EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Αποστολή του Μουσείου

Έκτοτε, επεκτάθηκε σημαντικά και σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες ιδιωτικές συλλογές Κυκλαδικής Τέχνης στον κόσμο, με αντιπροσωπευτικά δείγματα των παγκοσμίως γνωστών μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων.

Η Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης καθώς τα λιτά μαρμάρινα ειδώλια που απεικονίζουν γυμνές ανθρώπινες μορφές γοητεύουν τον επισκέπτη με την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους.

Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής Τέχνης (3200 – 2000 π.Χ.), Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης (2000 π.Χ. – 395 μ.Χ.)  και Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης (3900 π.Χ. – 6ος αιώνας μ.Χ.), μαρτυρίες πολιτισμών που άνθισαν στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου από την 4η π.Χ. χιλιετία έως περίπου τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επικεντρώνονται στην αρχαιολογία, τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη και έχουν στόχο να φέρουν το κοινό σε επαφή όχι μόνο με την αρχαιότητα αλλά και με σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα, διερευνώντας τους δεσμούς μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενηθεί έργα και εκθέσεις καλλιτεχνών όπως οι Salvador Dali, Pablo Picasso, Thomas Struth, Louise Bourgeois, Sarah Lucas, Ugo Rondinone, Jannis Kounellis, Mario Merz, Ai Weiwei, Cy Twombly, George Condo, Brice Marden κ.ά.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Αποστολή του Μουσείου είναι η προβολή του Πολιτισμού του Αιγαίου (από το 6.000 π.Χ) και η διάδοση της Τέχνης μέχρι τους σύγχρονους δημιουργούς, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Το Μουσείο είναι ένας χώρος διαλόγου μεταξύ διαφορετικών ομάδων με σκοπό την εκπαίδευση, την έρευνα και την ψυχαγωγία.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Συμπερίληψη

Η διεύρυνση του κοινού εντός και εκτός μουσείου, στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο, με στόχο την επίτευξη προσωπικής σύνδεσης κάθε επισκέπτη με τις συλλογές και τις δράσεις μας, σε έναν χώρο ανοιχτό προς όλους, ανεξαρτήτως σωματικών, νοητικών ή ψυχικών χαρακτηριστικών.

Έρευνα

Η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας καθιστώντας τις συλλογές του Μουσείου πλήρως προσβάσιμες ψηφιακά. Η συμμετοχή σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και η χρηματοδότηση μελετών για τον πολιτισμό των Κυκλάδων σε επιστημονικούς κλάδους όπως η Αρχαιολογία, η Ανθρωπολογία και η Ιστορία της Τέχνης.

Εκθεσιακό πρόγραμμα

Η ενίσχυση του ήδη ενεργού διαλόγου ανάμεσα στην τέχνη της αρχαιότητας και της σύγχρονης εποχής. Η ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης που έχει αναπτύξει το Μουσείο στο εκθεσιακό του πρόγραμμα μέσω συνεργειών με καλλιτέχνες, φορείς και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

Συνεργασίες

Η διεύρυνση της αποστολής του Μουσείου ενισχύοντας την προστασία της πλούσιας κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων μέσω της διατήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης της μοναδικής κυκλαδικής ταυτότητας, κάνοντάς την παγκοσμίως γνωστή.

Υποδομές

Η παροχή στους επισκέπτες και στους εργαζόμενους ενός χώρου προσβάσιμου σε όλους, μέσω αναβαθμισμένων, σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών.

Περιβάλλον και Βιωσιμότητα

Η συνεχής προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του Μουσείου και η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στρατηγικός στόχος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα σε επίπεδο λειτουργίας και να εκπαιδεύσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Μουσείο πραγματοποιεί τακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχέση με το περιβάλλον και τη φύση.

To 2019 δημιούργησε μαζί με το WWF Hellas την «Κυκλαδούπολη», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά άνω των 6 ετών που κυκλοφόρησε σε σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μέσω των Μουσειοσκευών του Μουσείου για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο για τη σημασία της φύσης για τη ζωή μας στον πλανήτη και ενημερώνονται για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων και την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

H διάδοση και προβολή της Eλληνικής Προϊστορικής Κλασικής Τέχνης στο εξωτερικό, υπήρξε βασικός σκοπός του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή, πολύ πριν τη δημιουργία του Μουσείου. Η αρχαιολογική συλλογή με έργα της Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης που δημιούργησαν οι δύο συλλέκτες από το 1960 και μετά, σύντομα φιλοξενήθηκε στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Το 1979 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση της Συλλογής στο εξωτερικό, στην National Gallery of Art της Ουάσιγκτον, ενώ μια εντυπωσιακή σειρά εκθέσεων ακολούθησε τα επόμενα χρόνια σε μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου, όπως το Τόκυο (National Museum of Western Art), το Κιότο (National Museum), το Χιούστον (The Museum of Fine Arts), οι Βρυξέλλες (Musées royaux d’Art et d’Histoire), το Λονδίνο (The British Museum), το Παρίσι (Galeries nationales du Grand Palais) και η Νέα Υόρκη (Onassis Foundation). Η σειρά των εκθέσεων στο εξωτερικό συνεχίστηκε και μετά την ίδρυση του Μουσείου με εξαιρετικές εκθέσεις στη Μαδρίτη (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia), στη Ρώμη (Musei Capitolini), στο Πεκίνο (Beijing Art Museum of Imperial City) και στην Κωνσταντινούπολη (Sakip Sabanci Museum).

Το 1997 ιδρύεται το Ίδρυμα Κυκλαδικής Τέχνης (Cycladic Art Foundation) με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προσφορά πόρων σε φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, με κύριο αντικείμενο την έρευνα, τη μελέτη, την διάδοση και προώθηση της Κυκλαδικής και της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης.

Το 1999 στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ισπανίας  για τα έτη 1999-2001, πραγματοποιούνται οι εκθέσεις: «Γλυπτά από τα νησιά των Κυκλάδων. Η Συλλογή Ν.Π. Γουλανδρή στο Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía» και «Πάμπλο Πικάσσο: Σπουδές για την Γκερνίκα», με έργα από το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Από το 2008 που Πρόεδρος του Μουσείου ανέλαβε η Σάντρα Μαρινοπούλου, βασικός στόχoς είναι  η προσέγγιση νεανικών κοινών και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του παγκοσμίως με εκθέσεις, δράσεις στο εξωτερικό, διεθνή μέλη και υποστηρικτές καθώς και με συνεργασίες με ξένα μουσεία.

Το Μουσείο πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις fundraising σε πολύ γνωστά Ιδρύματα και Μουσεία του κόσμου: American Museum of Natural History, British Museum, Guggenheim Museum,  Harvard Medical School. Metropolitan Club, Metropolitan Museum of Art, New York NY Public Library, Tate Modern, Victoria & Albert Museum.

Από το 2011 μάλιστα, θεσπίστηκε ετήσια σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Ντόλλης Γουλανδρή στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Τέλος, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει συνεργαστεί για τη δημιουργία εκθέσεων με τα μεγαλύτερα Μουσεία και πολιτιστικά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως:

Αρχαιολογικό Μουσείο Μοτύης “G.Whitaker”, Αρχαιολογικό Μουσείο Πιθηκουσσών (Ischia), Αρχαιολογικό Μουσείο “L.Bernando Brea” – Αιόλιες Νήσοι – Lipari, Αρχαιολογικό Μουσείο Επιζεφυρίων Λοκρών, Αρχαιολογικό Μουσείο Σεβίλλης, Αρχαιολογικό Μουσείο Τάραντα, Αρχαιολογικό Μουσείο A. Salinas – Παλέρμο, Βρετανικό Μουσείο – Λονδίνο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαδρίτης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Napoli, Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας – Μάλτα, Εθνικό Ετρουσκικό Μουσείο της Villa Guilia – Ρώμη, Κέντρο Georges Pompidou – Παρίσι, Μητροπολιτικό Μουσείο Ν.Υόρκης, Μουσείο Λούβρου – Παρίσι, Μουσείο Καλών Τεχνών – Βοστώνη, Μουσεία Capitolini – Ρώμη, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βιέννης, Μουσείο Καλών Τεχνών – Βοστώνη, Μουσείο Τέχνης – Φιλαδέλφεια, Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο “Paolo Orsi” – Συρακούσες, Μουσείο Gregoriano Etrusco – Πόλη του Βατικανού, Cy Twombly Foundation, FABA (FUNDACIÓN ALMINE Y BERNARD RUIZ-PICASSO PARA EL ARTE), Fondation Beyeler Βασιλεία, Giacometti Foundation, Zυρίχη, Henry Moore Foundation, Jeu de Paume, Παρίσι, Musée Rodin, Παρίσι, Musée National Picasso-Paris, Museum of Fine Art, Βοστώνη, Philadelphia Museum of Art, Tate Modern Λονδίνο