ΠΑΙΔΙ

«Ταξίδι στα συναισθήματα!» Πώς νοιώθουν τα ειδώλια;

Με την Αντωνία Βέλλιου

Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων με συνταξιδιώτες τα Κυπριακά ειδώλια.

Ανθρώπινες μορφές χωρίς εκφραστικά χαρακτηριστικά, χωρίς μάτια ή στόμα κρύβουν καλά τα συναισθήματα τους. Μα σαν προσέξεις πιο καλά, πως στέκονται, τι κάνουν, πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν σου ανοίγουν αμέσως την καρδιά τους και φανερώνουνε πως νοιώθουν.

Στόχοι του προγράμματος
Αρχικός στόχος είναι η επίσκεψη στο Μουσείο να γίνει μια ώρα χαράς και διασκέδασης για τα παιδιά. Μια διαδικασία δημιουργική μέσα από την οποία τα ίδια τα παιδιά:

| Μαθαίνουν ότι μέσα στους αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να εκφράσουν το ανθρώπινο συναίσθημα.
| Με αφορμή τα κυπριακά ειδώλια διερευνούν τον «πλούτο» του συναισθηματικού κόσμου.
| Με διαδραστικά παιχνίδια ανακαλύπτουμε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας των συναισθημάτων.
| Αναγνωρίζουν τα διαφορετικά συναισθήματα και τα ονομάζουν.
| Μαθαίνουν να «διαβάζουν» το συναίσθημα από τη γλώσσα του σώματος.
| Χρησιμοποιώντας όλα τα ερεθίσματα που έχουν λάβει τα παιδιά απεικονίζουν το συναίσθημα της στιγμής.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου -  Συμμετοχή: 3€

Πληροφορίες - Κρατήσεις: Τ. 210 7239438, Τμήμα Εκαπιδευτικών Προγραμμάτων

Λίγα λόγια για την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου

Σπούδασε  στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τµήµα Νεοελληνικής Φιλολογίας, και στην Σχολή Αφηγηµατικής Τέχνης του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραµυθιών».        

Παρακολούθησε πλήθος σεµιναρίων που αφορούν το παιδί, το παραµύθι και την αφήγηση. Σηµαντικές στιγµές αυτής της µαθητείας αποτελούν η συµµετοχή της στο εργαστήρι αφήγησης του Abbi Patrix και του Ben Haggarty στο «La Maison du Conte» στο Παρίσι µε επαγγελµατίες αφηγητές από όλο τον κόσµο, και το εργαστήρι µε τον Bruno de la Salle, στην «7η γιορτή παραµυθιών» στην Κέα. Εργάστηκε στο χώρο του  παιδικού βιβλίου και των εκδόσεων  (Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, Βιβλιοπωλείο κι εκδόσεις «Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού») για περισσότερα από 10 χρόνια. 
Στην περίοδο αυτή ήταν υπεύθυνη για τον διοργάνωση και τον συντονισµό εκδηλώσεων και εργαστηρίων για παιδιά αλλά και για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης. Είναι µία από τις τρεις «Παραµυθοκόρες». 

Σαν οµάδα αφηγούται παραµύθια σε σχολεία, βιβλιοθήκες, µουσεία, συλλόγους, µουσικές σκηνές, θέατρα, φορείς απεξάρτησης. Αφηγήθηκε παραµύθια στη «Γιορτή Παραµυθιών» στην Κέα, στα «Παραµύθια και Μουσικές του Κόσµου» στη Βυτίνα, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στη θεραπευτική κοινότητα «Παρέµβαση» (Κ.Ε.Θ.Ε.Α), στα «Παραµύθια χωρίς σύνορα» στη Λήµνο, στο «Φεστιβάλ Αφήγησης» στο Μικρό Πολυτεχνείο και στη Χίο στα πλαίσια του «Πρώτου Αναπτυξιακού Συνεδρίου» του Δήµου Αµανής. 
       
Συµµετείχε στο Ευρωπαϊκό πρόγραµµα  Grundtvig «Εκπαίδευση και πολιτισµός» (ΙΚΥ) 2008-2009 που υλοποίησε το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων Παραµυθιών», ως  µία από τις αφηγήτριες της ελληνικής αποστολής στην Δανία και την Βόρεια Ισπανία. Από το 2007 συµµετέχει ενεργά στην διοργάνωση της «Γιορτής Παραµυθιών» στην Κέα, και το Δεκέµβριο του 2009 στη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Αφήγησης» στην Αθήνα.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.