doors of kypseli πόρτες της κυψέλης
doors of kypseli πόρτες της κυψέλης
doors of kypseli πόρτες της κυψέλης
doors of kypseli πόρτες της κυψέλης
doors of kypseli πόρτες της κυψέλης
doors of kypseli πόρτες της κυψέλης

Doors of Kypseli – Πόρτες της Κυψέλης

€42.00

Πρόκειται για μια σχολαστική καταγραφή και εις βάθος μελέτη της εκπληκτικά γοητευτικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας των μέσων του 20ου αιώνα από την Eleanor Lines. Αποτελείται από 100 εικονογραφήσεις που αποτυπώνουν την ποικιλία σχεδίων σιδερένιων θυρών που βρίσκονται στην περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που για την εποχή υπήρξε γεωγραφικά και πολιτιστικά στο επίκεντρο. Με την φωτογραφική της μηχανή ή το smartphone σε ετοιμότητα, η Lines περιπλανιέται απ’ άκρη σ΄ άκρη –από τα πιο μικρά στενά δρομάκια έως τις πιο κεντρικές λεωφόρους της Κυψέλης και των περιχώρων– και σχολαστικά φωτογραφίζει και κατηγοριοποιεί τις πιο ενδιαφέρουσες σιδερόπορτες. H τελική επιλογή επικεντρώνεται ως επί το πλείστων σε σχέδια από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960, με εμφανείς επιρροές από τα κινήματα του Art Deko, του Bauhaus και του μοντερνισμού.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες αυτές ως βάση για να ξεκαθαρίσει και να διορθώσει την κάθε πόρτα και να σχεδιάσει εκ νέου τα σχεδιαστικά μοτίβα, συμπληρώνοντας κομμάτια που λείπουν, όπως πόμολα και σκουριασμένα μέλη, και έτσι να επαναφέρει μέσω του επανασχεδιασμού την αρχική τους αίγλη. Στο τέλος χρωματίζει τα σχέδια με ένα χαρακτηριστικό μπλε που θυμίζει το μπλε Majorelle του Μαρόκου και το Yves Klein blue, με σκοπό να εντείνει τον οπτικό αντίκτυπο των πολυάριθμων σχεδίων.

Το βιβλίο συμπληρώνει ένα εύστοχο δοκίμιο του πολιτιστικού αρθρογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου, το οποίο όχι μόνο τιμά την ομορφιά αυτών των σιδερένιων αριστουργημάτων, αλλά εξετάζει την κοινωνική και ιστορική σημασία της αστικής ανάπτυξης της Αθήνας.

ID:74735/0000

Οι Cycladic Friends εξοικονομούν έως και 30% στο Cycladic Shop και online.
ΓΙΝΕ ΦΙΛΟΣ ή
*Στις νέες συνδρομές η έκπτωση εφαρμόζεται κατόπιν μίας εργάσιμης μέρας από την εγγραφή.
Με κάθε αγορά υποστηρίζετε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Λεπτομέρειες

Προδιαγραφές

Διαστάσεις: 13 × 18 cm
ISBN: 9786188664661
Συγγραφέας: Eleanor Lines
Σελίδες: 240

Αποστολή

Χρόνος παράδοσης: 1-5 εργάσιμες ημέρες
Επιστροφές: 14 ημέρες
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν