Η Δέησις (προσευχή) του Γενναδίου
Η φορητή αυτή αφιερωματική εικόνα, που χρονολογείται μετά το 1619 μ.Χ. προσφέρθηκε από τον ηγούμενο της Μονής της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό μετά από τη σωτηρία του σε ναυάγιο ανάμεσα στις νησίδες Κίναρος και Λέβιθα.
Στο ανώτερο τμήμα της παριστάνεται σε χρυσό βάθος Δέηση με τρεις μορφές. Στο κέντρο βρίσκεται η μορφή της Θεοτόκου στον τύπο της Πλατυτέρας, με τον Χριστό μπροστά της. Στα αριστερά της κεντρικής μορφής της Θεοτόκου, εικονίζεται η προτομή του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, του τοπικού αγίου των ναυτιλομένων, που προσεύχεται και στο όνομα του οποίου είναι αφιερωμένο μετόχι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, ενώ στα δεξιά της παριστάνεται προτομή της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου αγίας του νησιού.
Το μεγαλύτερο τμήμα της εικόνας καταλαμβάνει, σύμφωνα και με την αφιερωματική επιγραφή στο κάτω μέρος της, η σκηνή του ναυαγίου του Γενναδίου. Στην τρικυμισμένη θάλασσα, ανάμεσα στις νησίδες Κίναρος και Λέβιθα, πλέει ένα τρεχαντήρι με ανοιγμένα τα μισά του πανιά. Μέσα σε αυτό επιβαίνουν επτά ταξιδιώτες. Όρθιος και ασκεπής ο ηγούμενος της Μονής Αμοργού, ο Γεννάδιος προσεύχεται για τη σωτηρία τους. Οι υπόλοιπες ανδρικές μορφές, δύο κληρικοί και δύο λαϊκοί, πιθανότατα το πλήρωμα, αγωνίζονται με τα πανιά και τον χειρισμό του πλοίου. Στο πλοίο, ταξιδεύουν και δύο γυναίκες που είναι ξαπλωμένες.
Η εικόνα συνδυάζει παραδοσιακά πρότυπα των βυζαντινών εικόνων στη σκηνή της Δέησης και νεότερα στοιχεία στη σκηνή του ναυαγίου, παρουσιάζοντας την Παναγία ως προστάτιδα των ναυτικών.
+ ΔEHCIC ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ Θ(ΕΟ)Υ ΓΕΝΑΔΙΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ Κ(ΑΙ) ΚΑΘΗΓΟΥΜΈΝΟΥ ΜΟΝΗC ΑΜΟΡΓΟΥ ΟΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΙΝΟΝ Κ(ΑΙ) ΠΛAKOCEN ΤΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΙΝΑPOC Κ(ΑΙ) TO ΛEBEΘOC Κ(ΑΙ) EΠIKAΛICΘH ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑΝ Κ(ΑΙ) ΤΟΝ ΜΕ/ΓΑΝ ΓΕΩΡΓΙΟΝ Κ(ΑΙ) ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΠAPACKEYH Κ(ΑΙ) EΓΛYTOCE. ΑΧΙΘ’. ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Θ’.