Ειδώλιο γυναικείας μορφής τύπου Πλαστηρά
OBJECTS 360°
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τα ειδώλια «τύπου Πλαστηρά», που οφείλουν την ονομασία τους στο ομώνυμο νεκροταφείο της Πάρου, εμφανίζονται παράλληλα με τα βιολόσχημα και αντιπροσωπεύουν την πρωιμότερη προσπάθεια φυσιοκρατικής απόδοσης της ανθρώπινης μορφής κατά την 3η χιλιετία π.Χ.
Στον τύπο αυτόν, που περιλαμβάνει όρθιες ανδρικές και, κυρίως, γυναικείες μορφές μικρού ύψους (7-31 εκ.) αρχίζουν να αναπτύσσονται μερικά από τα στοιχεία εκείνα που θα αποτελέσουν αργότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κυκλαδικών ειδωλίων, όπως η θέση των χεριών κάτω από το στήθος και το ωοειδές κεφάλι με την ανάγλυφη απόδοση της μύτης.
Τυπολογικά, τα ειδώλια τύπου Πλαστηρά αποτελούν εξέλιξη των στεατοπυγικών (με τονισμένους γλουτούς) μορφών της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου (5300-3200 π.Χ.). Ο κωνικός πίλος (σκούφος), με τις οριζόντιες αυλακώσεις, απαντά τόσο σε ανδρικές όσο και σε γυναικείες μορφές του τέλους της Πρωτοκυκλαδικής Ι (3200-2800 π.Χ.) και της μετάβασης προς την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο (2700-2400/2300 π.Χ.) και θεωρείται ότι απηχεί ανατολικές (συριακές) επιδράσεις, ίσως σε συνδυασμό με επιδράσεις από τη Βαλκανική.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
OBJECTS 360°
Μαρμάρινο ειδώλιο (βιολόσχημο)
OBJECTS 360°
Μαρμάρινο ειδώλιο (εγείρων)
Μαρμάρινο ειδώλιο (Σπεδού)