ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Το μικρό σπίτι στο Μουσείο | για παιδιά 2 - 3,5 ετών

Το μικρό σπίτι στο Μουσείο

Το εργαστήριο μας, όλη τη φετινή χρονιά, μεταμορφώνεται σ’ ένα μικρό σπίτι με πολλά δωμάτια... Κάθε μήνα αποκαλύπτεται ένας διαφορετικός χώρος έτοιμος για περιπλάνηση και παιχνίδια.

Εξερευνούμε τους θησαυρούς που κρύβει το κάθε δωμάτιο και αντλούμε έμπνευση για δημιουργίες από υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ο αφρός που ξυρίζεται ο μπαμπάς σχηματίζει πολύχρωμα μωσαϊκά. Τα ζαρζαβατικά του μανάβη χορεύουν και αφήνουν παντού τα ίχνη τους. Τα νήματα της γιαγιάς βουτάνε μέσα στα χρώματα και τα ρούχα που κρύβουμε στην αποθήκη φτιάχνουν πρωτότυπα χαλιά! Βέβαια, από το μικρό μας σπίτι στο Μουσείο δεν θα λείπουν και τα παραμύθια. Βάτραχοι, ποντίκια, μικροί ήρωες, γριές που πλέκουν, αλεπούδες πονηρές, γουρουνάκια πεισματάρικα, μας επισκέπτονται για να μας πουν την ιστορία τους.

Ένα εργαστήρι που ενεργοποιεί τόσο τις αισθήσεις των παιδιών όσο και των γονιών, ενισχύει τη φαντασία των μικρών μας επισκεπτών και την αντίληψή τους, συντελεί στην ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων τους, τα εξοικειώνει με την τέχνη και βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους. Επίσης, προσφέρει στους γονείς και τα παιδιά μια κοινή ώρα για να εξερευνήσουν μαζί τη χαρά του παιχνιδιού, της μουσικής και της κίνησης, τη γαλήνη του να ακούνε μαζί παραμύθια και ιστορίες και την απόλαυση του να δημιουργήσουν μαζί και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Ελάτε σπίτι μας!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αντωνία Βέλλιου
Αφηγήτρια 

Δέσποινα Σακελλαρίου
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ~ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

• Κουζίνα – Μικροί σεφ στο Μουσείο •

Κουζίνα. Αχ η Κουζίνα! Τόσα συρτάρια, τόσα ντουλάπια που σε περιμένουν να τα ανοίξεις και να τα εξερευνήσεις. Τόσες μυρουδιές και τόσες γεύσεις που σου τρέχουν τα σάλια, τόσοι ήχοι διαφορετικοί. Σίγουρα είναι το λούνα παρκ των παιδιών μέσα στο σπίτι!

Στην κουζίνα ήτανε και μια γριά και έβραζε λίγο ζουμάκι για να φάει. Εκεί,  πήγε κι ένας ποντικός με ένα παξιμαδάκι. Θα του δώσει άραγε η γριά ζουμάκι;

Εμείς πάντως θα κάνουμε μία κουζίνα άνω-κάτω!

Θα πάρουμε ζαρζαβατικά, φρούτα και λαχανικά, θα πάρουμε και κάποια σκεύη κουζινικά και θα φτιάξουμε πρωτότυπες πασχαλινές κάρτες. Μα, δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Ένα αυγό θα μας δώσει έμπνευση για να φτιάξουμε χαρακτικά που θα στολίσουνε τις κάρτες του νονού και της νονάς.

Σ’ αυτό το εργαστήρι θα χρησιμοποιήσουμε δύο συγγενείς τεχνικές, τα αποτυπώματα και τη χαρακτική. Τα παιδιά ξεκινώντας με τα αποτυπώματα που κάνουν τα διάφορα ζαρζαβατικά, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνοντια το ίχνος που αφήνουν τα αντικείμενα και μετά θα περάσουν στην αμέσως πιο δύσκολη τεχνική που είναι η χαρακτική. Με πολύ απλό τρόπο θα δουν πώς μπορούν να χαράξουν μια μαλακή επιφάνεια και κατόπιν, να δημιουργήσουν το τύπωμα της πάνω σε διαφορετικά χαρτιά. Και οι δύο τεχνικές απαιτούν ακρίβεια στις κινήσεις, αντίληψη της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος και βοηθούν τα παιδιά στη συγκρότηση τους.

Ραντεβού, λοιπόν,  στην κουζίνα μας!

Υ.Γ. Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Σάββατο 20/4,  11.00-13.00

ΜΑΪΟΣ ~ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

• ΚΗΠΟΣ – LAND ART •

H άνοιξη είναι για τα καλά εδώ και στο τελευταίο εργαστήρι της χρονιάς θα βγούμε στον κήπο του Μουσείου.  Αυτός είναι και ο τελευταίος χώρος που θα επισκεφτούμε στην περιπλάνηση μας στο μικρό μας σπίτι. Θα παρατηρήσουμε τα φύλλα, τα κλαδάκια, τα ζουζούνια, τις πετρούλες και τα λουλουδάκια και αφού τα μαζέψουμε, θα φτιάξουμε τα δικά μας έργα μέσα στη φύση. Γιρλάντες με φύλλα, στεφάνια με λουλούδια, μωσαϊκό με βότσαλα και κλαδιά και άλλα πολλά που θα γεννήσει η φαντασία μας.

Συντροφιά θα μας κρατήσει ένας γέρος που όλη τη μέρα ήταν στον κήπο του και καλλιεργούσε τα λαχανικά του. Όταν όμως ήρθε η ώρα να τα βγάλει, τα βρήκε σκούρα…

Κι αφού τελειώσει η περιπλάνηση μας στον κήπο και επιστρέψουμε στο εργαστήριο μας, θα πάρουμε μαζί μας φύλλα και λουλούδια και θα τα κολλήσουμε σε μεγάλα χαρτιά για να τα ζωγραφίσουμε με λογιών λογιών χρώματα. Έτσι, θα φύγουμε όλοι με το ανοιξιάτικο μυρωδάτο μας έργο!

Στο τελευταίο εργαστήρι της χρονιάς γονείς και παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στη φύση και αυτό που είναι ενστικτωδώς πιο κοντά στη φύση των παιδιών. Μαζί θα παρατηρήσουν, θα πιάσουν, θα μυρίσουν και, γενικά, θα εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις. Θα εξοικειωθού με ένα είδος τέχνης που είναι σχετικά καινούργια, τη λεγόμενη land art. Και στο τέλος, θα αφεθούν σ’ αυτό που εμείς ορίζουμε ως την αγαπημένη τεχνική των παιδιών, τη ζωγραφική με μπογιές και πινέλα, για να δώσουν το δικό τους νόημα στα έργα τους. 

Ελάτε να πιάσουμε τον Μάη!

Υ.Γ. Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Σάββατο 11/5,  11.00-12.30
Κυριακή 12/5,  11.30-13.00

Για παιδιά 2-3,5 ετών / Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Πληροφορίες - Κρατήσεις  
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.