ΕΚΘΕΣΗ

από 1/5/1999 έως 1/9/1999

Τοιχογραφίες: Ένα Διαβατήριο στο παρελθόν

Η Μινωική Κρήτη με τη Ματιά του Μarc Cameron

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στον Μινωικό πολιτισμό μέσα από τους πίνακες του Βρετανού αρχαιολόγου Marc Cameron (1939-1984) και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Βρετανική Σχολή Αθηνών.

Ο Cameron, του οποίου ο πρόωρος θάνατος διέκοψε μια σημαντική συμβολή στη μελέτη του Μινωικού πολιτισμού, είχε συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Κνωσό, στο Παλαίκαστρο, στη Μύρτο, στις Μυκήνες και την Αγία Ειρήνη στην Κέα. Το κυριότερο ενδιαφέρον του όμως ήταν οι Μινωικές τοιχογραφίες, τις οποίες μελέτησε από τεχνικής και αισθητικής πλευράς. Ακολουθώντας την παράδοση του Sir Arthur Evans, ο Cameron επεδίωξε να αποδώσει την πλήρη μορφή των σωζόμενων αποσπασμάτων, και γι αυτό τον λόγο φιλοτέχνησε μία σειρά από δικές του αποκαταστάσεις.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσίασε την καλλιτεχνική δουλειά του Mark Cameron σε σχέση με την τεχνική δεξιότητα των αρχαίων καλλιτεχνών και το περιεχόμενο των τοιχογραφιών. Τα σχέδια και οι υδατογραφίες του Cameron συνοδεύονταν από αντικείμενα και σπαράγματα τοιχογραφιών από το Ανάκτορο της Κνωσού, ώστε να αναδειχθεί η περίοδος των τοιχογραφιών και η συμβολή του Mark Cameron στη μελέτη του Μινωικού πολιτισμού.

Πελώριοι ταύροι έτοιμοι να ορμήσουν... λεπτεπίλεπτα ποντίκια που τρυπώνουν εδώ κι εκεί... και Κυρίες της Αυλής με τα καλά τους

Παραδείγματα, όλα, των θεμάτων που απεικόνισαν οι Μινωίτες στους τοίχους των σπιτιών και των ανακτόρων τους τρεις και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν.

ΟΧΙ όμως σαν απλή διακόσμηση...
Για ποιο λόγο όμως; Για ποιους;
Τι παρίσταναν οι εικόνες αυτές;
Πώς και πού και πότε;

Τέτοια είναι τα ερωτήματα με τα οποία καταπιάστηκε η έκθεση, τα ίδια που έσπρωξαν τον Mark Cameron στη δημιουργία αυτών των πινάκων.

Φτιάχνοντας μια τοιχογραφία, οι Μινωίτες διάλεγαν το θέμα τους από το γνώριμό τους περιβάλλον: την κοινωνία των ανθρώπων, και τον φυσικό κόσμο.

Από τους ανθρώπους, βλέπουμε κυρίως την ανώτερη τάξη. Κομψοί και σπουδαίοι, συχνά απεικονίζονται ενώ συμμετέχουν σε κάποια θρησκευτική τελετουργία

Η χλωρίδα και η πανίδα δεν λείπουν από τη Μινωική ζωγραφική. Εικόνες ζώων, πτηνών και φυτών κοσμούν τους τοίχους σπιτιών και ανακτόρων, συχνά με συμβολικό χαρακτήρα.

Ένα μινωικό δωμάτιο σε φυσικό μέγεθος είχε κατασκευαστεί στην έκθεση, επιτρέποντας στον θεατή να μελετήσει τις τοιχογραφίες στο φυσικό τους χώρο.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.