EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Μαρμάρινη ανάγλυφη ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη της Αλίνης

Η επιτύμβια στήλη της Αλίνης αποτελεί ένα από τα πιο συγκινητικά δείγματα της ταφικής τέχνης των Κυκλάδων. Κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο, απεικονίζει την Αλίνη, μια νεαρή γυναίκα, καθισμένη σε σκαμνί να ακουμπά το κεφάλι της στο λυγισμένο χέρι της σε στάση περισυλλογής και συναισθηματικής φόρτισης. Ο κενός χώρος στα αριστερά της μορφής ενισχύει την εικόνα της απομόνωσης και της μοναξιάς της.

Η στήλη ήταν εκείνο το μνημείο που στόλισε και σηματοδότησε τον τάφο της νεαρής γυναίκας κατά τον 2ο αι. π.Χ. Κάτω από την ανάγλυφη παράσταση είναι χαραγμένη σε επτά στίχους η επιγραφή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Στην αρχή του 4ου στίχου, ο θεατής εύκολα αναγνωρίζει το όνομα της Αλίνης, μιας ξένης που κατέφθασε και εγκαταστάθηκε στη Δήλο από την Ασκάλωνα, μια πόλη της σημερινής Παλαιστίνης. Ήταν μια γυναίκα που πέθανε μόνη, μακριά από την πατρίδα της, τη Φοινίκη, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Άγνωστη παραμένει η σχέση της Αλίνης με τον παραγγελιοδότη του μνημείου που έγραψε και το επίγραμμα, ο οποίος καλεί τον περαστικό να σταθεί και να δακρύσει μπροστά στον τάφο της άτυχης γυναίκας που πέθανε μακριά από την οικογένεια και τους συγγενείς της. Ταυτόχρονα, ο ίδιος προτρέπει τους περαστικούς να του αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές και να τον ευχαριστήσουν που φρόντισε με αληθινό σεβασμό για την ταφή της στην τελευταία της κατοικία, στη γη της Ρήνειας.

Το μνημείο εκφράζει με συγκινητικό τρόπο τη βιαιότητα του θανάτου μιας εγκυμονούσας γυναίκας σε ξένο τόπο, μιας γυναίκας θύμα της ίδιας της μοίρας.