ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου»

Ακύρωση έκθεσης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοινώνει ότι, λόγων των συνθηκών, ακυρώνει την έκθεση TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, μια συμπαραγωγή του Μουσείου με την Tate Modern και το MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, που θα εγκαινιαζόταν στις 20 Μαϊου με διάρκεια έως 25 Οκτωβρίου.

Σημείωμα Προέδρου

Αγαπητοί φίλοι,
 
Εύχομαι εσείς και οι οικογένειές σας να είστε όλοι καλά, με υγεία, δύναμη και υπομονή.  
 
Τις δύσκολες αυτές μέρες σκέφτομαι με μεγάλη ευγνωμοσύνη όλους τους ανθρώπους μας εδώ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: τους εργαζόμενούς μας, τους εθελοντές, τους επισκέπτες μας, τους Φίλους του Μουσείου, τους υποστηρικτές μας, που όλοι μαζί συμβάλλουμε στο να προσφέρουμε πολιτισμό στην κοινωνία.

Είναι η πρώτη φορά στα δώδεκα χρόνια που ως Πρόεδρος του Μουσείου αναγκάζομαι να ανακοινώσω την ακύρωση μίας έκθεσης: την έκθεση «TAKIS. Γλύπτης του φωτός, του μαγνητισμού και του ήχου», αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μουσείου μας με την Tate Modern του Λονδίνου και το Museu d’ Art Contemporani de Barcelona, που θα εγκαινιαζόταν στην Αθήνα στις 20 Μαΐου. 

Κάτω από τις πρωτοφανείς στιγμές που ζει ο πλανήτης μας, και παρά τις προετοιμασίες και τον κόπο όλων των συνεργατών μας, ήταν χρέος και υποχρέωσή μας η έγκαιρη και άμεση αυτή απόφαση. Η συγκεκριμένη έκθεση ταξιδεύει από τον Ιούλιο του 2019 έχοντας ξεκινήσει από την Tate Modern και τώρα βρίσκεται στην Ισπανία, μία από τις χώρες που πλήττεται δραματικά. Αυτές τις μέρες θα ξεκινούσε η διαδικασία αποστολής των έργων στην Ελλάδα όπου η έκθεση θα ολοκληρωνόταν στα τέλη Οκτωβρίου 2020 με την επιστροφή των έργων στους δανειστές τoυς. Παράλληλα το Μουσείο έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό και στην οργάνωση μιας σειράς άλλων εκθέσεων μετά από την ημερομηνία αυτή. Ως εκ τούτου, οι πρωτόγνωρες και απροσδόκητες περιστάσεις μας αναγκάζουν να ακυρώσουμε την έκθεση, θέτοντας πάνω από όλα την ανθρώπινη προστασία και ασφάλεια.
 
Το Μουσείο μας όμως δεν είναι μόνο οι εκθέσεις, τα προγράμματα και η συλλογή του...Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είστε όλοι εσείς. Με γνώμονα την ασφάλεια όλων σας, η στρατηγική μας για το επόμενο διάστημα θα είναι να αναπτύξουμε πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο, με δημιουργικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες που θα εμπλουτίζονται σε τακτική βάση. Έτσι θα είμαστε σε συχνή επαφή.
 
Διανύουμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Ο πολιτισμός όμως παραμένει μέσα μας. Η ιστορία μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να κατανοούμε τα γεγονότα που ζούμε, αλλά και να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Η τέχνη μας δίνει ελπίδα και δύναμη. Ανυπομονώ να βρεθούμε από κοντά στην επόμενή μας έκθεση το Φθινόπωρο...

Προς το παρόν μένουμε σπίτι. Να είστε καλά! 


Σάντρα Μαρινοπούλου
Πρόεδρος
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.