The Making of "Making and Unmaking”

Ο καλλιτέχνης Glenn Ligon και ο σχεδιαστής μόδας Duro Olowu συνομιλούν για την πρόσφατη έκθεση του τελευταίου με τίτλο Making and Unmaking στο Camden Arts Centre, που θεωρήθηκε από τις καλύτερες της χρονιάς

_____
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη χαρά να φιλοξενεί μία συνομιλία ανάμεσα στον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Glenn Ligon και στον διάσημο σχεδιαστή Duro Olowu με θέμα The Making of "Making and Unmaking”, την ομώνυμη έκθεση που επιμελήθηκε  πέρσι ο Olowu στο Camden Arts Centre του Λονδίνου.

Οι δύο συνομιλητές θα εξετάσουν το πώς η μεγάλη αγάπη του Olowu για τις εικαστικές τέχνες και η πολύ κοντινή επαφή του με καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει το έργο του. Παράλληλα θα αναζητήσουν  από πού πηγάζει το ενδιαφέρον του για την επιμέλεια εκθέσεων. Τέλος θα εστιάσουν στο πώς η συνεχώς ανανεούμενη έκθεση ρούχων, αντικειμένων και έργων τέχνης στο ατελιέ του στο Mason’s Yard του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στρατηγική που ακολούθησε ως επιμελητής της έκθεσης στο Camden Arts.

Η έκθεση, στην οποία συμμετείχε και ο Ligon, θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες εκθέσεις του 2016 αλλά και τις πιο καινοτόμες ως προς την επιλογή των έργων και την ανατρεπτική ματιά στην επιμέλεια της εγκατάστασης. Η έκθεση, που περιελάμβανε έργα τουλάχιστον 70 καλλιτεχνών, όπως των Louise Bourgeois, Carol Bove, Lisa Brice, Alice Neeil και Lorna Simpson, εξερεύνησε, μεταξύ άλλων, θέματα γύρω από τη σεξουαλικότητα, την πολιτιστική ταυτότητα, την απεικόνιση του σώματος αλλά και τις προσωπικές δημιουργικές συνήθειες των καλλιτεχνών.

ΕΙΚΟΝΕΣ

VIDEO

  • Duro Olowu

    O διεθνούς φήμης Duro Olowu, ένας από τους αγαπημένους σχεδιαστές μόδας της πρώην πρώτης κυρίας Michelle Obama, μεγάλωσε μεταξύ Νιγηρίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Οι τολμηρές σχεδιαστικές καινοτομίες του ως προς το μοτίβο, το χρώμα και το σχήμα μαρτυρούν τις πρώιμες επιρροές και το μακροχρόνιο πάθος του για τους διαφορετικούς πολιτισμούς του κόσμου. Η τεχνική του συνίσταται στο πάντρεμα υφασμάτων εποχής με σύγχρονα υφάσματα σχεδιασμένα από τον ίδιο, καθώς και στη σύζευξη φαινομενικά αταίριαστων μεταξύ τους χρωμάτων και μοτίβων. Στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας το 2005 του απονεμήθηκε το φημισμένο βραβείο «New Designer of the Year». Το ατελιέ του στο Λονδίνο έχει μετατραπεί σε cult προορισμό του κόσμου της δημιουργίας. Πρόκειται για μια εγκατάσταση που ανανεώνεται διαρκώς και η οποία περιλαμβάνει δικές του δημιουργίες, αντικείμενα από όλο τον κόσμο και έργα τέχνης από την προσωπική του συλλογή.

  • Glenn Ligon

    Ο Glenn Ligon θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες της γενιάς του και τα έργα του έχουν επανειλημμένως εκτεθεί σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι κυρίως γνωστός για την εμβληματική του σειρά ζωγραφικών έργων βασισμένων σε κείμενα, την οποία ξεκίνησε να δημιουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα γραπτά πολύ διαφορετικών προσωπικοτήτων, όπως των συγγραφέων James Baldwin και Jean Genet, του πολιτικού ακτιβιστή Jesse Jackson αλλά και του κωμικού Richard Pryor. Τα έργα του καλύπτονται επιμελώς με αλλεπάλληλες στρώσεις στένσιλ, μέχρι το σημείο να μην μπορούν σχεδόν να διαβαστούν. «Το πολιτικό», λέει ο Ligon, «μετατρέπεται, μέσω της επανάληψης, σε κάτι το αφηρημένο». Ο Ligon εξερευνά την Αμερικανική ιστορία, φυλετικά ζητήματα και άλλα κοινωνικά θέματα, μέσα από έργα τέχνης που προκαλούν πολιτικά κάτω απο την εικαστικά όμορφη επιφάνεια τους. Το 2011 τιμήθηκε με αναδρομική έκθεση στο Whitney Museum of American Art. Τον Ιούνιο του 2017 θα επιμεληθεί την έκθεση Blue/Black στο Pulitzer Art Foundation στο St. Louis. Τα έργα του φιλοξενούνται σε παγκοσμίως γνωστά μουσεία, όπως στην Tate Modern, το Centre Pompidou, το MoMA και τη National Gallery of Art της Washington D.C.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αφροδίτη Γκόνου
Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

  • Χορηγός
  • Χορηγός Φιλοξενίας
Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.