Παναγιώτης Ιωσήφ
Ο Παναγιώτης Ιωσήφ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κλασικός αρχαιολόγος, ειδικός της ελληνιστικής Ανατολής, ενώ κύριο αντικείμενο των ερευνών του είναι η αρχαία νομισματική και οικονομία, η θρησκεία και οι μέθοδοι προσέγγισης κι αποτύπωσης της εικόνας στην αρχαιότητα.
Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (με «άριστα») στη θρησκειολογία, με ειδίκευση στη θρησκεία της ελληνιστικής εποχής. Στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο) ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή (με «άριστα») με θέμα τους Σελευκίδες, την οικονομία τους και την ελληνιστική Ανατολή. Από το 2006 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Το 2017 εκλέχθηκε καθηγητής Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Radboud του Νάιμεχεν (Ολλανδία), όπου έχει επιβλέψει σειρά μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Ταυτοχρόνως, υπήρξε επί σειρά ετών υποδιευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών συμβάλλοντας σημαντικά στην καθιέρωσή της ως ερευνητικό κέντρο. Μεταξύ 2022 και 2023 ήταν επιμελητής κλασικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ από τον Δεκέμβριου 2023 έχει αναλάβει την επιστημονική διεύθυνση.
Έχει λάβει πλήθος υποτροφιών και διακρίσεων από την Πρωσική Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Kraay Scholarship), το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το ΚΙΚΠΕ και το Ίδρυμα Docquier. Έχει λάβει υποτροφίες από την Αμερικάνικη Νομισματική Εταιρεία (ANS) και τη Βασιλική Νομισματική Εταιρεία του ΗΒ (RNS). Το 2020-2021 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην École Pratique des Hautes Etudes (EPHE) στο Παρίσι.
Έχει συγγράψει κι επιμεληθεί δέκα βιβλία, δύο καταλόγους έκθεσης κι έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει διοργανώσει πολυάριθμα συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 διεθνή συνέδρια. Έχει επιμεληθεί την έκθεση «Ό,τι λάμπει… Η βελγική συνεισφορά στη νομισματική» το 2010 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, και τη μεγάλη αρχαιολογική έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο».
Συμμετείχε σε εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις της αρχαιολογικής έρευνας, podcasts και ντοκυμαντέρ με θέμα την κλασική και ελληνιστική αρχαιότητα. Ήταν μέλος σε πλήθος ανασκαφικών ερευνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ υπήρξε επί χρόνια επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της Βελγικής Σχολής Αθηνών στο Θορικό Αττικής, διευθύνει την ανασκαφή στον μακεδονικό τάφο της Σταυρούπολης (Ξάνθη). Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών επιτροπών και περιοδικών.