ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ | Κεντρικό Κτίριο

Το Κεντρικό Κτίριο, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, κατασκευάστηκε το 1985 από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα για να στεγάσει τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ. Στην πρόσοψή του συνδυάζει το μάρμαρο και το γυαλί, αναπαράγοντας την αίσθηση της λιτότητας και της διάχυσης του ανακλώμενου φωτός, που κυριαρχεί στο κυκλαδικό τοπίο.

Στο εσωτερικό δεσπόζουν οι απέριττες γραμμές και η μοντέρνα αισθητική, με υλικά που συναντά κανείς στις Κυκλάδες, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης. Το κτίριο διαθέτει 4 ορόφους με εκθεσιακούς χώρους συνολικού εμβαδού 2.300 μ², αποθήκες, εργαστήρια και χώρους γραφείων. Ήδη από το χώρο του ισογείου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μελετήσει επιτοίχια εισαγωγικά κείμενα που περιέχουν πληροφορίες για τον Κυκλαδικό πολιτισμό και την τέχνη του.

Στο ισόγειο βρίσκονται επίσης το Πωλητήριο και το Καφέ του Μουσείου. Από το Καφέ ένας διάδρομος οδηγεί στο Μέγαρο Σταθάτου.

Εικόνες

Οι χώροι του κεντρικού κτιρίου

 • Ισόγειο
  Νέα Πτέρυγα

  Δεξιά από την κεντρική είσοδο του κεντρικού κτιρίου, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, ξεκινά η Νέα Πτέρυγα του ΜΚΤ, που εγκαινιάστηκε το 2005. Η Νέα Πτέρυγα εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς: στεγάζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις, ενώ πολύ συχνά φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

 • 1ος όροφος
  Κυκλαδική Τέχνη

  Η Κυκλαδική Συλλογή (3200-2000 π.Χ.) αποτελεί τον πυρήνα του Μουσείου. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον Elroy Quenroe και τον Gordon Anson, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. Η μετατροπή μιας ιδιωτικής Συλλογής σε μια έκθεση διεθνούς προβολής οφείλεται στην εμπειρία και την επιμελημένη εργασία των τριών ειδικών σχεδιαστών, ενώ η επιστημονική κατάταξη και επίβλεψη των προς έκθεση αντικειμένων έγινε από τον Καθηγητή Χρίστο Ντούμα. Το χρώμα που επιλέχθηκε για να περιβάλλει τις κυκλαδικές αρχαιότητες είναι το βαθύ μπλε.

 • 2ος όροφος
  Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Μια Ιστορία με Εικόνες

  Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης καλύπτει την περίοδο από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Η αρχική μουσειολογική μελέτη της έκθεσης είχε γίνει από την Καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού. Το 2009 η αίθουσα ανακαινίστηκε ριζικά. Η νέα έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Δρ Νίκος Παπαδημητρίου και σχεδίαζαν οι αρχιτέκτονες Ανεστέι Παρίση και Ανδρομάχη Σκουρογιάννη, προτείνει μια νέα ασυνήθιστη ματιά στον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων, με σύγχρονη αισθητική και πολλές διαδραστικές εφαρμογές.

 • 3ος όροφος
  Κυπριακός Πολιτισμός

  Η Κυπριακή Συλλογή καλύπτει την αρχαιολογία της Κύπρου από την 4η χιλιετία π.Χ. έως την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, δωρεά του συλλέκτη Θάνου Ν. Ζιντίλη. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον Boris Micka με την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Νίκου Χρ. Σταμπολίδη και της επιμελήτριας Μαρίας Τόλη.

 • 4ος όροφος
  Σκηνές από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα

  Θεματική έκθεση που πραγματεύεται διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα (δημόσιο βίο, λατρεία, δραστηριότητες ανδρών και γυναικών, κτλ.) μέσα από έναν συνδυασμό αρχαιολογικών αντικειμένων και σύγχρονων εποπτικών μέσων υψηλής αισθητικής. Την επιστημονική επίβλεψη της έκθεσης είχαν ο Καθηγητής Νίκος Χρ. Σταμπολίδης και ο Επιμελητής Γιώργος Τασούλας ενώ ο μουσειογραφικός σχεδιασμός έγινε από τον Boris Micka.

 • 5ος όροφος
  Auditorium

  Στον πέμπτο όροφο λειτουργεί η Αίθουσα Διαλέξεων, χωρητικότητας 120 ατόμων, κατάλληλη για διαλέξεις, συνεντεύξεις Τύπου, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και συνέδρια. Ο χώρος διαθέτει οθόνες και σύγχρονο οπτικο-ακουστικό εξοπλισμό.

 • Το καφέ
  Cycladic Café

  Φως και γεύσεις από Κυκλάδες φέρνει στην καρδιά της Αθήνας το Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ένα μοναδικό σημείο συνάντησης του πολιτισμού με τους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης, που συνδυάζει τις λιτές κυκλαδικές γραμμές με αυθεντικές κυκλαδικές γεύσεις. Για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό.

 • Shop
  Cycladic Art Shop

  Eντυπωσιακά και διαχρονικά δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου και ανακαλύψτε την εκτενέστερη στον κόσμο συλλογή αντιγράφων Κυκλαδικών ειδωλίων. Εξερευνήστε πανέμορφα αντίγραφα αρχαίων ελληνικών κοσμημάτων καθώς και έργα νέων σχεδιαστών, εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.