Θεματικές Ξεναγήσεις

Κάθε αντικείμενο στις μόνιμες εκθέσεις αφηγείται την δική του ιστορία. Ανακαλύψτε την κάθε ιστορία ξεχωριστά, μέσα από θεματικές ξεναγήσεις που προσφέρονται από εξειδικευμένους αρχαιολόγους του Μουσείου.

«Η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν»*

Η Κυκλαδική Συλλογή του Μουσείου στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου των μονίμων συλλογών και εγκαινιάστηκε το 1986. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης, όπως: μαρμάρινα ειδώλια, ορισμένα από τα πρωιμότερα χάλκινα αντικείμενα του Αιγαίου, πήλινα αγγεία καθημερινής και τελετουργικής χρήσης, τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στον οποίο πρωταγωνιστούν οι αφαιρετικές μορφές των μαρμάρινων ειδωλίων που επηρέασαν βαθύτατα τους καλλιτέχνες του Μοντερνισμού, όπως Constantin Brancusi, Henry Moore, Amedeo Modigliani κ.α.

*Διατίθεται και διαδικτυακά


«Αριστουργήματα από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης»

Εξερευνήστε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές της Πρωτοκυκλαδικής Τέχνης παγκοσμίως. Στα εκθέματα της Κυκλαδικής Συλλογής του Μουσείου μπορεί να θαυμάσει κανείς έργα τέχνης που χαρακτηρίζονται από μια εκθαμβωτική απλότητα, την απευθείας λάξευση και τον μινιμαλισμό. Τέχνεργα που δημιουργήθηκαν στην αυγή του πολιτισμού του Αιγαίου.

Ανακαλύψτε αιώνες ιστορίας μέσα από τη συλλογή της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, με αρχαιότητες που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τον 4ο αι. μ.Χ.

Στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου περιλαμβάνεται και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου. Τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τη Βυζαντινή Εποχή.


«Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου»*

Το κρασί θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης  πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του. Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης.

Αγγεία υψηλής τέχνης και αισθητικής δημιουργήθηκαν για το πολύτιμο δώρο του θεού Διονύσου. Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία  του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

*Διατίθεται και διαδικτυακά


«Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα;»

Η Κέρος είναι σήμερα ένα άγονο, ακατοίκητο νησί ανάμεσα στην Αμοργό και τα Κουφονήσια, στις Νοτιοανατολικές Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας όμως, αποτελούσε το σπουδαιότερο ίσως κέντρο του Αιγαίου πελάγους, μέσα σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας και πολλαπλών δραστηριοτήτων. Στο δυτικό άκρο του νησιού, το οποίο ήταν ενωμένο με τη γειτονική νησίδα Δασκαλιό, έχει βρεθεί πολύ μεγάλος αριθμός σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και αγγείων, αλλά και πήλινων σκευών της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η μελέτη του αινιγματικού συνόλου έδειξε ότι τα κομμάτια αυτά δεν συνανήκουν και ότι ο κατακερματισμός τους έγινε σκόπιμα στην αρχαιότητα.

Μεγάλο μέρος του περίφημου αυτού «Θησαυρού» στεγάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου συνομιλούν με τους επισκέπτες για τη σημασία του μυστηριώδους συνόλου, τον ρόλο του συμπλέγματος Κέρος – Δασκαλιό κατά την 3η χιλιετία και τις κυκλαδικές κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.


«Η καθημερινή ζωή στην Κλασική Αθήνα»

Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, που ξεκινά από τον κόσμο των θεών και των ηρώων, περνά από το βασίλειο του Έρωτα, παρακολουθεί τις δραστηριότητες απλών γυναικών και ανδρών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, εξερευνά τις θρησκευτικές συνήθειες των ανθρώπων, και καταλήγει στο βασίλειο του κάτω κόσμου. Συνολικά 142 αρχαία αντικείμενα –τα περισσότερα της Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου (5ος-1ος αι. π.Χ.)– εκτίθενται στις παρακάτω εννέα θεματικές ενότητες:

Θεοί και Ήρωες | Με τα φτερά του Έρωτα | Καλλωπισμός και γάμος | Γυναικείες δραστηριότητες | Αθλητισμός | Συμπόσιο | Στην Αθηναϊκή Αγορά | Πόλεμος | Φροντίζοντας τους νεκρούς

«ΙΑΣΙΣ • Υγεία – Νόσος – Θεραπεία, από τον Όμηρο στον Γαληνό»

Από την αρχή του πολιτισμού, βασικό μέλημα του ανθρώπου υπήρξε η αναζήτηση για καλύτερη υγεία, μέσω της βαθύτερης κατανόησης του ανθρώπινου σώματος, των ζώντων οργανισμών και των επιδράσεων που ασκεί το περιβάλλον πάνω μας. Το θέμα αυτής της Παρουσίασης καλύπτει την εξέλιξη της υγείας και της ιατρικής για περισσότερο από μία χιλιετία. Ο τίτλος της παρουσίασης δηλώνει και το χρονολογικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε.

Οι πρωϊμότερες γραπτές μαρτυρίες μας έρχονται από τον Όμηρο, ο οποίος μας δίνει πληροφορίες από τον 13ο έως τον 7ο π.Χ. αιώνα και τελειώνουμε με τον Γαληνό, τον σπουδαίο αυτόν Έλληνα ιατρό που έζησε στα τέλη του 3ου και τις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα. Ο Γαληνός στάθηκε ο άνθρωπος του οποίου οι θεωρίες επηρέαζαν τη δυτική ιατρική έως τον 17ο αιώνα. Σε αυτά τα 1500 χρόνια που θα καλύψουμε, παρουσιάζεται μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών μεθόδων, αλλά και η μετάβαση από την πρακτική και θεουργική θεραπεία στην επιστημονική ιατρική.


«Η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν»*

Η Κυκλαδική Συλλογή του Μουσείου στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου των μονίμων συλλογών και εγκαινιάστηκε το 1986. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης, όπως: μαρμάρινα ειδώλια, ορισμένα από τα πρωιμότερα χάλκινα αντικείμενα του Αιγαίου, πήλινα αγγεία καθημερινής και τελετουργικής χρήσης, τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στον οποίο πρωταγωνιστούν οι αφαιρετικές μορφές των μαρμάρινων ειδωλίων που επηρέασαν βαθύτατα τους καλλιτέχνες του Μοντερνισμού, όπως Constantin Brancusi, Henry Moore, Amedeo Modigliani κ.α.

*Διατίθεται και δια ζώσης


«Κρασί: To δώρο του Θεού Διονύσου»*

Το κρασί θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης  πολιτισμού, αφού προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, συλλογική ταυτότητα ή πολιτικό κύρος. Αποτέλεσε ισχυρό όπλο στα χέρια εκείνων που όριζαν την παραγωγή και τη διακίνηση του. Οι ρίζες της αμπελουργίας εντοπίζονται στην αγροτική επανάσταση της Νεολιθικής Εποχής (5.000 π.Χ.), ενώ κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. ο θεσμός του Συμποσίου στάθηκε το σπουδαιότερο μέσο κοινωνικοποίησης.Αγγεία υψηλής τέχνης και αισθητικής δημιουργήθηκαν για το πολύτιμο δώρο του θεού Διονύσου. Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία  του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

*Διατίθεται και δια ζώσης

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

| Οι θεματικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους αρχαιολόγους του Μουσείου και διατίθενται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
| Η μέγιστη διάρκεια κάθε ξενάγησης είναι τα 60'
| Οι θεματικές δια ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται εντός και εκτός ωραρίου λειτουργίας του Μουσείου, κατόπιν συνεννόησης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διονύσης Σακελλάριος
Corporate Events & Private Tours Coordinator
T: 210 7228321-3 (εσωτ. 150)
Ε: dsakellarios@cycladic.gr

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.