EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Δρ Αγγελική Κοτταρίδη «Ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης στη Μίεζα: το βασιλικό Γυμνάσιο, η Χαιρώνεια και η δημιουργία του «Νέου Κόσμου»

ΔΙΑΛΕΞΗ

4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Το 343  π.Χ. ο Αριστοτέλης φθάνει στην Μακεδονική αυλή και αναλαμβάνει να διδάξει τον Αλέξανδρο και τους επίλεκτους νεαρούς Μακεδόνες της γενιάς του. Η συνύπαρξη του δασκάλου με τους μαθητές θα κρατήσει μόνον τρία χρόνια, αλλά οι συνέπειές της θα είναι κοσμοϊστορικές. Στην διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η Αγγελική Κοτταρίδη  θα διερευνήσει τους λόγους που οδήγησαν τον Φίλιππο στη δημιουργία ενός βασιλικού γυμνασίου και θα παρουσιάσει τα στοιχεία που οδηγούν στην ταύτιση του με το εντυπωσιακό οικοδομικό συγκρότημα που ανασκάπτεται δίπλα από το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, στον κάμπο της Νάουσας.

Παράλληλα θα σκιαγραφήσει τις συνέπειες που θα έχει αυτό το εμβληματικό καθίδρυμα, όπου, μεταξύ άλλων,  ουσιαστικά προετοιμάστηκε η νίκη στην Χαιρώνεια, τόσο για την αρχιτεκτονική και λειτουργική οργάνωση των αρχαίων γυμνασίων, όσο και για την δημιουργία και την εδραίωση της ‘ελληνιστικής κοινής’ στον αρχαίο κόσμο που θα συγκροτήσει την Οικουμένη.

VIDEO ΔΙΑΛΕΞΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Αγγελική Κοτταρίδη  σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε με άριστα. Με υποτροφία του γερμανικού κράτους συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική, Προϊστορική και Μεσαιωνική Αρχαιολογία, στην Ιστορία της Τέχνης, στην Αρχαία και Μεσαιωνική Φιλολογία, στην Εθνολογία και στην Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, από όπου πήρε το διδακτορικό δίπλωμα. Για σειρά ετών εργάστηκε ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και από το 1991, ως πρώτη επιτυχούσα στον διαγωνισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του 1989, εντάχθηκε στο δυναμικό του ΥΠΠΟ.

Από το 2010 μέχρι το 2014 υπήρξε διευθύντρια της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, από το 2011 και της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και από το 2014 μέχρι το 2024 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Διευθύντρια  αντίστοιχα των μουσείων της  Πέλλας, της Βέροιας (Αρχαιολογικό και Βυζαντινό) και των Αιγών σχεδίασε και διοργάνωσε σειρά μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.  Υπεύθυνη για την σχεδίαση και την ωρίμανση σειράς έργων συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, επέβλεψε και συμμετείχε στην σύνταξη πολυάριθμων μελετών, αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς έργων αυτεπιστασίας (Γ΄ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΤΑ κλπ) στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης, φροντίζοντας την αποκατάσταση δεκατεσσάρων βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών, δύο βυζαντινών ακροπόλεων, ενός αρχοντικού, τεσσάρων οθωμανικών μνημείων και πέντε αρχαιολογικών χώρων.  Είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την δημιουργία της έκθεσης των θησαυρών των βασιλικών τάφων και του Πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών, αλλά και η διοικητικά και επιστημονικά υπεύθυνη για το μεγάλο έργο της αναστήλωσης του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄ στην Μητρόπολη των Μακεδόνων και του ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο «Μέγας Αλέξανδρος από τις Αιγές στην Οικουμένη», είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο ψηφιακό έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αφορά στην συστηματική ανάδειξη της σημασίας όχι μόνον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ολόκληρου του αχανούς ελληνιστικού κόσμου και της πάντα επίκαιρης κληρονομιάς του.

Κατ’ εξοχήν αρχαιολόγος πεδίου, έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικό ερευνητικό έργο με ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες, στις Αιγές, την ευρύτερη Ημαθία και το Κουβέϊτ, αλλά και συστηματική μελέτη, τεκμηρίωση και συνθετικές δημοσιεύσεις. Έχει δημοσιεύσει εννέα βιβλία και περισσότερα από 120 επιστημονικά άρθρα. Υπήρξε μέλος του ΚΑΣ και του Συμβουλίου Μουσείων καθώς και διάφορων άλλων συμβουλίων και επιτροπών του ΥΠΠΟ. Για το έργο της έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Η έκθεση τονίζει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους τον στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ