Πάνος Προφήτης
CYCLADIC CAFE ART PROJECT
7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Πάνος Προφήτης, windblades, 2022
Αποφασιστικό ρόλο στην παρουσίαση της δουλειάς του παίζει η επιτελεστική χειρονομία και ο τρόπος με τον οποίο κάτι μπορεί να μετατοπιστεί. Πώς κάτι μπορεί να γίνει μέρος μιας δράσης, ενός σκηνικού, να μετατραπεί σε κάτι που μπορεί να φορεθεί ή σε ένα άψυχο αντικείμενο όπως μια μάσκα, ένα κοστούμι, ένα εργαλείο, ένα ανδρείκελο ή μια μαριονέτα, προσφέροντας έτσι μια διαφορετική οπτική στους θεατές. Τόσο το ίδιο το αντικείμενο όσο και ο ρόλος του ανατρέπονται και περνούν από το λειτουργικό στο μη λειτουργικό και από την εγκατάσταση στην performance. Τα όρια της εγκατάστασης μετατρέπονται σε ένα πολυδιάστατο περιβάλλον όπου το έργο επεκτείνεται πέρα από τον φυσικό του χώρο.
Τα ιδιόμορφα πλάσματα, που θυμίζουν αγγελικές φιγούρες με μηχανικά πτερύγια στο έργο windblades, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο μυθολογικό σύμπαν που δημιουργεί ο Προφήτης. Αυτές οι αγγελικές μορφές είναι πλάσματα που ξεφεύγουν από το ορθολογικό πλαίσιο της εποχής, είναι αγγελιοφόροι του πνευματικού κόσμου, αποκαλύπτοντας αυτό που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει ή φοβάται να αντιμετωπίσει. Συνδυάζοντας ανθρωπομορφικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, η οικειότητα του ανθρώπινου προσώπου έχει αντικατασταθεί από γεωμετρικές φόρμες που συνθέτουν αυτές τις απόκοσμες σχεδόν μεταφυσικές μορφές. Στα γλυπτά εντοπίζεται μια επαναληψιμότητα της μορφής, κάτι που συναντάμε έντονα στη μυθολογία: θεότητες και μυθικά πλάσματα σε ζευγάρια, τριάδες ή και παραπάνω, όπως οι Μοίρες, οι Χάριτες και οι Μούσες μεταξύ άλλων, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή, ορίζοντας πολλές φορές τη μοίρα του κεντρικού ήρωα/ηρωίδας. Τα σώματα απουσιάζουν εν μέρει αλλά εμφανίζονται στο πλαίσιο του φαντασιακού ως άφυλα πλάσματα-σύμβολα που προσμένουν το βλέμμα του θεατή. Το βλέμμα παίζει κεντρικό ρόλο στη φυσιογνωμία του έργου συνδέοντας το παρελθόν με το τώρα, σαν να διαπερνά με κάποιον τρόπο την ιστορία. Τα μάτια τους, ορθάνοιχτα, στραμμένα κατά μέτωπο, δεν ακολουθούν την υπόλοιπη ανατομία των γλυπτών που στέκουν προφίλ. Ισορροπούν ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτούς της ανάγλυφης αφήγησης του μύθου και του πραγματικού. Η αποτύπωση των ματιών εντοπίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ιστορικών αναφορών όπως η Ασσυριακή, η μέση Αρχαϊκή και η Βυζαντινή τέχνη. Το έργο windblades φιλοδοξεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον και το κοινό δημιουργώντας μια καινούργια μυθο-πλασία.
Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Ο Πάνος Προφήτης (γενν. 1988) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ο Προφήτης είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος εικαστικών τεχνών (2016) από την Royal Academy of Arts της Αμβέρσας με ειδικότητα «site specific arts/installation art» και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (2013). Για το Master του έλαβε υποτροφία από τον οργανισμό NEON (2015-2016). Για την πτυχιακή εργασία τού απονεμήθηκε το 2016 το βραβείο Hugo Roelandt από την Royal Academy of Arts, το Hugo Roelandt Estate και τo Objectif Antwerp. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Annie Gentils στην Αμβέρσα (Βέλγιο) και συμμετείχε με την γκαλερί σε διεθνείς εκθέσεις (Art Rotterdam, YIA Maastricht, Art Brussels). Τον Οκτώβριο 2018 συμμετείχε στο πρόγραμμα Initiator Artist in Residency στην Ελευσίνα (Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023). Το 2019 ήταν ο πρώτος συμμετέχων στο Kantharos Gatherings της Ελένης Τρανούλη στις Dexamenes Sea-side Hotel, ενώ το 2020 συμμετείχε στο Hydra School Project σε επιμέλεια Δημήτριου Αντωνίτση στην Ύδρα. Πιο πρόσφατα συμμετείχε με έργα στις εκθέσεις: “Epistemologies of the Sun” σε επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη στην γκαλερί Rebbeca Camhi (Αθήνα, 2022) και “MYTHOLOGIES | NEW TERRAINS” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα, 2022).
ΤΑ ΕΡΓΑ
CYCLADIC CAFE ART PROJECT
Το Cycladic Café Art Project ξεκίνησε το 2017 ως μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, ενώνοντας χώρους κοινωνικής συνεύρεσης με την τέχνη. Με απώτερο στόχο να αγκαλιάσει την ελληνική και τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, το Μουσείο παρουσιάζει στο Cycladic Café έργα διεθνών αναγνωρισμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών, τα οποία συνδέονται με τις τρέχουσες εκθέσεις και δραστηριότητές του. Το Cycladic Café Art Project στηρίζει και παρακινεί έτσι έναν οικείο διάλογο μεταξύ τέχνης και καθημερινότητας.
Επιμέλεια: Αφροδίτη Γκόνου & Αταλάντη Μαρτίνου