EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Οι Κόρες της Κέας

Τα πήλινα αγάλματα γυναικών από το ιερό του οικισμού στην Αγία Ειρήνη της Κέας μεταφέρουν στον χρόνο τη λατρεία της θεάς στην οποία αφιερώθηκαν.

Ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης στην Κέα, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα π.Χ., ανασκάφηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και αποτελεί, μαζί με το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη και τη Φυλακωπή στη Μήλο σημείο αναφοράς για τη μελέτη του προϊστορικού Αιγαίου, αντανακλώντας μια δυναμική κοινωνία με έντονες επαφές με το Αιγαίο, τη μινωική Κρήτη αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι Κόρες της Κέας μαζί με, τουλάχιστον, άλλα 32 αγάλματα, ήρθαν στο φως σε διάφορους χώρους του ναού. Όλα απεικονίζουν γυναικείες μορφές, με ένδυμα που καλύπτει τον κορμό αφήνοντας γυμνά τα στήθη, φαρδιά φούστα και μακριά μαλλιά, με τεντωμένα προς τα κάτω χέρια να ακουμπούν στη μέση, ενώ κάποια έχουν και γιρλάντα στον λαιμό. Τα ίχνη που διατηρούνται δείχνουν ότι θα είχαν πλούσια χρώματα.

Η στάση των αγαλμάτων, με τα περήφανα κεφάλια, τους στητούς κορμούς, τα τεντωμένα προς τις φούστες χέρια και τις γιρλάντες στους λαιμούς, δίνει έντονα την εντύπωση ότι οι κόρες χορεύουν, φέρνοντας στο νου τη μινωική και μυκηναϊκή εικονογραφία, στη γιορτή της «επιφάνειας», δηλαδή της εμφάνισης της θεάς.

01
02
01
02