ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Το Παρελθόν στο Παρόν

Πώς μπορεί η αρχαιότητα να γίνει πηγή δημιουργικής έμπνευσης σήμερα; Πώς μπορούμε να συνδέσουμε το παρελθόν με ζωντανές παραδόσεις κάθε τόπου και με νέες μορφές έκφρασης;

Εισαγωγή

Πώς μπορεί η αρχαιότητα να γίνει πηγή δημιουργικής έμπνευσης σήμερα; Πώς μπορούμε να συνδέσουμε το παρελθόν με ζωντανές παραδόσεις κάθε τόπου και με νέες μορφές έκφρασης;

Αυτά είναι το βασικά ερωτήματα που θέτει το πρόγραμμα δράσεων, που διοργανώνει το ΜΚΤ σε νησιά των Κυκλάδων, με την ευκαιρία 30 χρόνων από την ίδρυσή του.

Συνεργαζόμενο με τοπικούς φορείς (βλ. Συνεργάτες), το ΜΚΤ επιχειρεί να αναδείξει τρόπους θέασης του παρελθόντος, που να μην εξαντλούνται στον στείρο θαυμασμό για κάθε τι αρχαίο αλλά να αναζητούν τα στοιχεία εκείνα, που συνδέουν δυναμικά το χθες με το σήμερα. Tέτοια στοιχεία είναι το απαράλλαχτο τοπίο των νησιών, η θάλασσα ως πηγή πλούτου και ως μέσο επικοινωνίας, τα υλικά του κάθε τόπου και το πώς τα εκμεταλλεύονταν οι άνθρωποι διαχρονικά, οι καθημερινές δραστηριότητες, η οργάνωση των οικισμών, κ.ά.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν σταθερές αναφορές για κάθε κυκλαδονήσι. Γι’ αυτό και μελετώντας τα, μπορούμε να αποκτήσουμε μια σχέση οικειότητας με το περιβάλλον και την ιστορία του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα απομεινάρια και του πιο απόμακρου παρελθόντος, οι πιο αχνές μνήμες, ακόμη και ξεχασμένες πρακτικές μπορούν να γίνουν δημιουργικές πηγές έμπνευσης για τους σύγχρονους ανθρώπους – ειδικά εάν συνδυαστούν παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα έκφρασης.

Την περίοδο 2015-16, οι δράσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην Σύρο και την Τήνο, με προοπτική να επεκταθούν και σε άλλα νησιά σε επόμενα χρόνια. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων των νησιών, ούτως ώστε να ενδυναμωθούν οι τοπικές συνεργασίες και να τεθούν γόνιμες βάσεις για την διοργάνωση παρόμοιων δράσεων στο μέλλον.

Σχολεία

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, το ΜΚΤ διοργανώνει σεμινάρια animation και κόμικ για σχολεία.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ανάπτυξη νέων μορφών προσέγγισης και ερμηνείας πτυχών του παρελθόντος μέσα από τις τεχνικές αφήγησης που προσφέρουν σύγχρονα μέσα εικαστικής έκφρασης.

Για τις ανάγκες των σεμιναρίων γίνονται συνεργασίες με διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς και χρησιμοποιούνται υλικά από τις μουσειοσκευές «Κυκλαδικός Πολιτισμός» και «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα» του ΜΚΤ.


Σεμινάρια κινουμένων σχεδίων (animation) για εκπαιδευτικούς

Χρησιμοποιώντας ως «πρωταγωνιστές» αντίγραφα ειδωλίων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200-2000 π.Χ.), και απλά υλικά για την κατασκευή σκηνικών (χαρτόνια, πλαστελίνες κτλ.), οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να δομούν και να «σκηνοθετούν» μια αφήγηση, που φέρνει τις αρχαίες μορφές στο σήμερα και τις βάζει να εκφράζουν σύγχρονες καταστάσεις, ανησυχίες και προβληματισμούς. Με τον τρόπο αυτόν, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τα τέχνεργα της αρχαιότητας και αποκτούν γνώσεις για τη μορφή και τη χρήση τους. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτών, μαθαίνουν πώς να αποτυπώνουν την αφήγηση σε ψηφιακές εικόνες και να τις μετατρέπουν σε animation.


Α. Tα σεμινάρια
«Από τη στιγμή στο χρόνο»
Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο την εκμάθηση τεχνικών animation σε εκπαιδευτικούς, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν εν συνεχεία την τάξη. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τα εξής σεμινάρια με τίτλο «Από τη στιγμή στο χρόνο»:

| ΤΗΝΟΣ
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 27-28 Ιανουαρίου 2016 (με την υποστήριξη του Δήμου Τήνου)
Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 40

| ΣΥΡΟΣ
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 27-28 Φεβρουαρίου 2016 (Mε την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης)
Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 25

Διδάσκοντες
Π. Κυριακουλάκος, Λέκτορας Πληροφορικής-Κινηματογραφίας, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Έ. Χαραλάμπους, Εικαστικός, Διδάσκουσα Σχεδίου-Χρώματος, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Χ. Μαραντίδου, Εικαστικός, συνεργάτης ΜΚΤ

Ομιλητές
Ν. Παπαδημητρίου, ΜΚΤ, Μ. Πλατή, ΜΚΤ, Ε. Μάρκου, ΜΚΤ,
Μ. Σπαρτινού, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χ. Διαμαντή, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Παραγωγή ταινιών από εκπαιδευτικούς
Στο πλαίσιο των σεμιναρίων του ΜΚΤ, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ετοίμασαν σύντομες ταινίες με την τεχνική του animation. Δείτε μια επιλογή από αυτές πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:

Ταινίες animation από εκπαιδευτικούς


B. Δουλειά στο σχολείο - Ταινίες μαθητών
Με αφορμή τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, τα παρακάτω σχολεία έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να ετοιμάσουν ταινίες animation με θέματα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα (για να δείτε τις ταινίες πατήστε πάνω στο όνομα του κάθε σχολείου):


Γ. Μάθετε περισσότερα για το animation
Στα παρακάτω link μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ιστορία του animation και λεπτομερείς οδηγίες για την δημιουργία ταινιών animation από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (επιμέλεια: Π. Κυριακουλάκος)

Οδηγίες για την δημιουργία ταινιών animation
https://eclass.aegean.gr/courses/511273/
http://www.kinoumeno.gr/

Ιστορία του ελληνικού animation
http://www.greekanimation.com/

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, το ΜΚΤ διοργανώνει σεμινάρια animation και κόμικ για σχολεία. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ανάπτυξη νέων μορφών προσέγγισης και ερμηνείας πτυχών του παρελθόντος μέσα από τις τεχνικές αφήγησης που προσφέρουν σύγχρονα μέσα εικαστικής έκφρασης.

Για τις ανάγκες των σεμιναρίων γίνονται συνεργασίες με διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς και χρησιμοποιούνται υλικά από τις μουσειοσκευές «Κυκλαδικός Πολιτισμός» και «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα» του ΜΚΤ.


Σεμινάρια δημιουργίας κόμικ

Παίρνοντας ως αφορμή δραστηριότητες ή αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, οι συμμετέχοντες (με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτών) φτιάχνουν τις δικές τους εικονογραφημένες ιστορίες, αξιοποιώντας τις τεχνικές του κόμικ για τη δημιουργία χαρακτήρων, που μπορούν να ταξιδεύουν στο χρόνο μεταξύ του χθες και του σήμερα. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, εξοικειώνονται με το ιστορικό παρελθόν ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν διαχρονικά στοιχεία της καθημερινότητας του ανθρώπου.


Α. Τα σεμινάρια
«Γράφοντας με εικόνες»
Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο την εκμάθηση τεχνικών κόμικ σε εκπαιδευτικούς, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν εν συνεχεία στην τάξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τα εξής σεμινάρια με τίτλο «Γράφοντας με εικόνες»:

| ΤΗΝΟΣ
1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, 4-5 Μαρτίου 2016 (με την υποστήριξη του Δήμου Τήνου)
Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 25

| ΣΥΡΟΣ
Παιδική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, 9-10 Μαρτίου 2016 (με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης)
Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 30

Διδάσκουσες
Λήδα Τσενέ, Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Comicdom Press
Βασιλεία Βαξεβάνη, Αφηγήτρια, Comicdom Press

Ομιλητές
Ν. Παπαδημητρίου, MKT, Μ. Πλατή, MTK, Ε. Μάρκου, MKT, Μ. Σπαρτινού, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χ. Διαμαντή, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων


Β. Δουλειά στο σχολείο - Κόμικ μαθητών
Με αφορμή τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, τα παρακάτω σχολεία έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να ετοιμάσουν κόμικ με θέματα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα (για να δείτε το σχετικό υλικό πατήστε πάνω το όνομα του σχολείου):

6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου


Γ. Mάθετε περισσότερα για το κόμικ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τις τεχνικές του κόμικ, μπορείτε να πατήσετε εδώ (επιμέλεια: Λήδα Τσενέ, Comicdom)

Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Παρελθόν στο Παρόν», το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οργάνωσε εργαστήρια και σεμινάρια για φοιτητές με αντικείμενο «Η αρχαιότητα ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης» (για τις ανάγκες των εργαστηρίων, έγιναν παρουσιάσεις από εκπροσώπους του ΜΚΤ σε ομάδες φοιτητών του Τμήματος).

Συγκεκριμένα το θέμα διδάχθηκε στα παρακάτω εργαστήρια του ακαδημαϊκού έτους 2015-16:


Α. Σχεδίαση προϊόντων
Διδάσκοντες: Β. Παπακωστόπουλος, Δ. Παπαδόπουλος, Χ. Σκουλούδη, Ε. Σκουρμπούτης, Σ. Φωτιάδης

Οι φοιτητές εμπνεύστηκαν από αρχαίους μύθους, ιστορικά γεγονότα, δραστηριότητες, ακόμη και αρχαία αποφθέγματα, και επιχείρησαν να σχεδιάσουν χρηστικά αντικείμενα, μετατρέποντας την αρχική έννοια σε οπτική γλώσσα επικοινωνίας (για να δείτε τις σχετικά αρχεία πατήστε πάνω στους τίτλους).

Μηδέν ΆγανΔημιουργία γυάλινου δοχείου για σερβίρισμα κρασιού

Δούρειος ΊπποςΔημιουργία παιχνιδιού εμπνευσμένου από την αρχαιότητα

Η Δίκη του ΣωκράτηΔημιουργία βάσης για πένα και μελανοδοχείο

Ξένιος Δίας: Δημιουργία συστήματος λουτήρα υποδοχής

Το παιχνίδι του κότταβου: Δημιουργία παιχνιδιού σχετιζόμενου με την κατανάλωση κρασιού


Πληροφορίες για το εργαστήριο product design 

περισσότερα...


Β. Σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων
Διδάσκοντες: Σ. Βοσινάκης, Π. Κουτσαμπάσης, Π. Κυριακουλάκος, Μ. Σταυράκης

Οι φοιτητές εργάστηκαν πάνω σε ζητήματα ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνολογίες διάδρασης για να δημιουργήσουν εφαρμογές, που εξοικειώνουν τους χρήστες με επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ή δραστηριότητες που ελάμβαναν χώρα σε αυτούς, βελτιώνουν την εμπειρία χρηστών με προβλήματα όρασης, κ.ά. (για να δείτε τα σχετικά αρχεία πατήστε πάνω στους τίτλους και τους υπόλοιπους συνδέσμους).

Go Chalandriani: Δημιουργία διαδραστικού παιχνιδιού εξερεύνησης του αρχαιολογικού χώρου της Χαλανδριανής Σύρου 

περισσότερα   Βίντεο

Orasis: Δημιουργία διαδραστικού συστήματος μουσειακής ξενάγησης για άτομα με προβλήματα 
περισσότερα   Βίντεο

"Κατασκευή κυκλαδίτικων ειδωλίων": Δημιουργία παιχνιδιού κιναισθητικής αλληλεπίδρασης για την προσομοίωση κατασκευής κυκλαδικών ειδωλίων σε ψηφιακό περιβάλλον
περισσότερα 

"Αρχαίο εργαστήριο μεταλλοτεχνίας": Δημιουργία διαδραστικού συστήματος προσομοίωσης εργαστηρίου μεταλλοτεχνίας της 3ης χιλιετία π.Χ.
περισσότερα

"3000 π.Χ. Κυκλάδες": Δημιουργία παιχνιδιού κιναισθητικής αλληλεπίδρασης για την ψηφιακή προσομοίωση συμμετοχής σε ταφική τελετουργία της 3ης χιλιετίας π.Χ.
περισσότερα 


Γ. Σχέδιο-Χρώμα-Χαρακτική
Διδάσκουσες: Φ. Οικονομίδου, Ε. Χαραλάμπους

Οι φοιτητές εργάστηκαν πάνω στις ενότητες «αγγεία» (τρισδιάστατες κατασκευές), «μυθολογικά πλάσματα» (χαρακτική), «μυθολογικά και σύγχρονα τέρατα» (κινούμενο σχέδιο), «αρχαία αγάλματα» (ελεύθερο σχέδιο), «σύγχρονη μύηση στην αρχαία ελληνική τέχνη» (ψηφιακά τυπώματα), παράγοντας ελεύθερες δημιουργίες με διάφορες τεχνικές.


Δ. Ιστορία Τέχνης και Ιστορία του Design
Διδάσκουσα: Ε. Λεοντακιανάκου

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν θεωρητική κατάρτιση πάνω σε ζητήματα σύγχρονης πρόσληψης προϊστορικών πολιτισμών και της ελληνικής αρχαιότητας και να προβληματιστούν γύρω από τη σχέση μας με το ιστορικό παρελθόν.

Ανοιχτές δράσεις για το κοινό

Εκτός από εκπαιδευτικά σεμινάρια, διοργανώθηκαν ανοικτά εργαστήρια animation, κομικ και αρχαίων τεχνικών μαρμαροτεχνίας για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

Α. Εργαστήρια animation
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Αnimasyros International Festival + Agora.

| ΣΥΡΟΣ: Θέατρο Απόλλων, 9-10 Μαρτίου 2016
Εργαστήριο «Το κυκλαδικό ειδώλιο σήμερα» για άτομα με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ερμούπολης)
Αριθμός συμμετεχόντων: 20
Διδάσκουσα: Α. Δημητρά, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

| ΤΗΝΟΣ: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 21 Ιουλίου 2016
Εργαστήριο «Η προέλευση του κυκλαδικού ειδωλίου» για παιδιά 10-15 ετών
Αριθμός συμμετεχόντων: 35
Διδάσκων: Dan Richards, A+C Studios


Β. Εργαστήριo κόμικ
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αnimasyros International Festival + Agora.

| ΣΥΡΟΣ: Θέατρο Απόλλων – 10 Μαρτίου 2016
Εργαστήριο «Κόμιξ με τα κυκλαδικά ειδώλια» για παιδιά δημοτικού
Αριθμός συμμετεχόντων: 28
Διδάσκουσες: Λήδα Τσενέ, Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Comicdom Press, Βασιλεία Βαξεβάνη, Αφηγήτρια, Comicdom Press


Γ. Εργαστήρια μαρμαροτεχνίας: «Το μάρμαρο χθες και σήμερα»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Περιλάμβανε εργαστήρια αρχαίων τεχνικών μαρμαροτεχνίας από συνεργάτες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη μουσειοσκευή «Κυκλαδικός Πολιτισμός» του ΜΚΤ και ψηφιακή εφαρμογή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σύρος), και ξεναγήσεις σε σύγχρονα έργα γλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και στα εργαστήρια της Σχολής Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου.

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Τήνου και απευθυνόταν σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και το κοινό.

| ΤΗΝΟΣ: Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, 21-22 Οκτωβρίου 2016

Συμμετείχαν
Νίκος Παπαδημητρίου
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ελένη Μάρκου
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Γιάννης Παπαδάτος
Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πραξιτέλης Τζανουλίνος
Γλύπτης

Νίκος Γεωργίου
Μαρμαρογλύπτης

Επαμεινώνδας Βενιέρης
Τεχνίτης κατασκευής μαρμάρινων αντικειμένων

Ανδρέας Λαπούρτας
Διευθυντής Μουσείου Μαρμαροτεχνίας

Λεωνίδας Χαλεπάς
Διευθυντής Επαγγελματικού και Προπαρασκευαστικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου

Παναγιώτης Κουτσαμπάσης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σπύρος Βοσινάκης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εκάτη Σαγιά
Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Δωρεές στο πλαίσιο του Προγράμματος

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Παρελθόν στο Παρόν», το ΜΚΤ πραγματοποίησε δωρεές μουσειοσκευών, τεχνικού εξοπλισμού για δημιουργία ταινιών animation και βιβλίων σε φορείς των νησιών των Κυκλαδων. Συγκεκριμένα:


Α. Μουσειοσκευές
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων παραχώρησε εκπαιδευτικές μουσειοσκευές με θέμα «Κυκλαδικός Πολιτισμός» σε φορείς νησιών των Κυκλάδων, από τους οποίους θα μπορούν να τις δανείζονται τα σχολεία του κάθε νησιού για να τις χρησιμοποιούν στο μάθημα.

Σύρος
Φορέας: Δήμος Σύρου-Ερμούπολης (υπεύθυνη: Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θ. Μενδρινού)
Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (τηλ. 22810-84762)

Τήνος
Φορέας: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (υπεύθυνος: Μ. Βιδάλης)
Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (τηλ. 22830-29070)

Πάρος
Φορέας: Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας» (υπεύθυνη: Α. Εσκαλονή)
Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου «Γιάννης Γκίκας» (τηλ. 22840-28233)

Νάξος
Φορέας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (υπεύθυνη: Β. Χαμηλοθώρη)
Για τον δανεισμό της μουσειοσκευής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου (τηλ. 22850-22725, 22850-29389)


Πληροφορίες για την χρήση των μουσειοσκευών του ΜΚΤ


Β. Τεχνικός εξοπλισμός για animation
Mε σκοπό την παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων (animation) στην τάξη, το ΜΚΤ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, πραγματοποίησε δωρεές τεχνικού εξοπλισμού (κάμερες, τρίποδα κτλ.) στα παρακάτω σχολεία, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν τέτοιες ταινίες:

Σύρος: Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, Δημοτικό Σχολείο Βάρης-Μάννα, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, 1ο Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής
Τήνος: 3ο Νηπιαγωγείο Τήνου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου, Γυμνάσιο Τήνου


Γ. Εκδόσεις του ΜΚΤ
Σειρές εκδόσεων του ΜΚΤ δωρήθηκαν στους παρακάτω φορείς:

Σύρος: 1. Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, 2. Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου
Τήνος: 1. Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, 2. Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, 3. Μουσείο Μαρμαροτεχνίας – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Πάρος: 1. Μουσείο γλυπτικής «Νίκος Περαντινός», Μάρπησσα Πάρου

Χορηγοί

  • Χορηγοί
  • Χορηγός μεταφορών

Συνεργάτες

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Νίκος Παπαδημητρίου
Επιμελητής Αρχαιοτήτων
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Συντονιστής προγράμματος


Μαρίνα Πλατή
Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Υπεύθυνη σχεδιασμού και διοργάνωσης δράσεων ΜΚΤ


Ελένη Μάρκου
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Υπεύθυνη σχεδιασμού και διοργάνωσης δράσεων ΜΚΤ


Χρυσάνα Διαμαντή
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων
Υπεύθυνη συντονισμού προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση


Μαρούσα Σπαρτινού
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων
Υπεύθυνη συντονισμού προγραμμάτων για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Ειρήνη Λεοντακιανάκου
Λέκτορας Ιστορίας Τέχνης, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Συντονίστρια δράσεων στην Σύρο


Μάρκος Βιδάλης
Προϊστάμενος, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Συντονιστής δράσεων στην Τήνο


Πραξιτέλης Τζανουλίνος
Γλύπτης
Σύμβουλος δράσεων στην Τήνο

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.