EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Σοφία Στεβή

CYCLADIC CAFE ART PROJECT

ΕΩΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η αφήγηση της Σοφίας Στεβή περιλαµβάνει ζωγραφική, γλυπτική και βιβλιοδεσία, συχνά χρησιµοποιώντας ακατέργαστο, µη τεντωµένο ύφασµα για να δηµιουργήσει µεγάλων διαστάσεων πίνακες που λειτουργούν ως πύλες προς τον χώρο ανάµεσα στην πραγµατικότητα και τα όνειρα. Συχνά συνδέουμε τη ζωγραφική µε µια προσπάθεια να «καθηλωθεί» µια στιγµή στον χρόνο, ωστόσο ο κόσµος των έργων της Στεβή βρίσκεται, όπως και ο δικός µας, σε διαρκή κατάσταση γίγνεσθαι.

Αυτή η «ζωντάνια» εκφράζεται τόσο µέσα από τα υλικά όσο και από το θέµα: Η Στεβή βάφει το σχεδόν διάφανο βαµβακερό ύφασµα µε έντονα αραιωµένο gouache, δηµιουργώντας απρόβλεπτα κηλίδες, και στη συνέχεια ζωγραφίζει πάνω σε αυτές µε India ink και ακρυλικά. Δεν υπάρχει σκίτσο ή προπαρασκευαστικό σχέδιο: ένα σχήµα υποδηλώνει ένα άλλο και έτσι η ιστορία εξελίσσεται όχι σύµφωνα µε ένα προκαθορισµένο σχήµα, αλλά ως αποτέλεσµα της απρόβλεπτης αλληλεπίδρασης διαφορετικών υλικών και ιδεών.

Στα έργα της, αναπαραστάσεις αντικειµένων και µοτίβα που αντιπροσωπεύουν τη µνήµη συνυπάρχουν µε την καθηµερινή ζωή. Θηλυκές φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη κατάσταση συγχρονίζονται µε αποκοµµένα, αυτοτελή άκρα, οδηγώντας σε συνθέσεις των οποίων οι αφηγήσεις είναι αινιγµατικές και συχνά αποσπασµατικές. Κινούµενα ανάµεσα στο πραγµατικό και το φανταστικό, τα έργα δηµιουργούν αφηγήσεις αισθησιακών κόσµων και ονειρικών καταστάσεων, οι οποίες, αν και ξεκινούν ως προσωπικές αναπαραστάσεις των σκέψεων και των επιθυµιών της καλλιτέχνιδας, καταλήγουν να γίνονται κοινές και οικείες.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Σοφία Στεβή
Ο ουρανός στο δωμάτιο, 2024
Ακρυλικό σε ύφασμα
120 x 100 εκ.
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της γκαλερί The Breeder, Αθήνα
01
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
01
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
02
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ

Η Σοφία Στεβή (1982, Αθήνα, Ελλάδα) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε εκθέσεις και projects στη Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση στην Αθήνα,  στο  BALTIC – Κέντρο  Σύγχρονης  Τέχνης  (Ηνωµένο  Βασίλειο),  στο  Le  Quai – Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (Μονακό), στην γκαλερί The Breeder (Ελλάδα), στην Galeria Pelaires (Ισπανία), στην γκαλερί ALMA ZEVI (Ιταλία), στην Pippy Houldsworth Gallery (Ηνωµένο Βασίλειο), καθώς και σε οµαδικές εκθέσεις σε µουσεία, γκαλερί και χώρους projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί µε το Stavros Niarchos Foundation Artist Fellowship από το ARTWORKS (2022).

Το 2013, µαζί µε τον καλλιτέχνη Bobby Dowler, ίδρυσαν τον χώρο τέχνης Fokidos που στεγαζόταν στο διαµέρισµα της Στεβή στην περιοχή των Αµπελοκήπων στην Αθήνα, όπου εξέθεταν Έλληνες και διεθνείς  καλλιτέχνες,  ενώ  διοργάνωναν  επίσης  performances  και  βραδιές  ποίησης.  Το  2010 ξεκίνησε τις εκδόσεις ποίησης Friary Road House µετά από µια ανάγνωση ποιηµάτων στο 121 Friary Rd SE15 στο Λονδίνο, ως έναν τρόπο να δώσει βήµα σε ποιητές που το έργο τους δεν έχει εκδοθεί.

CYCLADIC CAFE ART PROJECT

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Cycladic Café Art Project ξεκίνησε το 2017 ως μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, ενώνοντας χώρους κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη. Με απώτερο στόχο να αγκαλιάσει την ελληνική και τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, το Μουσείο παρουσιάζει στο Cycladic Café έργα διεθνών αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία συνδέονται με τις τρέχουσες εκθέσεις και δραστηριότητές του.

Το Cycladic Café Art Project στηρίζει και παρακινεί έτσι έναν οικείο διάλογο μεταξύ τέχνης και καθημερινότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ