ΣΧΟΛΕΙΑ

Προγράμματα για τις μόνιμες συλλογές

Προσχολική ηλικία

 • Ένα κυκλαδικό ειδώλιο μας καλωσορίζει και το ταξίδι μας αρχίζει…

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν το Μουσείο, να παρατηρήσουν, να κάνουν ερωτήσεις, να εμπνευστούν και να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις σ' ένα πρόγραμμα διάρκειας μίας ώρας.

 • Κι όμως είναι άνθρωπος! Η ανθρώπινη μορφή στα αρχαία χρόνια

  Από την προϊστορική εποχή οι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να απεικονίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Με τα υλικά που τους έδινε η γη στον τόπο που ζούσαν έφτιαξαν ειδώλια, αγγεία και φυλαχτά. Κάποια θυμίζουν σανίδες και κάποια άλλα γράμματα, άλλα μοιάζουν με σταυρό και κάποια άλλα με πτηνό κι όμως όλα κρύβουν ανθρώπινες μορφές! Σε ένα πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις μορφές που κρύβουν τα ειδώλια και τα αγγεία του Μουσείου.

 • Κάποτε στην Αθήνα…

  Το «Κάποτε στην Αθήνα…» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφωμένο ειδικά για παιδιά προσχολικής αγωγής. Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα ζωντανεύει μπρος στα μάτια τους μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, αντίγραφα των εκθεμάτων και αφήγηση της ζωής ενός αγοριού της εποχής σαν παραμύθι.

 • «Ταξίδι στα συναισθήματα!» Πώς νοιώθουν τα ειδώλια;

  Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένα ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων με συνταξιδιώτες τα Κυπριακά ειδώλια. Ανθρώπινες μορφές χωρίς εκφραστικά χαρακτηριστικά, χωρίς μάτια ή στόμα κρύβουν καλά τα συναισθήματα τους. Μα σαν προσέξεις πιο καλά, πως στέκονται, τι κάνουν, πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν σου ανοίγουν αμέσως την καρδιά τους και φανερώνουνε πως νοιώθουν.

Προγράμματα για την Γ΄Δημοτικού

 • Οι φίλοι μου τα ειδώλια

  Τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τα μαρμάρινα ειδώλια του Μουσείου, κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την κυκλαδική τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.

 • Εικόνες από τη Μυθολογία

  O μύθος της Ευρώπης, οι άθλοι του Ηρακλή, οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου και οι περιπέτειές τους ζωντανεύουν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων.

Προγράμματα για την Δ΄Δημοτικού

 • Πηλός, τροχός, καμίνι

  Πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία; σε τι χρησίμευαν; τι ήταν ο μελανόμορφος ρυθμός και σε τι διέφερε από τον ερυθρόμορφο; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντά το πρόγραμμα που έχει σα θέμα τα πήλινα αγγεία από την καινούρια, μόνιμη έκθεση του 2ου ορόφου του ΜΚΤ που έχει τίτλο "Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια ιστορία με εικόνες".

 • Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα

  Ο Λέων και η Μελίτη, δυο αδέλφια που μεγαλώνουν σε μια εύπορη οικογένεια της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα μας ξεναγούν στην πόλη τους.

Προγράμματα για την Α΄Γυμνασίου

 • Κυκλαδικός Πολιτισμός

  Οι διάφορες πτυχές του Κυκλαδικού Πολιτισμού σε ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερα παιδιά.

 • Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα

  Ο Λέων και η Μελίτη, δυο αδέλφια που μεγαλώνουν σε μια εύπορη οικογένεια της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα μας ξεναγούν στην πόλη τους.

 • Πηλός, τροχός, καμίνι

  Πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία; σε τι χρησίμευαν; τι ήταν ο μελανόμορφος ρυθμός και σε τι διέφερε από τον ερυθρόμορφο; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντά το πρόγραμμα που έχει σα θέμα τα πήλινα από την καινούρια, μόνιμη έκθεση του 2ου ορόφου του ΜΚΤ που έχει τίτλο "Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια ιστορία με εικόνες".

Προγράμματα για μαθητές και άτομα με αναπηρία

 • Κυκλαδικός Πολιτισμός. Η ανθρώπινη μορφή

  Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την ανθρώπινη μορφή; Με πόσους διαφορετικούς τρόπους; Εργαλεία μας σε αυτήν την εξερεύνηση είναι διάφορα εικαστικά υλικά και τεχνικές.

 • Θεοί και Ήρωες στην αρχαία Ελλάδα

  Ο μύθος της Ευρώπης, οι άθλοι του Ηρακλή, οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου και άλλες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων και αποτελούν την έμπνευση για να δημιουργήσουν τα παιδιά το δικό τους μύθο, τους δικούς τους άθλους και ιστορίες.

 • Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα;

  Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή ζωή τους; Ποια είναι η δική μου καθημερινότητα και πως μπορώ να την αποτυπώσω; Τα παιδιά εξερευνούν στιγμές και συναισθήματα από την καθημερινότητά τους και τα αποτυπώνουν με διάφορα εικαστικά υλικά.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.