Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τιμά

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τιμά ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με το Αιγαίο, από το βορειότερο έως το νοτιότερο άκρο του: την †Ηώ Ζερβουδάκη και τις κυρίες (κατ’ αλφαβητική σειρά) Αγλαΐα Αρχοντίδου, Φωτεινή Ζαφειροπούλου και Αλεξάνδρα Καρέτσου.


Ιδέα της αείμνηστης Ντόλλης Γουλανδρή και του Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη για να τιμηθούν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της Ελληνικής Αρχαιολογίας. Επιστήμονες που αφιέρωσαν τον χρόνο, την πνευματική τους ικμάδα, αλλά και τη ζωή τους στην Αρχαιολογία όχι μόνον υπηρεσιακά ή γραφειοκρατικά αλλά ουσιαστικά, έχοντας ως τρόπο ζωής αυτή τη διαλεκτική σχέση ανθρώπου και έργου, έτσι όπως ίσως ελάχιστοι - ανάμεσα στους οποίους οι αρχαιολόγοι – μπορούν να βιώσουν. Κι αυτό, γιατί σπάνια οι αρχαιολόγοι τιμώνται δημόσια είτε από την πολιτεία είτε από τον ίδιο τον κλάδο τους για ένα δύσκολο, πολλαπλό και πολύπλοκο έργο. Αυτό αποτελούσε για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ένα κενό, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές που θα έπρεπε να γνωρίζουν ως συνεχιστές της παράδοσης, της γνώσης και του ρόλου τους στην ελληνική αρχαιολογία, όχι μόνον το έργο και την εργογραφία αλλά και τα πρόσωπα, δρώντα ή δράσαντα στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι. 

Η τιμητική αυτή ημερίδα αφορά κυρίως σε αφυπηρετήσαντες αρχαιολόγους και ιδιαίτερα της «μαχόμενης» αρχαιολογίας, της καθημερινότητας, των δύσκολων αποφάσεων και των επάλξεων. Περιλαμβάνει όλες τις γεωγραφικές περιοχές δράσης αλλά ξεκινά από το Αιγαίο, από το βορειότερο έως το νοτιότερο άκρο του, αφού θεματικά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνδέθηκε κατ’ αρχήν με την προβολή του κυκλαδικού και αιγαιακού πολιτισμού. 

Στην πρώτη αυτή ημερίδα τιμήθηκαν: 

οι † Ηως Ζερβουδάκη και (κατ’ αλφαβητική σειρά)
η Αγλαΐα Αρχοντίδου – Αργύρη (Β. Αιγαίο)
η Φωτεινή Ζαφειροπούλου (Κυκλάδες)
η Αλεξάνδρα Καρέτσου (Κρήτη)

Κατ’ αρχήν έλαβαν τον λόγο η Πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π Γουλανδρή, κ. Σάντρα Μαρινοπούλου και ο Διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Ν. Σταμπολίδης ο οποίος εξήγησε τους λόγους της τιμητικής αυτής αφιέρωσης και κυρίως ότι πρόκειται για την θέσπιση μιας γιορτής για την αρχαιολογική οικογένεια, μιας οικογένειας ιδιαίτερης που χρειάζεται ενότητα για το δύσκολο, πολύπλοκο αλλά και εξαιρετικά ουσιαστικό έργο για μια επιστήμη απαιτητική που ζητά περισσότερα από αυτά που μπορεί να αποζημιώσει. 
Στη συνέχεια μίλησαν οι τιμώμενες για το έργο και την προσωπικότητα της άδικα απελθούσας συναδέλφου των Ηούς Ζερβουδάκη. 

Κατόπιν έλαβαν τον λόγο και μίλησαν παραστατικά, τις περισσότερες φορές με αρχαιολογικό εποπτικό υλικό, αλλά και με εικόνες από την καθημερινή ζωή και τον αγώνα των τιμωμένων ως εξής:

Για την κυρία Αρχοντίδου οι:

- Καθηγητή Antonino Di Vitta, τ. Διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών
- Δρα Λίνα Μενδώνη, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
- Λίλλιαν Αχειλαρά, Προϊσταμένη της ΙΣΤ’ ΕΚΠΑ

Για την κυρία Ζαφειροπούλου οι:

-  Δρα Μαρίζα Μαρθάρη, Προϊσταμένη της ΚΑ’ ΕΠΚΑ
-  Κωνσταντίνο Τσάκο, τ. Έφορο Αρχαιοτήτων

Για την κυρία Καρέτσου οι:

- Καθηγήτρια Νότα Κούρου, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Καθηγητή Vincenzo La Rosa, Πανεπιστήμιο της Catania.
 
Στο τέλος, αποδόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους ομιλητές, ενώ στις τιμώμενες εκτός της αναμνηστικής πλακέτας μια ασημένια κύλικα, αντίγραφο πρωτότυπης χάλκινης που κοσμεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η οποία καθιερώθηκε «ως αγγείο συμποτικό, όχι μόνο για να γεμίσει με την υγρή ψυχή του Διονύσου (δηλαδή το κρασί) αλλά και για να διατηρεί την μνήμη αυτής της βραδιάς στις καρδιές των τιμωμένων» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Μουσείου. 

Μέγα πλήθος και μέγα πάθος που επί τετράωρο και πλέον παρακολούθησε όλες τις ομιλίες ανάμεσα σε ένα διάλειμμα με καφέ και στο τέλος μια υπέροχη δεξίωση για παιρετέρω συνομιλίες.

ΕΙΚΟΝΕΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.