθημερινά εκτός Τρίτης και επίσημων αργιών
Χώρος
Νεοφύτου Δούκα 4
Εισιτήρια
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Επιμέλεια
Μαριέττα Κυπριωτάκη
CINDY SHERMAN AT CYCLADIC
Περισσότερα από εκατό έργα της διάσημης Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Cindy Sherman παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο Cindy Sherman at Cycladic: Πρώιμα έργα που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου.
Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση με φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman στην Ελλάδα, στην οποία παρουσιάζονται έργα-ορόσημα από την πρώιμη σειρά φωτογραφιών Untitled Film Stills (1977-1980), καθώς και από τις σειρές Rear Screen Projections (1980), Centerfolds (1981) και Color Studies (1981-1982).
ΓΙΝΟΥΜΕ
ΦΙΛΟΙ