ΠΑΙΔΙ

Summer Camp 2019 | Πικάσο και Αρχαιότητα

«ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΠΗΛΟΣ»


Στο φετινό Summer Camp η γραμμή και ο πηλός ενώνουν αντιθέσεις και ανοίγουν ένα νέο διάλογο ανάμεσα στο τώρα και το χθες, τον άντρα και τη γυναίκα, τον πόλεμο και την ειρήνη, τον άνθρωπο και τα ζώα και τελικά τα παιδιά και την αρχαιότητα, τα παιδιά και τον Picasso. Ο διάλογος θα συνεχιστεί ανάμεσα στις ιστορίες της μυθολογίας και τα παραδοσιακά παραμύθια και θα ολοκληρωθεί στα έργα των παιδιών, μέσα από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουν.

Η ζωγραφική συνομιλεί με την γλυπτική, η χαρακτική με την κεραμική, το μελάνι με τον πηλό, τα ερυθρόμορφα αγγεία με τις αφίσες, τα ειδώλια Φ με τα comics, τα αγγεία με τα χρηστικά αντικείμενα και τα σανιδόσχημα με τα τοτέμ. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις μόνιμες συλλογές και την περιοδική έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».

 • 1η ΗΜΕΡΑ | ΑΝΔΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΑ

  Την πρώτη μέρα του Summer Camp θα περιηγηθούμε στις εκθέσεις και θα αναζητήσουμε τα ειδώλια Φ και Ψ. Θα συνομιλήσουμε, θα μας συστηθούν και θα μας πουν την ιστορία τους. Θα μας ταξιδέψουν στα μέρη του μύθου και του παραμυθιού και θα μας δώσουν έμπνευση για τις δικές μας δημιουργίες. Στην παρέα μας θα έρθουν και άλλα γράμματα της αλφαβήτου για να γίνουν ειδώλια και να μας αποκαλύψουν τη δική τους ιστορία μέσα από τις εικόνες ενός comic.

 • 2η ΗΜΕΡΑ | ΠΟΛΕΜΟΣ - ΕΙΡΗΝΗ

  Τη 2η μέρα ο δρόμος μας θα μας οδηγήσει στο μονοπάτι των ερυθρόμορφων και των μελανόμορφων αγγείων. Θα δούμε σκηνές πολέμου αλλά και ειρήνης, θα ακούσουμε ιστορίες από τον πιο ξακουστό πόλεμο της Αρχαιότητας, τον Τρωικό Πόλεμο, και θα επιστρέψουμε γεμάτοι εικόνες για να φτιάξουμε τα έργα μας. Θα δημιουργήσουμε μελανόμορφες πλάκες που θα αφηγούνται μια ιστορία πολέμου ή ειρήνης και ερυθρόμορφες αφίσες που θα διαφημίζουν ένα προϊόν του τώρα.

 • 3η ΗΜΕΡΑ | ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

  Την 3η μέρα θα σταθούμε μπροστά στους πήλινους Κενταύρους, θα τους θαυμάσουμε και θα μάθουμε τον μύθο που κρύβεται πίσω από την αλλόκοτη μορφή τους. Στη συνέχεια, η φαντασία μας θα καλπάσει ακούγοντας για έναν δράκο βγαλμένο από παραμύθι. Με όλες αυτές τις εικόνες στο μυαλό μας θα γυρίσουμε στο εργαστήριο για να παίξουμε με το μελάνι και τον πηλό και να φτιάξουμε τα δικά μας δισδιάστατα και τρισδιάστατα μυθικά πλάσματα.

 • 4η ΗΜΕΡΑ | ΤΑΥΡΟΣ - ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ

  Την 4η μέρα του Summer Camp οι ταύροι του Picasso και αυτοί της Αρχαιότητας μας οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια. Ακολουθούμε τα χνάρια τους μέχρι τα πέρατα του μύθου, από εκεί που φυτρώνουν χάλκινοι ταύροι με πύρινες ανάσες μέχρι την Κρήτη και τον δαιδαλώδη λαβύρινθο του Μινώταυρου. Τη δύναμη του ταύρου και άλλων ζώων θα αποτυπώσουμε σε πήλινα χρηστικά αντικείμενα και όλες τις εικόνες από τα ταξίδια μας θα τις ζωγραφίσουμε με χρωματιστές κιμωλίες πάνω σε μαύρο χαρτόνι.

 • 5η ΗΜΕΡΑ | ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΖΩΑ

  Την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας θα επισκεφθούμε την έκθεση για να βρούμε τα σανιδόσχημα ειδώλια την Αρχαιότητας και τις κουκουβάγιες του Picasso. Θα δούμε τις αντιθέσεις και τις ομοιότητες τους, θα παρατηρήσουμε τα υλικά τους και θα γυρίσουμε στο εργαστήριo για να φτιάξουμε τα δικά μας σανιδόσχημα τοτέμ. Το τελευταίο μας ταξίδι στους μύθους και τα παραμύθια θα είναι με ιστορίες για το πώς ζώα και άνθρωποι μπορεί να είναι σύμμαχοι αλλά και εχθροί. Στο κλείσιμο αυτού του Summer Camp oι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα των παιδιών σε μια δική τους παρουσίαση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.