EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 20:00

Άγαλμα κολοσσικής Κόρης από τη Θήρα

Η μαρμάρινη Κόρη, υπερφυσικών διαστάσεων, από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας είναι ένα από τα λιγοστά έργα της γλυπτικής των αρχαϊκών χρόνων, στον χαρακτηριστικό τύπο της κόρης, που διασώθηκε ολόκληρο.

Η όρθια, λυγερόκορμη γυναικεία μορφή με το μακρύ ένδυμα που μόλις αφήνει να φανούν τα άκρα των ποδιών, αποδίδεται με το αριστερό χέρι κατεβασμένο σε επαφή με το σώμα και το δεξί, λυγισμένο στον αγκώνα, να ακουμπά στο στήθος.

Η Κόρη, από ναξιακό μάρμαρο, βρέθηκε τοποθετημένη σε ύπτια θέση ανάμεσα σε τάφους του 7ου και 6ου αι. π.Χ. και, σύμφωνα με τον ανασκαφέα Χαράλαμπο Σιγάλα, προοριζόταν να αποτελέσει επιτύμβιο σήμα στον τάφο κάποιας επιφανούς Θηραίας. Καθώς όμως η επεξεργασία του γλυπτού δεν ολοκληρώθηκε, πιθανότατα λόγω κάποιου ατυχήματος στο τελικό στάδιο της λάξευσης, ενταφιάστηκε σε ύπτια θέση στο σημείο όπου επρόκειτο να ανεγερθεί.

Παραγγελία κάποιου Θηραίου αριστοκράτη, η κολοσσική Κόρη αντανακλά την κοινωνία των αρχαϊκών χρόνων στο νησί, όπου παρόμοια αγάλματα ενσάρκωναν το ιδεώδες και μεταμορφώνονταν σε ιδανικά μνημεία για τη σήμανση των τάφων γόνων των αριστοκρατικών οικογενειών της Θήρας.

Πολιτική Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεων και ανάλυσης. Διαβάστε: Όροι χρήσης & Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.